Het magazine voor Natuurfotografen
Wij plaatsen verschillende cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en om het gebruik van de website te kunnen meten. De analytische gegevens zijn volledig geanonimiseerd en niet te herleiden naar IP adressen of personen.
Lees hier meer over cookies en ons privacybeleid
Herman Berkhoudt on Thu 18 May 2006, 8:03
Bluenote, Ik dacht er hier op Nederpix eerder een gezien te hebben. Dat klopt ook, maar was mogelijk gemist omdat de Nederlandse spelling vaak ook lariks is. De wetenschappelijke naam is Larix decidua. De kegel draagt binnenin na de bevruchting inderdaad de vruchten. Nu moet ik nog even opzoeken of er aparte vrouwelijke kegels bestaan, want dat dacht ik, toen ik mijn eerste opmerking maakte..Even opgezocht:
Marijke on Thu 18 May 2006, 8:30
Ik vind de foto mooi qua compositie, hoewel ik het lot linksboven liever helemaal zag maar vind er juist te weinig scherptediepte in zitten. Als je hem iets had gedraaid zodat de tweede kegel in wording nog iets verder uit de focus was gebleven was tie wat mij betreft mooier. de soort heet in het NL overigens Europese lork (vraag me niet waarom, ik vond Larix wel mooi). En de vrouwelijke kegels zijn met name te herkennen aan de rode kleur (plus dat ze groter zijn). Dit zijn dus de vrouwelijke kegels, die denk ik al bevrucht zijn. Even voor de duidelijkheid: het geheel is dus een kegel, en elk van die rode "blaadjes" beschermt een vruchie. Tot zover de botanische les van vandaag... en zo blijven we het commentaar verbeteren... Marijke N.
Herman Berkhoudt on Thu 18 May 2006, 8:48
Marijke, Ik hoop nu de tekst van m'n eerdere opmerking in juiste zin te hebben aangepast. Groet, Herman
bluenote on Sat 20 May 2006, 7:24
Marijke en Herman, Hartelijk dank voor jullie leerzame commentaar. Dit is een van de eerste foto's met de nieuwe macrolens en uit de hand geschoten. En dat mikken is nu precies het probleem van de onvaste hand Gr, Ruud