Het magazine voor Natuurfotografen


Home > Album >




:
:
:
:
:
:
:
:
:
 
 


Zo ... dat is stijl. Effectief in beeld gebracht. Prachtig, dat wolkje.

Prachtig zicht op het beschreven biotoop. Het wolkje speelt een kleine hoofdrol.

Heb je een libel op je camera?
Dit is fors steil. Dat zie je zelden. Steiler dan gewone puinhellingen worden. Iets met zwaartekracht en rolweerstand. Als je naar de paaltjes rechts kijkt, dan zou je kunnen denken dat het nog steiler is.

fijn om te zien.

EDIT: Tom, dank je.
gatsie, drie keer zelfs... Embarassed



» Last edited by peter wijn on Tue 23 May 2017, 9:05; edited 1 time in total

Geen stijl, zo steil.

Most niet mogge.

Het kostte me wat moeite om in LR de "horizon" rechtsonderin de foto horizontaal te krijgen. Daarbij lette ik vooral op de onderkant van de wolken. Je ziet ze hier toch nog wat schuin omhoog steken. De paaltjes waren me niet ontgaan maar vond ik niet betrouwbaar genoeg om kaasrecht te zetten. Had ik beter op moeten letten in het veld. Nu ik er wederom naar kijk, kan ik me moeilijk voorstellen dat ze allemaal zo scheef stonden. En als ik naar de vele sprietjes inks in de foto kijk (sommige zijn poppeorchissen), dat staan die allemaal schuin. Dat zal niet de werkelijkheid zijn want volgens mijn groeien planten in open terrein altijd recht omhoog (ze hebben een organel dat de zwaartekracht detecteert zodat ze "weten" wat onder is en wat boven - nogal handig als je als zaadje in de grond zit en moet weten welke kan je uit moet groeien). [EDIT] Dit blijkt niet helemaal te kloppen want op mijn foto's van de poppenorchis met dezelfde groothoeklens staan sommige duidelijk scheef. [/EDIT] Uiteindelijk heb ik maar gekozen voor het lensprofiel van LR. Op mijn camera heb ik inderdaad een waterpas in de flitsschoen en heb er ook nog op gelet met fotograferen. Smile Het zou kunnen zijn dat deze helling nog iets steiler was, maar het stuk aan mijn rugzijde toen ik de foto nam was volgens mij nog steiler. Ik had het daar inmiddels zo warm dat het zweet van mijn hoofd liep en ik fijn ben verder gelopen naar de schaduw van het bos door het paadje te volgen.



» Last edited by Michiel Janssen on Tue 23 May 2017, 14:14; edited 1 time in total

Wat een heerlijke helling, en dat in Nederland! Paaltjes geven een mooi tegenwicht in de opname!

Gr.
@d

Hoho Ad, dit is op het Belgische deel van de Sint-Pietersberg (Montagne Saint-Pierre). Wink

Ik had het kunnen weten Michiel Embarassed
Zag "Sint-Pietersberg" en had niet verder gelezen......
Landschappelijk desalniettemin fraai!

Groeten,
@d

Ik denk dat de helling eerder 30 dan richting 40 graden is, dat laatste is wat je hier ongeveer ziet.
Voor steilere wanden heb je iets nodig als rotsen links en rechts en een dicht boomwortelnet die het zakie tegen houden.
(mooi was dat in de Cevennen, in een kloof vol met vrouwenschoentje de afgrond in glijden...

dacht ik.
en google zegt dat ik niet alleen sta:
http://erikvanderzee.blogspot.nl/2011/07/een-alp-in-nederland-3-oppervlak-en.html

De schuinte mooi in beeld gebracht, Michiel.
Heb daar vorige week nog samen met Henk tegen de zwaartekracht geworsteld. Laughing
Op deze mergelhellingen groeide 10 jaar geleden nog bos, de wortels zitten er nu nog in de grond.
Een kudde geiten en schapen zorgt dat de begroeiing laag blijf, hier zijn ze een tijdje niet geweest in verband met de orchideeėn.
Zodra deze weg zijn komen ze weer terug om de struiken te snoeien.

Groet, Huub

Die pagina verwijst ook naar de Wikipediapagina over de hoek van interne wrijving. Op de Engelstalige pagina staat bij kalk (chalk) dat die 45° is... Maar op basis van mijn berekeningen met hoogtelijnen en afstanden klopt het wat je schrijft. Het steilste deel hier was zo'n 30°. Als ik mijn geodriehoek op het scherm leg en die helling opmeet waarachter die boompjes staan, dan meet ik eveneens 30°. Op een van de lezingen voorafgaand aan de excursie werd gevraagd wat beter was om bodemerosie tegen te gaan, bos of grasland. Het antwoord was grasland omdat dat een dichte mat vormt terwijl de kruidlaag onder een bos veel opener is en dus grond kan wegspoelen als het hard regent.
Op dit blog zie je ook nog wat foto's van een van die hellingen. Merk op dat de horizon in de meeste foto's niet recht staat.

Edit: Ja, Huub ik heb nu eindelijk gezien waar Lanaye ligt waar jullie zoveel foto's van orchideeėn maken. Op mijn Google Maps heet het Ternaaien. Wink Die boomstronken kunnen ze weghalen met paarden, die kunnen zich i.t.t. zware machines wel staande houden op die steile hellingen. Men zei dat ze tevreden waren over het resultaat van die methode.



» Last edited by Michiel Janssen on Tue 23 May 2017, 23:22; edited 1 time in total

Nu ja, meten is weten blijkt maar weer...
Is dit maar 30 graden, jeetje, misschien laat ik me misleiden door die in hoogte afnemende bomenrij.

Qua wegspoelen, inderdaad.
(Ik heb de indruk dat ik nooit op steilere grond gelopen heb dan in beboste kloven tussen rotsen (waarbij die rotsen dan zouden helpen de grond vasthouden), maar ik kan het totaal niet hardmaken. Wel is het er natuurlijk heel glad, wat het gevoel van steilheid nogal kan versterken.)

Ik vond het in eerste instantie raar dat de foto was goedgekeurd, maar na beter kijken zag ik dat het een hele schuine helling was. Smile

M.v.g. Matthijs

:
 
Page 1 of 1