Het magazine voor Natuurfotografen


Home > Album >




:
:
:
:
:
:
:
:
:
 
 


Fantabulous,
Dit is geen agame, maar een Rotshagedis.
Ga maar eens googelen op Platysaurus, en dan vergelijken met in welk gebied je deze hebt gefotografeerd.
gr
G

Bedankt voor de tip Gerard , na opzoeken op google vond ik hem nu . het is volgens mij een "Platysaurus intermedius" . De kleur die ik hierbij vond klopt. Dan zal de engelse benaming ook wel niet kloppen , hij is niet bepaald "redheaded" .

Bedankt



» Last edited by Fantabulous on Tue 21 Feb 2017, 16:49; edited 3 times in total

Klopt!
Er zijn 9 ondersoorten van deze Platysaurus-soort, ieder met een beperkt verspreidingsgebied.
Klik hierboven op de wetenschappelijke naam en je ziet 2 foto's van Henk Baptist, die daar ook iets over zegt.
Ik zal eens kijken of ik de juiste ondersoort kan achterhalen.
gr
G

De kleur is mooi zo Ik ook gezien

Waar heb jij hem gezien Momo?

Fantabulous,
In je bijschrift staat nog steeds 'agame'.
Misschien helemaal een beetje aanpassen?

Ik denk dat dit Platysaurus intermedius rhodesianus is, een ondersoort die in Zimbabwe voorkomt, maar ook nog net in het gebied dat jij noemt.
Henk kent Zuid-Afrika als zijn broekzak, dus ik zal het bij hem nog navragen.
gr
G

Geward, helemaal goed.
P. i. nigrescens zit er wel in de buurt, maar die is niet zo groen.
Dit is de soort in dit drielandenpunt met de grote hekken (tegen Zimbabwaanse) vluchtelingen.

Dit nationaal park ligt inderdaad in het drielandenpunt van Zuid Afrika , Botswana en Zimbabwe. Prachtig rotslandschap dat me erg deed denken aan Matopos in Zimbabwe.

Henk , kun jij nog iets vertellen over de verschillende kleuren ?



» Last edited by Fantabulous on Wed 22 Feb 2017, 10:38; edited 1 time in total

De vraag die je me stelt heeft te maken met het begrip ‘soort’. Alle soorten Platysaurus zijn aan elkaar verwant. Taxonomen bepalen of iets een soort is of een ondersoort. Bij taxonomen zijn twee groepen voortdurend met elkaar in conflict, de ‘splitters’ en de ‘lumpers’. Een indeling van een geslacht als Playsaurus is een compromis tussen beide partijen. Maar zo’n indeling verandert om de paar jaar. Vroeger werd vooral op uiterlijk een soortdefinitie bepaald, tegenwoordig meer op DNA-eigenschappen.
De literatuur die ik gebruik (Branch, 1998. Field guide to snakes and other reptiles of southern Africa) onderscheidt 13 soorten, waarbij de Common Flat Lizard weer is onderscheiden in 9 ondersoorten. Eigenlijk is dit een vroeger. Best kans dat recent een andere indeling wordt gevolgd.
Alle andere soorten dan de Common kennen een zeer beperkt verspreidingsgebied, vaak maar één berg en dit overlapt niet met het gebied van de Common Flat Lizard. Zes van de negen ondersoorten van de Common kent ook maar een zeer beperkt gebied. Alleen de ssp. Rhodesianus, subniger, en deels intermedius hebben een wat ruimer gebied.
Bovenstaande indeling is vooral gebaseerd op kleuren. De grote lijn is steeds een lichaamskleur. Mannen in blauw, groen, zwart waarbij de keel soms een andere kleur heeft dan het lichaam, bijvoorbeeld groen met zwarte keel. Je hebt dan al heel wat variaties. Dan de staarten van de mannen. De meeste zijn oranje, maar het kan ook geel of blauw zijn. Geheel één kleur of alleen bij de staartwortel. Maar er is ook weer individuele variatie. Eén steen verder kan de territoriumhouder er weer wat anders uitzien.

Nog een aanvulling op het verhaal van Henk: als ondersoorten lang genoeg geïsoleerd zijn van elkaar, dan gaan ze genetisch zodanig veranderen dat ze zich niet meer met elkaar kunnen voortplanten.
Dan zijn het zelfstandige soorten geworden - niet zelden zie je dat voormalige ondersoorten de soortstatus hebben gekregen.

Een goed voorbeeld is de Galapagosschildpadden, eerst allemaal ondersoorten, nu allemaal zelfstandige soorten.
De naam van de voormalige ondersoort wordt dan meestal de naam van de soort. Als dit ooit een zelfstandige soort zou worden, zou hij dus Platysaurus rhodesianus gaan heten.
Maar zover is het dus niet.

Ik heb wel de naam verder aangepast.
gr
G

Bedankt heren voor de uitgebreide uitleg , dat was wat ik wilde weten op een ding na. Valt er ook nog iets te zeggen over het feit waarom een bepaalde kleur naar voren komt?

Weer een moeilijke vraag.
Over het algemeen zijn de kleuren bij veel dieren een signaal dat het individu fit is. Wanneer verwante soorten in elkaars nabijheid voorkomen is een combinatie van kleur en gedrag vaak bepalend om er voor te zorgen dat de vrouwtjes de juiste man kiezen.
Zoals je weet kiezen de vrouwtjes altijd de mannen. Sommige mensen denken dat het bij hun soort anders is, maar daar geloof ik niet in.
Wanneer populaties geografisch van elkaar gescheiden worden, zoals bij deze Flat-lizards zie je vaak dat de kleuren steeds verder uit elkaar gaan groeien. Als ze elkaar na een tijd (decennia) tegen zouden komen zou een vrouwtje het mannetje van de andere populatie niet meer herkennen. Dan is er sprake van twee soorten.

Toch prettig Henk dat je mijn moeilijke vraag wilde beantwoorden. Het is duidelijk nu.

Groet, Alfons



» Last edited by Fantabulous on Thu 23 Feb 2017, 11:21; edited 1 time in total
:
 
Page 1 of 1