Posted: Sat 18 Jun 2011, 10:11 Post subject: witbalans...wat is de beste instelling
Vandaag ben ik eens mijn camerainstellingen aan het nakijken en realiseerde mij dat ik eigenlijk altijd mijn witbalans op automatisch heb staan.
Ik fotografeer in raw, dus kan het altijd achteraf nog aanpassen,
maar nu zag ik dat je ook kleurtemperatuur als voorkeur kunt instellen. Dit loopt van 5000 K (kelvin geloof ik) t/m10000 K.
Gebruikt iemand dit en zo ja waarom, wat zijn de voordelen,
of waarom zou je het niet moeten gebruiken.
Oh ja, ik fotografeer met een Nikon D300.
Ben benieuwd naar jullie reacties. Alvast bedankt
groetjes
Astrid Schute _________________ 2xNikon D-300 en diverse lenzen
Ik heb zelf m'n camera altijd op "bewolkt" staan (wat het weer dan ook is buiten). Het voordeel van een vaste witbalans kiezen is dat je de verschillen in licht terug ziet komen in de foto. Als je in de schaduw staat, wordt de foto blauwer, in de zon weer wat warmer, net zoals het in werkelijkheid is.
Het nadeel van AWB of steeds zelf je witbalans aanpassen is m.i. dat je steeds het verschil in kleurtemperatuur van het licht compenseert, waardoor je de verschillen juist uit je foto haalt.
Waar je je camera dan op zet is weer een persoonlijke keuze. Zonlicht is een vrij koele witbalans, bewolkt een wat warmere en schaduw is nog weer warmer. Welke je kiest is dus afhankelijk van waar je zelf van houdt. Deze presets corresponderen met een bepaalde kelvinwaarde (welke verschilt wat per camera). Vind je bewolkt nou wat te warm en zonlicht te koud, zou je dus zelf een waarde tussen deze twee in kunnen stellen.
Het voordeel van raw is inderdaad dat je achteraf je instellingen nog weer aan kunt passen (zonder verlies aan kwaliteit) als er blijkt dat het toch niet helemaal goed is gegaan.
Ik heb mijn camera op daglicht staan, maar in RAW verhoog ik de temperatuur van 5200 bijna altijd naar 5500. Ik vind de bewolkte temperatuur (6500) heel vaak te warm en te rode foto's opleveren. Dat is dus ook het voordeel van RAW. Je kunt de witbalans achteraf aanpassen/veranderen.
Volgens mij, als je in raw fotografeert, maak het niet zoveel uit als die op automatisch staat. Je kan het daarna nog altijd aanpassen. _________________ Canon 40 D | 17-40mm F4.0 L | 50mm F1.8 | 100mm F2.8 |70-300mm | 400mm F5.6 L
Gender: Male Age: 29 Joined: 09 Nov 2009 Posts: 298 Location: Amersfoort
Posted: Sat 18 Jun 2011, 13:12 Post subject:
Ik heb standaard mijn camera op daglicht staan, met bewolkt weer en in een bos wissel ik soms naar bewolkt. Meestal kom ik bij het bewerken van de RAW-foto uit bij zo'n 5600 graden.
Gender: Male Age: 54 Joined: 18 Nov 2006 Posts: 578 Location: Heteren
Posted: Sat 18 Jun 2011, 20:39 Post subject:
Astrid,
Ik gebruik ook een D300. In wat donkere omgevingen (bos) gebruik ik vaak bewolkt (6000K). Anders automatisch. Of vast op 5200 K. Dat is vaak een mooie gemiddelde waarde. Maar zoals gezegd kun je altijd het achteraf aanpassen als je in raw fotografeert.
Bedankt voor alle reacties. Ik laat de witbalans voorlopig maar op automatisch staan.
Ik was eigenlijk benieuwd of de meeste fotografen dat doen, of dat ze juist per situatie de witbalans aanpassen.
Nu blijkt toch dat het aanpassen achteraf ook wel veel gedaan wordt.
groetjes
Astrid Schute _________________ 2xNikon D-300 en diverse lenzen
Gender: Male Age: 58 Joined: 23 Nov 2005 Posts: 2331 Location: Utrecht
Posted: Sun 19 Jun 2011, 12:35 Post subject:
ik maak wel eens series.
dan is het erg handig als je een vaste waarde hanteert, en niet de automaat. 5200 is mijn uitvalsbasis. Met Lightroom en Aperture is dit minder belangrijk, omdat je daar met de pipet geen grijsaanpassing tov de opgenomen waarde maakt (capture nx) maar een absolute kleurtemperatuur en groen/rood verschuiving hanteert.
Als je dan bijvoorbeeld in een bos staat en bij één van de foto's met een pipet een mooi wit- of grijspunt kunt vinden, kun je dit op de hele serie toepassen. Meestal pas ik de waarde zo aan dat de sfeer van het bos - groenzweem - behouden blijft maar minder overheersend is.
Ik corrigeer naar waarden tussen 4800 en 6500 Kelvin buiten, met een zwaartepunt tussen 5200 (zonnig en licht bewolkt) en 5600 K (grauw licht).
Vroeger deed ik het anders. Misschien in de toekomst weer. _________________ Ik ben niet dik, ik ben een vrachtwagen.
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum