Het magazine voor Natuurfotografen


Home > Album >
:
:
:
:
:
:
:
:
:
 
 


deze oogt misschien een tikkel te licht? een derde stop of zo, gewoon aanpassen in Lightroom. als er niks uitbijt (kan bijna niet?) dan met het grijspunt donkerder maken.
Misschien is ie ook gewoon goed. Fijn dat er geen weggetje een stuk van je beeld afknipt.

technisch gezien lijkt me dit optimaal belicht: je kan hier een prima foto van maken.

wat ik doe als ik thuiskom:
1) kijken of kleurtemperatuur en belichting goed zijn. dan kiezen welk toonprofiel (ik heb een aantal pre-sets van nikon). Meestal is het 5200K en 'standaard', dus dat is geen enkel werk. De belichting check ik aan de hand van de kleurkanalen in 't histogram, ca 20 seconden.
Dan kijken hoe het toont. 90% van de foto's is nu klaar. De rest ga ik nog eens schuiven in curves, toepassen van herstel van hoge lichten en schaduwen (vrij vaak bij landschappen midden op de dag). Soms een foto terug oplichten (waardoor een kanaal alsnog klipt. Je kunt niet eindeloos harken aan een toonprofiel, dan trek je het aan gort en wordt het lelijk). Eventueel deze instelling kopiŽren en toepassen op de hele serie die onder dezelfde lichtomstandigheden is gemaakt (soms de belichting iets aanpassen).

In uitzonderlijke gevallen is een foto zo goed, maar lastig belicht, dat ik in photoshop een en ander ga samenvoegen. Ik heb dat 1 keer gedaan, meer voor de grap Smile.
http://www.birdpix.nl/album_page.php?pic_id=368504

In de beschrijving van Peter kan ik me helemaal vinden, zo doe ik het ook: eerst globale dingen (totale belichting, kleurtemp, verzadiging) en dan kijken of ik met detail schuifjes verder kan komen. Als schuifjes ver verschoven moeten worden, wordt het meestal niet mooi en is het jammer maar helaas, goede reden om nog eens terug te gaan.
Bij mij komen landschapsfoto's zelden of nooit perfect uit m'n camera rollen, ik moet er vrijwel altijd wat aan doen tenzij het licht perfect was en er niets in de schaduw stond maar dat komt niet vaak voor.
Als ik met deze twee opnames thuis zou komen, zou ik met deze lichtste beginnen om te kijken of ik m goed kan krijgen. Over deze zou ik optimistisch zijn: ietsje donkerder, misschien een BEETJE verzadigen. Als dat niet genoeg is een BEETJE aan hooglichten/schaduwen draaien. Dawast (denk ik).

Doeg
Jantine

:
 
Page 1 of 1