Het magazine voor Natuurfotografen


Home > Album >




:
:
:
:
:
:
:
:
:
 
 


Inmiddels vanuit de ETI-gids tot de conclusie Mycena Adonis gekomen .. iedereen het ermee eens?

Hans, ik denk eerder aan een [/i]Hygrocybe, een wasplaat dus. Bijvoorbeeld Hygrocybe nigrescens, de Zwartwordende Wasplaat.
Sowieso een leuke foto van een mooie Paddestoel.
Ik laat hem hier nog even staan om te zien of er nog meer meningen loskomen Cool
Groet,
Jaap

Kan het niet met je eens zijn Jaap! Lengte steel en vorm hoed komen minder overeen dan de "Adonis". Ook de grootte van de hoed is veel te groot voor dit origineel. Ik hoop dat er nog wat meer reacties / meningen naar voren komen ...



» Last edited by Hans van Agen on Mon 19 Sep 2005, 21:19; edited 1 time in total

Ik heb de paddestoel ff uitgezet, als er een reactie komt meldt ik mij direct!

hallo hans

Heb eens in mijn paddestoelen boek gekeken hier aan de andere kant van de oceaan.
En volgens mij is het een Hygrocybe punicea.
Jouw foto lijkt precies op het plaatje in mijn boek.


Groet Jan



» Last edited by Jan Luit on Wed 21 Sep 2005, 19:19; edited 1 time in total

Ook een goede kandidaat, Hans, Hygrocybe punicea Granaatbloem-wasplaat in het Nederlands.
Hans, wat was ongeveer het formaat van de hoed (hoogte en breedte), wellicht dat de wasplaat-aanhangers (en ik dus ook) zich verkijken op het formaat?
Groet,
Jaap

Nou ... ik draai een beetje bij .. ik heb net even mijn vriend gebeld (die hem met zijn vrouw eerder op de dag had ontdekt) en hij was dus groter dan in mijn herinnering. Diameter ca. 4 cm, hoogte totaal ca. 9 cm. Hoogte hoed ruim 1 cm. En dat sluit volgens ETI de M. adonis uit!

Ik heb gezocht naar de H. Punicea, vindt er een grotere overeenkomst in .. maar heb geen gegevens gevonden over grootte e.d.

Jan / Jaap ... jullie wel?

Hallo Hans

Er staat in mijn boek Dat de top 2-6 cm groot kan zijn.
Hij word bijna plat .
Slipperig en slijmerig als hij nat is.
Hij is glad.
Rood en hij word oranje.
de steel kan tot 6 cm hoog worden en 12 mm dik.

hoop dat dit helpt
Jan

Bedankt voor je aanvulling Jan .. het begint erop te lijken. Ik wacht nog even Jaap zijn bevindingen af.

Ik ga trouwens overmorgen weer een weekje naar Texel en zal nog eens op die plek gaan kijken, het is niet onmogelijk dat die plek om de een of andere reden meer geschikt is voor deze soort dan andere ... indien aanwezig ga ik eens wat meer opletten op de afmetingen en andere specifieke "data".

Nogmaals dank!
Hans

Dat zijn idd ongeveer de afmetingen die mijn boeken ook geven. De Zwartwordende Wasplaat is wat kleiner en komt meer algemeen op grazige plekken voor, terwijl bij de Granaatbloemwasplaat het ene boek spreekt over schraal grasland en het andere vooral bosweiden noemt Confused
Hans, eigenlijk had je er na een paar dagen nog eens langs moeten gaan om te zien of hij zwart geworden was Wink
Op zich zullen we er wel vaker tegen aanlopen dat we op basis van een enkele foto niet een 100% zekere determinatie van iedere paddestoel kunnen geven, maar zoals ik al schreef in mijn 1e commentaar: sowieso een leuke foto van een mooie paddestoel, dus ook zonder volledige zekerheid kan hij wat mij betreft naar het "echte" album.
Groet,
Jaap

ja had ik nog niet gezegt maar ik vind het ook een mooie foto.

@Jaap
Als de determinatie dan niet 100% is kun je er misschien een waarscheinlijk bijzetten of iets dergelijks.

Groet Jan

@Jan, Ja hoor, je kunt ook gewoon een ? achter de naam plaatsen. Ben wel benieuwd welke naam Hans nou gaat neerzetten Rolling Eyes

Ik heb er de Granaatbloem-wasplaat van gemaakt Jaap, komt toch het meest overeen. Mocht er nog iemand een andere mening op hebben .. welkom! en ik ga de komende week eens goed opletten Wink
Allen bedankt voor de bijdragen!
Hans

Ik heb een reactie gekregen van een expert, zoals beloofd bij deze:

Die paddo die je meestuurde ziet eruit als een Zwartwordende wasplaat (Hygrocybe conica), maar een echt zeker determinatie vanaf fotos is lastig. H. conica is een variabel soort en H. nigrescens wordt tegenwoordig door veel mycologen ook bij deze soort gerekend. De granaatbloemwasplaat lijkt hier wel op maar is stukken zeldzamer.

Ok Luc .. dan weten we het nu zeker .. een granaatbloem, want er stond er maar één Razz

Maar nu serieus .. ik verander de omschrijving (voor de laatste keer?) in Hygrocybe conica omdat dat het meest waarschijnlijk is. Een zeldzame soort claimen zonder definitieve determinatie is ook niet goed!

Nogmaals ... ik ga speuren deze week!
Hans

Nog even een afsluiter .. ik heb vorige week op het eiland vrijwel geen paddestoel gezien. Waarschijnlijk de droge periode voorafgaand aan de week.

Groet,
Hans

waarschijnlijk de vrij algemene Zwartwordende wasplaat, zou toch ook nog wel de errug zeldzame Granaatbloemwasplaat kunnen zijn. Ik weet hem te staan op Texel, waar is deze foto precies gemaakt?

Marijke

Hallo Marijke .. ik heb deze gefotografeerd aan de rand van het bosgebied "'t Mientje" (tussen de Californiaweg (13) en de Randweg).
Groet,
Hans

Hans

in mijn p.album staat nu een niet zo fraaie foto van de Granaatbloemwasplaat. Het was trouwens op een andere plek op Texel dan die jij noemt. Echter, het is nog steeds niet onmogelijk..

groet

marijke

Lijkt me inderdaad toch echt afwijkend, al zijn ze dan op jouw foto meer uitgegroeid. Ze lijken ook matter, maar ook dat is wellicht de "leeftijd".

Dank voor het vergelijkingsmateriaal! Ik hou het maar op de zwartwordende .. laten we voor de soort hopen dat het de granaatbloem was Wink

Eens? Hans



» Last edited by Hans van Agen on Tue 25 Oct 2005, 19:59; edited 1 time in total

Hans

het verschil is ongeveer dat de steel bij de Granaatbloemwasplaat droog en vezelig is, en bij de Zwartwordende een beetje slijmig. En verder de aanhechting van de plaatjes op de steel. Maar dat kunnen we niet op de foto zien. Als je wilt kan ik je ook de plek wel geven waar de Granaatbloem- staat, maar dat doe ik dan in een p.m.

groet, Marijke

Beste Hans,

Op Texel is de Granaatbloemwasplaat sinds 1980 14x waargenomen door experts. Hij komt daar in twee uurhokken voor; in 15 uurhokken in heel Nederland. Bovendien staat deze soort als 'bedreigd' op de Rode Lijst. De Zwartwordende wasplaat is sinds 1980 134 maal genoteerd door experts en komt op Texel in alle uurhokken voor en in Nederland totaal in 402 uurhokken. Een juiste determinatie kan alleen m.b.v. microscopische kenmerken worden gedaan, maar de Zwartwordende wordt zwart bij kneuzen en ouderdom; de Granaatbloem niet, waardoor de eerste meteen met zekerheid in het veld kan worden herkend. Determineren m.b.v. alleen foto's is altijd een hachelijke zaak en alleen experts kunnen dan soms met zekerheid uitsluitsel geven. Edoch, dat hangt ook van de kwaliteit van de foto af en de manier waarop de zwam is afgebeeld. Op deze foto is te weinig van de steel te zien om 100% zeker te zijn, maar volgens mij is dit inderdaad Hygrocybe conica. Aldert.

Nog even als afsluiter ..

@ Aldert: Bedankt voor de uitgebreide en leerzame uitleg!

@ Allen: Ook tijdens mijn bezoek aan Texel van vorige week deze soorten niet meer tegengekomen! Volgend jaar beter ...

Hans

:
 
Page 1 of 1