Het magazine voor Natuurfotografen


Home > Album >




:
:
:
:
:
:
:
:
:
 
 


Mooi man. Compositie werkt uitstekend en ook het verkleinen en naverscherpen met zo veel detail heeft helemaal niet slecht uitgepakt. Had het ijs niet een tikkeltje witter mogen zijn?

Mooi beeld, beetje verontrustend ook wel. Duidelijk te zien dat de Gletsjer terug trekt. Misschien warmt het wel zo erg op dat we een glaciaal overslaan. Als je die grafieken ziet van het CO2 gehalte in de atmosfeer sinds het Cambrium lijkt mij dat helemaal niet ondenkbaar.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Klimaatverandering Je kan op het grafiekje klikken. Let op het bolletje van 2100. dat staat al een stuk hoger dan het maximum tijdens het Eemien (de vorige warme periode) Geologen overwegen al om onze tijd te markeren als een nieuw geologisch tijdperk; het Antropoceen.


@Michiel:

Deze Gletsjer is aper. Dat wil zeggen dat er geen sneeuw op ligt. De kleur van gletsjerijs is lang niet wit, eerder grijs blauw. Ik denk dat het zo aardig klopt.

----------------------------------------------------------------------------

Edit:

Deze zocht ik eigenmlijk (3e grafiekje)http://expeditiebroeikaswereld.jouwweb.nl/broeikaseffect

.



» Last edited by Hendrik van Kampen on Thu 23 Feb 2017, 18:34; edited 1 time in total

Goed de rotsen vastgelegd Peter!
Blauw is wel heel diep/donkerblauw...

M.v.g. Matthijs

@Hendrik
Zoekende naar de bron, en de verschrikkelijke taalfouten lezend... denk ik niet dat we enige aandacht aan het tweede artikel moeten besteden.

Daarnaast.
CO2 doet absoluut een en ander met het klimaat, maar ik geloof er helemaal niets van dat ze een ijstijd, die gedomineerd wordt door fluctuatie in de instroming van warmte, zouden tegenhouden.

Een van de dingen die warmte doet, is plantengroei stimuleren. Hoe meer planten groeien, hoe meer CO2 wordt vastgelegd, in planten dus. Als we dus stoppen met het kappen van regenwoud, dan treedt er van zelf demping op... Als we stoppen... Maar omdat de temperatuur toeneemt, ontstaat elders regenwoud biotoop, rond de Middellandse Zee bijvoorbeeld, of bij ons.

(Maar ook: door de opwarming op het noordelijk halfrond, smelt de permafrost - bevroren grond in met name Siberië. Die permafrost houdt methaan en andere gassen vast, die ook een opwarmend effect hebben. Ik stel me een dikke bevroren veenlaag voor. Het effect is niet gunstig. Ook heeft het verdwijnen van ijskappen een direct effect, er wordt minder warmte weerkaatst, dus meer geabsorbeerd. En de ijskappen werken als 'warmtebad', in die zin dat ze de koude vasthouden.)



» Last edited by peter wijn on Thu 23 Feb 2017, 21:28; edited 1 time in total

@Matthijs,
Jij komt toch ook geregeld daar in de buurt? Op enige hoogte in de Alpen toont de lucht vrij donker als je niet tegen de zon in kijkt en er geen sluierbewolking is. Nauwelijks verstrooiing in de lucht.
Die bak ijs maakt ook wel dat je geneigd bent om een iets donkerder afwerking te kiezen.

Toekomstbeeld:

Door de toename van CO2 in de atmosfeer worden we op den duur overwoekerd door agressieve plantengroei Very Happy

(ik had gezocht op afbeeldingen om die tweede te vinden. Ooit bij de VPRO heb ik ze die grafiek op het dek van het schip zien tekenen tijdens een herhaling van de reis van de Beagle)

.

Dat klopt. Vooral met sneeuw en hard licht (= onderbelichten) word het nog dieper blauw. Maar zo diep blauw heb ik het zelf nog niet ervaren.
Ik vind het wel wat hebben, het is alleen een beetje wennen.

M.v.g. Matthijs

Ik maak me meer zorgen voor de mensheid gedurende een ijstijd dan over de gevolgen van een stijgende zeespiegel.

Voor ons, nu hier in Nederland levend, is de stijgende zeespiegel natuurlijk veel belangrijker. Vandaar dat we ook echt iets aan bodemdaling moeten gaan doen.

Deze gletsjer houdt je niet tegen.

Om in te haken: het huidige kustsysteem houdt rekening met een verwachten zeespiegelstijging van 1-1,5m. De zeespiegelstijging zorgt naast de vergrote kans op overstromingen ook voor een moeilijkere afvoer van rivierwater (door hoogteverschil raken rivieren hun water minder snel kwijt).

En juist door klimaatverandering krijgen de rivieren meer water te verwerken. Vandaar dat Nederland de afgelopen jaren tientallen ruimtelijke maatregelen heeft genomen om die verhoogde afvoer op te vangen (Ruimte voor de Rivier).

Dit is slechts één aspect van de gevolgen voor Nederland. Extreme neerslag, hittegolven, verzilting, verdroging en toename van ziekten zoals Lyme zijn andere. Nederland heeft gelukking de kennis en middelen om zich hier tegen te bewapen, in tegenstelling tot andere veelal ontwikkelingslanden.

De precieze impact van klimaatveranding is lastig te voorspellen. Gevolgen zijn nu al waarneembaar maar door de vertraagde reactie van het klimaatsysteem zullen de effecten de komende tientallen jaren toenemen. Regionale veranderingen, zoals voor Nederland, zijn lastiger te voorspellen dan wereldwijde veranderingen. De uitspraken over klimaatverandering zijn in feite altijd onzeker, omdat wij als mens het functioneren van het klimaatsysteem nog lang niet begrijpen.

:
 
Page 1 of 1