Het magazine voor Natuurfotografen


Home > Album >




:
:
:
:
:
:
:
:
:
 
 


Schitterende opname!

Dit wordt ook wel het Nova Zembla-verschijnsel genoemd, meen ik. Het werd onder meer beschreven door Gerrit de Veer in 1597 (in het Behouden Huis). Er is een fascinerend boek over verschenen: Het Nova Zembla verschijnsel van Siebren van der Werf (ISBN 978 90 6554 0850). Mooi in beeld gebracht.

Gaaf om te zien. Vanwaar de benaming inferieure? Is dat technisch? Wel grappig op Lake Superior.

@ Michiel

Hier kun je er meer over lezen.


@ Ger M

Dit is niet het Nova Zembla effect dat gebeurt bij het opkomen van de zon en deze foto is in de middag genomen Wink


Groet Jan



» Last edited by Jan Luit on Sun 29 Nov 2015, 17:24; edited 1 time in total

Enerzijds niet, anderzijds wel. Dat de zon eerder lijkt op te komen dan zou kunnen, wordt eveneens veroorzaakt door het weerspiegelen van de zon die nog onder de horizon staat in inversielagen met een andere luchttemperatuur. Dus op dezelfde manier als inferieure (en ook superieure) luchtspiegelingen (uit mijn hoofd, maar ik moet er bij vermelden dat ik dat boek natuurlijk thuis heb staan en niet hier in Zweden).

Zie voor een korte uitleg (Engels): https://en.wikipedia.org/wiki/Novaya_Zemlya_effect en https://en.wikipedia.org/wiki/Looming_and_similar_refraction_phenomena

Vreemd visueel verschijnsel. Dank om te delen.

Bijzonder
Luchtspiegeling is natuurlijk een van de mooist denkbare fenomenen.

Als ik het goed begrijp creëert de zon een dun laagje warme lucht onder de koude luchtplas. Door de verschillende snelheid van licht in deze lagen, breekt het licht een heel klein beetje, en door de grote afstand kunnen we het resultaat zien.

mooi!!!
Groet,Fons

Bedankt voor jullie reacties en nominaties.
Het is mooi om te zien.

Groet Jan

:
 
Page 1 of 1