Het magazine voor Natuurfotografen


Home > Album >




:
:
:
:
:
:
:
:
:
 
 


Goede foto Wim. Het lijkt me de rups van een soort spikkelmot, in ieder geval niet van de kleine wintervlinder.

Groeten, Klaas

Klaas,
Ik was er al bang voor.
Misschien op het verkeerde been gezet door:
http://www.gardensafari.net/dutch/picpages/operophtera_brumata.htm waar ook een andere rups erbij getoond wordt in een ander voorkomen.
Kan het zijn dat rupsen er in verschillende stadia een ander voorkomen hebben?
Ik zoek in ieder geval verder.
Gr.Wim

Een rups van een micro inderdaad, waarschijnlijk van het geslacht Hedya...

Tymo

@Klaas
en
@Tymo

In "The colour identification guide to Caterpillars of the British Isles" van Jim Porter, ISBN 0-670-87509-0, aangeschaft bij Vermandel (info@vermandel.com) heb ik op blz. 241 een rups gevonden die (heel) veel overeenkomst vertoont met de hierboven geportretteerde.
De naam die er aan gegeven wordt is:
Calamia tridens
of te wel
Groene weide uil
Op internet kan ik wel het 'fladderend' onderwerp vinden maar niet in de vorm van een rups.
Zouden jullie het licht nog hierover willen laten schijnen?
Gr.Wim

Prachtige foto Wim, de rupsen komen er ook weer aan we hoeven ons niet te vervelen Wink .
Groet cees.

Wim,

Er zijn inderdaad enkele overeenkomsten, maar een onderscheid is bij C. tridens dat de zwarte kop in twee delen gescheiden wordt door een soort "scheidingslijn", wat mij bij bladrollers opvalt is dat de koppen vaak hélemaal zwart zijn en ook dit scheidingsstukje.
Ook de plek waar je dit beest gefotografeerd hebt kan al helpen, bladrollers zitten meestal in wat hogere planten, struiken en bomen bijvoorbeeld. In tegenstelling tot dat is C. tridens een beest is van lage planten, een grasseneter die overdag het liefst zo laag bij de grond zit waar zijn waardplant ook te vinden is...
Puur op het uiterlijk afgaande, met Porter erbij, lijkt het ook dat tridens lichter van kleur is...maar of er ook kleurvariënteit bestaat tussen verschillende rupsenstadia weet ik niet. Als laatste punt is het verschil dat tridens een macro is, en verhoudingsgewijs ook veel groter als een bladroller. Als dit wél tridens zou zijn (wat ik ten zeerste betwijfel) dan had dit een vergroeide rups moeten zijn en dus ook al wat tegen de 3 cm aan, gezien het formaat van het lijsterbesblad is deze kleiner dus kom je met alles bij elkaar toch weer bij die bladroller uit.

Kijk anders eens op de Google-afbeeldingen onder "Hedya tortrix", misschien dat je hier nog wat aan kunt hebben.


Tymo

@Tymo,
Ik denk dat je me aardig de goede richting hebt gewezen, want in mijn Googlezoektocht heb ik het volgende gevonden:
Hedya nubiferana
Marbled Orchard Tortrix

http://www.lepidoptera.bai.pl/show.php?ID=3089&country=PL
en
http://images.google.nl/imgres?imgurl=http://www.inra.fr/Internet/Produits/HYPPZ/IMAGES/7031863.jpg&imgrefurl=http://www.inra.fr/Internet/Produits/HYPPZ/RAVAGEUR/6hednub.htm&h=392&w=600&sz=44&tbnid=Pd0cIIXQ5bhClM:&tbnh=86&tbnw=133&hl=nl&start=5&prev=/images%3Fq%3Dhedya%2Bnubiferana%26svnum%3D10%26hl%3Dnl%26lr%3D
met daarbij:
http://www.inra.fr/Internet/Produits/HYPPZ/IMAGES/7031863.jpg

Graag hoor ik je mening nog daarover.
Wel mis ik de Nederlandse benaming, want die wordt niet een keer genoemd

Gr.Wim

Wim,

Op zich zou Hedya nubiferana zou kunnen, evenals de andere Hedya's 's zomers op sommige plekken héél algemeen.
Het nadeel is dat de rupsen van dit geslacht (Hedya) echt allemaal zóveel op elkaar lijken, evenals de vlinders die ook niet zomaar 123 van elkaar te onderscheiden zijn.
Er is ook nog een andere soort, H. ochroleucana, die ook erg op nubiferana lijkt en volgens mij eigenlijk alleen genitalisch van elkaar te onderscheiden zijn. Het uiterlijk kan soms nog wel wat variëren dus dat zou niet helemaal een betrouwbaar kenmerk zijn.
Mocht je écht een naam aan dit beestje willen geven (al ben je nu al een eind met nubiferana/ochroleucana) dan zou je 'm altijd op kunnen kweken.
Gelukkig zijn bladrollers niet echt veeleisende beesten en is het opkweken vaak niet zo moeilijk werk.

Op de website van Hans Arentsen (gardensafari) staan vaak wel Nederlandse namen, deze bladroller zou in het Nederlands "Groene Knopbladroller" heten.
Maar in het algemeen is het zo dat micro's geen Nederlandse namen hebben, afgezien sommige opmerkelijk getekende en veelgeziene soorten als bijv. het muntvlindertje, kamperfoeliemotje, brandnetelmot die in de loop der jaren wel van een naam voorzien zijn.

Tymo

@Tymo,
Ik dank je voor je zeer uitgebreide volhoudende moeite om mij te helpen de juiste benaming voor de rups te vinden.
Ik houd het op:
Hedya nubiferana
Groene Knopbladroller
Gezien mijn woonomstandigheden kan ik niet op je voorstel ingaan om de genoemde soorten ter verdere/betere determinatie te gaan kweken. Wink
Ik heb nog een paar rupsen ter uploading achter de hand, maar heb op dit moment de bepeking van 'overload' te zijn. Er zit er eentje bij waarbij mijn 'determinatie' ook discutabel zou kunnen zijn.
Nogmaals dank.
Gr.Wim

Wim
Geen dank.
Bij micro's ben ik persoonlijk soms nog wel precies en voer soms geen waarnemingen in als ik er niet helemaal zeker van ben.
Er zijn dus ook wel mensen die wel zeker willen zijn van welke soort deze rups is en dan is opkweken hét medium om hierachter te komen.
Maar niet iedereen heeft hier inderdaad de ruimte en tijd voor en dat geeft natuurlijk helemaal niets. Voor de naamgeving van de foto is het natuurlijk wel een ander verhaal, dan hoeft de naam ook niet hélemaal precies te zijn.

Tymo

:
 
Page 1 of 1