Het magazine voor Natuurfotografen


Home > Album >




:
:
:
:
:
:
:
:
:
 
 


Ha die Jaap,

Dat is apart zeg.
Nog nooit gezien.
Leuke foto.
Moeten ook maar eens naar Polen toe.

Agnes Very Happy

Jaap,
Weet je dat wel zeker : de Dennenmoorder groeit zelden tot een zo goed ontwikkeld vruchtlichaam uit en komt relatief weinig op loofbomen voor. Weliswaar komt de Roodgerande houtzwam (Fomitopsis pinicola), want die denk ik dat het is, in Nederland tot nu toe uitsluitend op naaldhout voor, in delen van België, Luxemburg (Müllerthal) en Duitsland groeit hij vooral op oude (liggende) beuken(stammen) en in Polen (Bialowieza) met name op oude esdoorns. In een oud beukenbosje op een berg vlak bij mijn Duitse huis groeit hij samen met vele Echte tonderzwammen (Fomes fomentarius) en een enkele Platte tonderzwam (Ganoderma lipsiense) op staande en liggende beukenstammen.
Groet,
Gerrit



» Last edited by Gerrit Keizer on Wed 07 Mar 2007, 22:11; edited 1 time in total

Als ik het me goed herinner groeide deze op een dode liggende stam van een spar. Ik heb nog een foto van hetzelfde exemplaar een jaar later want toen zat hij er nog steeds. Wellicht dat daar de stam beter te herkennen is. Zal die binnenkort eens opzoeken en anders moet ik in mei maar eens wat beter kijken want dan kom ik er weer.
Groet,
Jaap

Ook op spar houd ik het op de Roodgerande houtzwam (Fomitopsis pinicola). In tegenstelling tot de Roodgerande houtzwam groeit de Dennenmoorder bij staande bomen aan de stamvoet of op stobbes en op liggende stammen aan de onderkant, net boven de zone waar de stam bodemcontact maakt. Bovendien blijft hij vaak halfresupinaat (min of meer "korstvormig") met alleen aan de bovenzijde van het plakkaat enigszins afstaande hoedjes en heeft hij een hagelwitte groeizone : zie hiervoor mijn commentaar bij een foto van Cor en met name de foto van de Dennenmoorder van zeeg, die toont de typische groeivorm.
Groet,
Gerrit



» Last edited by Gerrit Keizer on Tue 13 Mar 2007, 21:40; edited 2 times in total
:
 
Page 1 of 1