Het magazine voor Natuurfotografen


Home > Album >




:
:
:
:
:
:
:
:
:
 
 


Is dit niet gewoon een (minder goed gelukte) cupcake? Zoals de Engelsen zeggen: the proof of the pudding is in the eating. Als je tanden erop breken was het geen cupcake. Intrigerend ding.

Ook al zullen je tanden schade oplopen, ik zou het toch niet apprecieren als je hier je tanden in zet. De schil die je ziet is nogal broos.

Heel interessant, hoewel ik mij nog onvoldoende een beeld kan vormen hoe dit nu precies ontstaat.

Oppervlakkig gezien lijkt het op een beest dat uit zijn hol kruipt.

Heu, als je iets preciezer je vraag kan formuleren...

Vulkanisme is iets dat gebeurt als grote warmte aan het oppervlak treedt, dus bij lage druk. Het is plaatselijk. Ons beeld is dat het met vloeibaar gesteente samenhangt. Door hoge temperatuur en lage druk, kunnen gassen vrij komen uit het gesteente (eventueel ontstaat waterdamp uit het grondwater in omringende 'gewone' aardlagen). Doordat de gassen vrijkomen, neemt de druk weer toe en wordt (in dit geval waarschijnlijk vloeibaar) gesteente in scheuren door het omringende gesteente heen geblazen, eventueel door een kraterpijp. In de lucht zal de druk nog weer verder afnemen, en zet het gas in het gesteente uit en maakt gasbolletjes. De (vloeibare) lava koelt snel af en verglaast daardoor. Hierdoor ontstaat het lichte lava uit op zichzelf zware mineralen.
Het kan zijn dat het vreemde stukje steen in deze brok lava zelf verglaasd is, of dat het juist het nog een dun laagje lava er rondomheen zit. Ik denk het eerste, omdat de kleur van de 'tong' of 'murene' met rood sterk afwijkt van de omringende lava: groen.

Bovenstaande is voor 80% een dilettante benadering.

Er zitten trouwens ongeveer 2 mm lange amberkleurige kristalletjes in dit gesteente - niet te zien op deze foto. Die zijn later ontstaan/gegroeid, toen het gesteente al afgekoeld was.

:
 
Page 1 of 1