Het magazine voor Natuurfotografen


Home > Album >




:
:
:
:
:
:
:
:
:
 
 


Zo, een binnenhuisopname van een verzamelde bever. Is hiermee de toon gezet? Voorbeeld doet volgen. Mooie opname. Wel strikt beschermde soort. Mag zonder vergunning niet verzameld worden. Beschermd door Flora- en Faunawet. En Europese habitatrichtlijn bijlage iv.



» Last edited by Arno van Berge Henegouwen on Tue 22 Nov 2016, 13:43; edited 1 time in total

Ja, ik ben ook (aangenaam) verrast door deze "studiofoto". Als grote grazers zijn toegestaan, dan vind ik dat dit soort foto's ook moeten kunnen.

De foto zelf vind ik prima al denk ik dat de schedel nog wel wat lichter had gemogen. Wat heb je allemaal moeten doen om 'm schoon en wit te krijgen?

Als anatoom vind ik dat dit wel moet kunnen, maar Arno snijdt een heikel puntje aan. Volgende keer éérst aangifte doen van de vondst helpt misschien.

Groet, Herman

In de faq staat al geruime tijd te lezen:

Studiofoto's en microscopiebeelden kunnen soms ook worden toegelaten, bv. een close-up van een dood gevonden insect, dit type foto's wordt kritischer bekeken of ze voldoen aan de criteria.]

vandaar dat we deze foto in het reguliere album hebben geplaatst.



» Last edited by Henri van Vliet on Tue 22 Nov 2016, 17:03; edited 1 time in total

Bedankt voor je toelichting Henri, ik was dit blijkbaar al weer vergeten.

Ik wil aan iedereen mijn excuses aanbieden die aanstoot neemt aan deze foto. Ik ga kijken wat er mogelijk is om alsnog een vergunning te verkrijgen of ik breng de schedel terug naar de vindplaats. Het is nooit mijn bedoeling geweest om welke wet dan ook te overtreden en zeker niet de flora en faunawet.

@Michiel: Toen ik de schedel vond zat er geen vlees meer aan, ik heb de schedel en de tanden bij elkaar gezocht en eerst een paar dagen in pan water met wat wasmiddel gedaan.
Daarna in water met een buisje Steradent (kunstgebittabletten) daardoor wordt de schedelmooi wit. Als laatste de tanden met houtlijm terug gezet.

Groet,
Mark

@Schollevaer
Ben je gek. Terugbrengen hoeft echt niet. Je deed het niet willens en wetens. Je bedoeling was integer. Dat heb je hier wel laten merken. Ik voorspel je, dat wanneer je naar een politiebureau gaat voor een vervoersvergunning (die moet je hebben), ze je nog net niet aanhouden vanwege gestoordheid. Er is vrijwel geen agent die hier iets van weet. Je moet dan iemand van bijzondere wetten hebben. Misschien even zoeken op internet hoe te handelen.
En wat je bewerking betreft: een voldoende van mij als oud-museumconservator.

Zeker niet terugbrengen, een aanwinst voor je verzameling.
Moet maar kunnen.

Groet, Herman

Een voorbeeldje van de dagelijkse praktijk hier in Frankrijk.
Als je op een onfortuinlijk moment een ree op je motorkap hebt gekregen dan is het advies van de politie dat je hem maar in de kofferbak moet gooien en ermee doet wat je goeddunkt.
Enkele dagen geleden vond ik een afgeworpen stang van een reebok, het was de eerste die ik ooit vond, ben er trots op.
Wat zegt de nederlandse wet hierover, mag ik dat hebben, vervoeren?



» Last edited by Tom van der Most on Tue 22 Nov 2016, 21:24; edited 1 time in total

Ik zal het maar eerlijk bekennen:
Als ik een mooi schedeltje van een vos, das of ander dier vindt laat ik deze zeker niet achter.
Elke afwerpstang van een Edelhert gaat gewoon mee naar huis.
Heb inmiddels een aardige verzameling.
En als iemand mij heel lief aankijkt geef ik soms zo'n stang kado.


Helemaal officieel mag je helemaal niets uit het bos meenemen.
Het is aan de terreineigenaar hoe strikt dit wordt nageleefd.
Bosbessen plukken of wat mos en dennenkegels voor een kerststuk meenemen wordt vaak wel toegestaan.

een ree-stangetje past trouwens gewoon in je jaszak Wink

In de winkel van het bezoekerscentrum op de Hoge Veluwe worden geweistangen verkocht. 't Is gewoon business. Net als de jacht erop die bigger business is..

Ree: deze is op dit moment volledig beschermd in de provincies Utrecht en Overijssel. Henri woont wat deze soort betreft goed.

Edelhert: Beschermd in alle provincies. Henri moet zijn stangen terugbrengen (ik stang je maar een beetje Henri).



» Last edited by Arno van Berge Henegouwen on Tue 22 Nov 2016, 22:02; edited 1 time in total

Indrukwekkend zo'n schedel. Zie graag foto's als deze passeren. Heb je de zwarte setting gecreëerd in de nabewerking?

Arno, dat het dier beschermd is staat niet los van het meenemen van een afwerpstang ? Daar doe je het dier weinig kwaad mee meen ik

@Danny: de schedel heb ik op een zwart bekertje gezet met als achter/onder-grond een stuk donker blauw tentdoek. Doordat de schedel veel lichter is wordt de achter/onder-grond zwart. De nog zichtbare delen van het bekertje heb ik weg geshopt.


Groet,
Mark

Henri,
het geldt voor alle delen van het dier of de plant. Ook stangen dus. Wettelijk gezien dus. Of je het dier er kwaad mee doet is niet van belang voor de wetgever. Of de wet moet inmiddels aangepast zijn. Dat heb ik niet gevolgd.

:
 
Page 1 of 1