Het magazine voor Natuurfotografen


Home > Album >




:
:
:
:
:
:
:
:
:
 
 


Leuke plaat. Als ik het goed begrijp is alles wat we hier zien dus eigenlijk gewoon els, alleen wordt die "uitgroei" bovenop veroorzaakt door de schimmel, die we zelf niet kunnen zien?

Nog nooit van gehoord, maar leuk om het zo eens te zien Smile

Arjen je hebt het helemaal goed. Als je er op let blijkt het in veel elzebomen voor te komen. Het is minder zeldzaam dan je denkt.

Thymen.

Mooi zeg...is me nog nooit opgevallen. Is dit eigenlijk schadelijk voor de Els ?

Gr. Sonja

Toen ik de thumbnail zag vroeg ik me af wat dit was, en na het openen van de foto eigenlijk nog steeds. Maar nu ik de geschrijving gelezen heb is het me helemaal duidelijk Smile Leuk om te weten en eens te zien!

bedankt voor de les
zal er op letten, mooi? he die natuur

groet
cor

De correcte naam is Taphrina amentorum (Sadeb.)Rostrup (Ellis & Ellis, 1985; standaardlijst NMV : Arnolds c.s., 1995). Het is overigens geen lagere zwam of schimmel, maar een zakjeszwam (ascomyceet), die zijn sporen in asci in een dun hymenium vormt, dat de vervormde elzenproppen volledig overdekt.

Gerrit



» Last edited by Gerrit Keizer on Wed 07 Mar 2007, 8:12; edited 2 times in total

Geen commentaar



» Last edited by Thymen de Groot on Mon 13 Feb 2012, 21:49; edited 2 times in total

Thymen,
Ik neem aan, dat je aan de Geillustreerde Flora van Nederland van Heimans, Heinsius & Thijsse uit 1899 refereert, waarvan de laatste (23e) druk onder redactie van Mennema in 1994 verscheen. De in 1899 al niet meer geldende wetenschappelijke naam Exoascus alnitorquus, die je zegt daarin aangetroffen te hebben, is een van de vele ongeldige synoniemen voor de thans geldende naam Taphrina amentorum, zoals daar verder zijn : Exoascus alni-incana, Ascomyces alnitorquus, Taphrina alni-incanae, Taphrina alnitorqua en Taphrina alni (Berk. & Broome) Gjaerum.
Taphrina amentorum (Sadeback) Rostrup werd in 1890, na publicatie in Vidensk. Meddel. Naturh. Foren Kjöbenhavn : 246 (zie Dennis, British Ascomycetes (1981), pag. 87 : onder Taphrina amentorum en PLATE XIV E : afbeelding in kleur), de wetenschappelijke naam voor de ascomyceet, die wij onder de Nederlandse naam Elzenvlag kennen. H.H. & T. hadden Taphrina amentorum dus in 1899 al als geldende naam moeten opnemen. Mennema (eveneens geen mycoloog) heeft dit vervolgens nooit verbeterd.
In flora's duiken wel vaker niet (meer) geldende namen op. Zo vind je in de Nederlandse Oecologische Flora (Weeda, 1985) op pagina 98 de Elzenvlag, die "verwant is aan Taphrinasoorten als Taphrina betulina, die heksenbezems bij berken veroorzaakt", onder de naam Taphrina alni, een van de vele eerder genoemde ongeldige synoniemen.
Ik neem aan, dat jij als amateur-mycoloog en NMV-lid over de meest gebruikte en geciteerde standaardwerken op het gebied van ascomyceten beschikt. Dennis (1981) heb ik hierboven al aangehaald. In Microfungi on land plants (Ellis & Ellis, 1985) is op pagina 88 de "Alder tongue" te vinden onder de naam Taphrina amentorum. In Pilze der Schweiz, Band 1 Ascomyceten (Breitenbach & Kränzlin, 1981) vind je hem onder dezelfde naam met foto op pagina 128-129 nr. 127.
En het belangrijkste voor (amateur-)mycologen, casu quo NMV-leden : in de voor Nederland sinds 1995 geldende standaardlijst Overzicht van de Paddestoelen in Nederland (Arnolds, Kuyper & Noordeloos) tref je in 14. Aanhangsel I. Overzicht van Ascomyceten (Arnolds & De Vries) A. Ascomycetes op pagina 831 onder nummer 739.05.0 de voor jou en mij geldende naam Taphrina amentorum (Sadeb.) Rostrup aan, die ook bij mijn foto op mijn cd-rom en op SoortenBank.nl wordt vermeld.
Nu wordt men, als men via google onder de wetenschappelijke naam Taphrina amentorum, die men steeds in de paddenstoelenliteratuur aantreft, naar een afbeelding van de Elzenvlag zoekt, niet naar jou foto geleid, omdat je die onder de foutieve naam blijft vermelden. Aan jou de keus.

Gerrit



» Last edited by Gerrit Keizer on Mon 12 Mar 2007, 14:01; edited 2 times in total
:
 
Page 1 of 1