Het magazine voor Natuurfotografen


Home > Album >




:
:
:
:
:
:
:
:
:
 
 


Voor een leek is dit idd niet echt een inspirerende foto.
Ik bekijk bijna altijd je zonne-platen en vind ze meestal wel boeiend, als er iets van pro-tuberans op staat.
Nu de ronde vorm van de zon ook niet herkenbaar is, wordt dit wel een erg vlak beeld.

Hoe is het eigenlijk met kleuren? Je neemt dit op een bepaalde manier op, maar het zijn altijd van die zwart-wit foto's. Misschien eens proberen opname anders te maken, of in nabewerking iets van kleur op te trekken?

Ik vind het juist een hele bijzondere tak van fotografie. Ook al weet en snap ik er helemaal niks van, ik vind het wel interessant. Ik neem aan dat je de nodige filters gebruikt en dat je daarom zwart-witopnames krijgt?? Op Spaceweather zie ik ook veel zwart-witopnames. Merk je op aarde iets van deze zonneactiviteit?? En als ik het goed heb, is in 2011/2012 een zonnemaximum, en is in onze omgeving kans om poollicht waar te nemen??



» Last edited by Hendrika Puntdroad on Fri 23 Jul 2010, 22:18; edited 2 times in total

Hallo, leuk zulke verschillende reakties (dat iemand Redshift heeft zegt natuurlijk niets). Het bijzondere van deze opname is wel dat er na een lange tijd weer serieuze zonnevlekgroepen op de Zon verschijnen. Het klopt dat oppervlakfotoos van de Zon ook erg oppervlakkig aandoen, het ruimtelijke, wat diepte mis je dan.
Kleur, Mijn camera werkt in Zwart/wit. Als je door een Calcium telescoop naar de Zon kijkt heeft het oppervlak een paarse kleur met witte fakkelvelden. In Wit-licht is de Zon gewoon wit (zoals ie normaal ook is) en in H-Alpha is de Zon rood van kleur. In Zon opnamen wordt de kleur altijd in Photoshop toegevoegd...en dit valt buiten de PIX regels? Wink In andere takken van de Astrofotografie zoals Planeten en Deepsky, dan worden er kleurfilters (RGB) gebruikt voor elk kanaal.

Foto's of waarnemen van de Zon MOET ALTIJD MET VEILIGE FILTERS! Je hebt maar 2 ogen!
De opname hierboven is met een refractor zonder frontfilter gemaakt, het energierejectiefilter zit achterin een prisma, die ook alle andere golflengten dan Calcium-K (2.4angstrom) blokkeren. Nadeel is dan wel dat er snel turbulentie in de telescoopbuis optreedt (tubecurrents).

Ja, idd, de Zon lijkt weer wat meer uit haar minimum te komen, vorige week alweer een eerste X-flare. Het klopt dat tijdens het Zonnemaximum ook de kans op poollicht hier in Nederland toeneemt. Als het zover is, plaats ik hier op de site wel een alarm.
Voor meer info over zonfotografie: www.solarlive.nu

groeten emiel



» Last edited by emiel veldhuis on Sun 25 Jul 2010, 13:00; edited 2 times in total

Quote:
In Zon opnamen wordt de kleur altijd in Photoshop toegevoegd...en dit valt buiten de PIX regels?


Nou dat valt best mee denk ik, er wordt misschien meer gephotoshopped dan je denkt.

En als je het eens wilt doen: het Experimentele album!!
Gewoon een beetje experimenten met inkleuren van die zon naar eigen smaak en inzicht en dan plaatsen, geen enkel probleem!

Kon je best eens wat extra reactie opleveren Wink

:
 
Page 1 of 1