Het magazine voor Natuurfotografen


Home > Album >




:
:
:
:
:
:
:
:
:
 
 


Albert,
Gelukkig dus niet in het tijdelijke.
Knappe verhelderende registratiefoto's (zoals je zelf zegt), zelfs met inachtneming van de gulden snede.
Je sprak ergens over: 'kattenteken'.
Zijn er verschillen in teken en zo ja, waaraan kun je dat dan zien?
Ook wij, de mens, worden gewaarschuwd voor teken als we de natuur in trekken.
Zijn dat dan typisch andere?
b.v..d. Voor je reactie.
Wim



» Last edited by Wim de Louwere-Landauer92 on Sat 03 Jun 2006, 15:06; edited 2 times in total

Goeie foto, Albert.
Wat een raar gezicht. Net of de teek gevangen zit in een kraaltje met gaatjes voor zijn poten.

Groetjes, Marijke K.

En gek plaatje, maar leuk om de dimensie te beoordelen.
En in deze stand zie je een teek zelden..

Groet, Herman

Wim, er zijn zeer veel verschillende teken. Het onderscheid ken ik ook niet, maar de kans dat het de Ixodes ricinus is, is erg groot. Het is de meest voorkomende teek. Deze teek wordt ook wel schapenteek of hondenteek genoemd. Bij mij in de buurt lopen altijd wat schapen in een wei en mijn katten lopen daar ook. Vandaar.
De vrouwtjes zuigen bloed en maken met die energie weer een hoop nieuwe aan. Het is een vrij ingewikkelde cyclus. Zoek maar eens op internet, dan vind je de beschrijving wel. De mannetjes zijn veel kleiner en die zie ik ook af en toe op de katten, maar die lopen in de vacht (op zoek naar een vrouwtje) en bijten zich dus niet vast.
Groet, Albert

Albert,
dank voor deze aanvullende informatie.
Gr.Wim

Goed om deze diertjes ook eens te zien. Wel even goed om erbij te bedenken dat deze teek al een tijd in een kat gezeten heeft, en dus al veel bloed gezogen heeft. Als een teek net op je lichaam loopt, zijn ze echt nog een heeel stuk kleiner (het achterlichaam is dan nog maar een klein zwart schijfje).

albert ,

mooi hoe je dat gedaan hebt ,ook zelfs na verwijderen de kop en pootjes nog heel ? .
of heb jij daar een methode voor ,want ik pak ze wel eens bij de hond ,
die is altijd blij als je hem verwijdert .
dus ze merken er wel wat van denk ik .

ik denk dat er veel mensen zijn die er nog nooit een gezien hebben, laat staan zo'n lekker gevulde .

gr ad .

Ad, na verwijdering zijn ze bijna altijd heel. Ik gebrukte eerder een pincet, later een knijppincet met een veertje, en nu plastic klauwtjes (2 maten) die ik van mijn zoon in België kreeg. Ik weet niet of ze ook in Nederland te koop zijn, maar het zijn fantastische hulpmiddelen.
Dit is de site van de leverancier: http://www.otom.com

Ben, ik liep vroeger heel veel in de duinen van Oranjezon, maar had nooit teken. Een vriend van mij had er altijd. Misschien spelen geuren ook een rol. Ik weet het niet. Ze schijnen merendeels te reageren op warmtebronnen (zoogdieren).

De teken die wij thuis zelf een enkele keer hebben zijn meestal de nimfen denk ik. De katten hebben meestal volwassen teken.
De teken hebben een ingewikkelde cyclus.
Het volgezogen grote vrouwtje legt circa 2000 eieren. Dat zijn dus hele volksstammen nieuwe teken. Die eieren worden larven en het bijzondere is dat die slechts 6 poten hebben, zoals de insecten, terwijl de teken tot spin- en mijtachtigen behoren. Na een zg. diapauze wordt de larve nimf en die heeft 8 poten. De nimfen zijn erg klein en kunnen ook mensen bijten. Je ziet ze nauwelijks want ze meten slechts 1 à 1,5 mm. Nadat deze zich een aantal dagen hebben tegoedgedaan aan bloed van de gastheer vallen ze er af en volgt een nieuwe pauze. Daarin wordt de nimf volwassen teek, waarvan de vrouwtjes 3 à 4 mm groot zijn als ze nog geen bloed hebben gezogen. Na het bloed zuigen kunnen ze opzetten tot ruim 12 mm. Ze leggen eitjes en de cyclus start opnieuw. Deze duurt ongeveer 3 jaar.

Groetend, Albert



» Last edited by Albert de Wilde on Sat 10 Jun 2006, 18:13; edited 4 times in total
:
 
Page 1 of 1