Het magazine voor Natuurfotografen


Home > Album >




:
:
:
:
:
:
:
:
:
 
 


Wow, wat een kleuren. Geweldige sfeer ook. Heb je er nog meer van?
Ik ben er wel nieuwsgierig naar. Smile

Groet, Robert

Fraaie sfeeropname, apart om deze uitsnede zo te zien, geeft een apart effect.

gr Louis

Het 'probleem' van alles scherp: geen punt waar voor de kijkert de aandacht naar toe moet, is hier opgelost door de belichting. Ik neem aan dat er ook een grijsgradientfilter op de lens zat?

mooi
slimme keuze lijkt me, die Samyang. Scheelt nogal een beetje.

@ Peter: er kan idd ook een grijsverloopfilter op. Daar heb ik een extra ringetje voor bijgekocht van 82mm zodat de Lee houder er ook op past. Was ik nog vergeten te melden: ik heb hier 2 opnames gemaakt. 1 onderbelicht en 1 iets overbelicht. Deze 2 samengevoegd met HDR Efex Pro2. En de Samyang 24mm ts scheelt inderdaad een slok op een borrel ten opzichte van een Nikon (of Canon). Deze heb ik besteld voor nog geen 700 euro (uit Hong Kong).

Bendiks



» Last edited by Bendiks Westerink on Mon 04 Nov 2013, 8:34; edited 2 times in total

Het menselijk oog kent ook z'n scherptediepte, afhankelijk van het accommoderen; het levert, zoals Peter beschrijft, een rustpunt maar ook een focus.
Het blijft een aparte tak van sport alles scherp afgebeeld te krijgen. Hier wordt het oog van de kijker de diepte ingeleid, op zoek naar het focus.
Je opzet hier is dus geslaagd.

Bovendien, in een landschapsfoto kun je ook de voorgrond tot de horizon scherp krijgen als je instelt op de hyperfocale afstand en daar zie ik zelden iemand een opmerking plaatsen over te veel scherptediepte. Als ik van dichtbij naar het puntje van mijn vinger kijk, zie ik in de achtergrond zelfs zaken dubbel, dat stoppen we ook niet in een foto. Ik vind het dus maar een beetje een rare gedachte: te veel scherpte.

Ik vind deze foto uitermate geslaagd en veel aantrekkelijker dan die van het bos met dat beekje.

@Michiel

Is voor jou of er wel of geen commentaar op nederpix op een technisch aspect gelegd wordt voor jou een doorslaggevend argument in de ene of andere richting?
Ik ervaar dat alsof je voor de determinatie van ophrysen hier het determinatie-album gaat gebruiken.

Maar je hebt gelijk dat het er niet om gaat hoe je de foto maakt, maar hoe ie er uiteindelijk uitziet.

Ik zou hier zelf een diafragma-trappetje hebben gemaakt en als ik zo'n fijne Samyang zou hebben, dan zou ik hem ook eens voor de grap omgekeerd hebben.
En misschien heeft Bendiks dat ook wel gedaan?

@Bendiks, klopt het diafragma in de EXIF wel (de brandpuntsafstand zit er een tikkel naast)? Dat is natuurlijk helemaal top, want dan kun je bij de optimale optische kwaliteit vd lens (waarschijnlijk F5,6 - tussen F4 en F8 ) en/of bij weinig licht (beweging) fotograferen.



» Last edited by peter wijn on Mon 04 Nov 2013, 12:33; edited 1 time in total

@ Peter, nee diafragma klopt ook niet (ik heb hier f11 gebruikt). Je kunt nu inderdaad gebruik maken van het diafragma waar de lens het best presteert en toch een optimale scherptediepte krijgen. Bij deze lens ligt dat bij f8-f11.
Zie: http://www.ephotozine.com/article/samyang-t-s-24mm-f-3-5-ed-as-umc-lens-review-21853

@ M. Jansen: volledig scherp van voor tot achter lukt nooit helemaal. Als je kritisch kijkt (zeker op 100%) dan is toch meestal de achtergrond niet meer optimaal scherp. Dit is natuurlijk wel voor de fijnproevers en zal hier op dit formaat niet goed zichtbaar zijn.
Bovendien moet je dan met f16 of f22 werken en dan presteert je lens toch duidelijk minder.

Dus als je iets dichtbij hebt (zeg op 30cm) en je wilt ook nog de achtergrond goed scherp hebben, dan lukt dat eigenlijk alleen met tilt-shift of met focus stacking.

Een mooi voorbeeld waar dit is toegepast:
http://www.silent-moment.com/portfolio/wald/wald_eng16.html

Bendiks



» Last edited by Bendiks Westerink on Mon 04 Nov 2013, 10:45; edited 2 times in total

Geinig Bendiks, de foto die je linkt vind ik - hoe knap ook van toon - niet prettig kijken. te veel scherp; geen concentratie; geen rustpunt. Dat heb je in bovenstaande foto beter gedaan.

Bedankt voor de feedback.

Goed om te beseffen dat een rustpunt bij het gebruik van een tilt-shift lens misschien nog belangrijker wordt nu alles scherp te krijgen is. Je kunt de lens overigens ook gebruiken voor het omgekeerde effect. Juist heel weinig scherp, waardoor je een soort miniatuurlandschap kan creëren.
Verder ben ik benieuwd of er nog meer landschapsfotografen hier met een tilt-shift lens werken.

Bendiks

(het jeukt wel. Spreekt me meer aan de filteren. Maar eerst maar eens de basis van het werk onder de knie krijgen...
Shift is trouwens ook ideaal voor macro - als je de tijd hebt -, maar dan met een langere lens. wordt gebruikt voor productfotografie. Bruidsringen en zo.)

EDIT: zoals eenieder kan zien, verwar ik tilt en shift... tilt is ideaal voor productfotografie.



» Last edited by peter wijn on Mon 04 Nov 2013, 12:51; edited 2 times in total

Quote:
Is voor jou of er wel of geen commentaar op nederpix op een technisch aspect gelegd wordt voor jou een doorslaggevend argument in de ene of andere richting?

@Peter
Ik kan inderdaad beter niet generaliseren n.a.v. wat er op NP allemaal te zien is. In sommige beelden, zoals hier, maakt het niet uit aangezien de gehele voorgrond tot 70% van de hoogte van de foto hetzelfde is. Was dat niet zo geweest, zoals bij Hendriks foto met het fluitenkruid in de voorgrond, is het misschien prettiger als de foto onderin onscherp begint. Ik schrijf misschien want ik ben er voor mij nog niet zeker van. Misschien moet ik het ook nog leren, dat kijken.

Naar mijn weten ben je de eerste op NP die met dit soort foto's komt Bendiks.
Tot nu toe vind ik de resultaten (en ook de comments eronder) vooral informatief.
Ik ben zeer benieuwd wat er nog volgt. Wat zou er bijvoorbeeld gebeuren wanneer je deze techniek in het eikenbos achter het klaphekje ( Wink ) zou toepassen.

Groeten Mark.

Ik vind de foto wel boeiend. Je ziet een verloop van een pointillistisch abstract patroon onderin naar een herkenbaar landschap bovenin. Ik hou wel een beetje van dat soort dubbele dingen in een foto.

:
 
Page 1 of 1