Het magazine voor Natuurfotografen


Home > Album >




:
:
:
:
:
:
:
:
:
 
 


duinhondskruid?
Dat terwijl het - gewone - hondskruid er in Griekenland juist wel behoorlijk anders uitziet, door een spitsere aar.

Nu ja, het is een variant en geen soort. Benieuwd wat er variant aan is.

mooi



» Last edited by peter wijn on Sun 18 Jun 2017, 20:23; edited 1 time in total

Lees de link naar een artikel van Londo et al. die Michiel een paar foto's hieronder noemt. Erg leerzaam. De planten zijn dit jaar zichtbaar minder, kleiner en later dan vorig jaar.



» Last edited by Ger M on Sun 18 Jun 2017, 20:32; edited 1 time in total

Mooie foto; ziet er inderdaad anders uit dan het Hondskruid dat ik hier aantref.

Leuk Ger. Ik was daar vorige week zaterdag i.v.m. de junileumexcursie van de WEO. Ik vond dat de orchideeën er in z'n algemeenheid goed bij stonden. Ontzettend veel groenknolorchis i.v.m. de Maasvlakte en ook toen stond de honingorchis al in bloei, maar de beste bloei moest nog komen. Moeraswespenorchis begon ook net te bloeien. Bokkenorchissen hadden hun beste tijd gehad maar we hebben wel nog verschillende planten gezien, evenals bijenorchis. Het duinhondskruid had net een bloempje geopend, terwijl twee gewone hondskruid al zo goed als uitgebloeid waren. In een week is het hard gegaan, maar wat wil je met dit weer? Teer guichelheil begon toen ook net te bloeien en bloeide gisteren al volop op de Maasvlakte en we vonden ook de eerste bloeiende parnassia. Ik ben ook niet zo'n splitter maar om juist te laten zien doe zo'n studie eraan toegaat, heb ik het atikel aangehaald. Wink

Edit: ik de locatieaanduiding in je beschrijving weggehaald om te voorkomen dat deze orchideeën hetzelfde lot staat te wachten als de bokkenorchissen. In Nederland moet je helaas voorzichtig zijn met het delen van deze informatie. Sad



» Last edited by Michiel Janssen on Sun 18 Jun 2017, 22:23; edited 1 time in total

Ik heb ook veel teer guichelheil gevonden en één bloeiende parnassia en waar vorige week nog maar een enkele moeraswespenorchis bloeide, stond nu het hele veld in bloei. Prachtig. De gaten waar bokkenorchis had moeten staan, waren daarentegen treurig om te zien. Vorig jaar had ik overigens bijna laarzen nodig om bij de groenknolorchissen te komen, dit jaar bepaald niet. Erg droog voor een natte duinvallei.



» Last edited by Ger M on Mon 19 Jun 2017, 12:37; edited 1 time in total

"Deze variëteit onderscheidt zich van de typische variëteit Anacamptis pyramidalis var. pyramidalis door een latere bloeitijd, een meer gedrongen habitus en een meestal kortere min of meer eironde bloeiaar met gemiddeld lichtere (lichtpurperroze) bloemkleur. Een ander verschil is de enigszins S-vormig heen en weer gebogen stengel."

Deze planten heb ik nogal veel gezien in de westelijke Cevennen, Corsica en in de Provence, een erg algemene en vrij laat bloeiende orchis met een vrij lange bloeitijd, van begin mei tot eind juni. Variatie in kleurintensiteit is normaal, ze hebben regelmatig een s-vormig gebogen stengel, en een eironde bloeiaar (bij volle bloei) komt zeker voor. Dun, dit duin. Bij zoeken op wetenschappelijke naam is dit geen enkel probleem. Op Nederlande naam zoeken geeft deze twee foto's niet als je op hondskruid zoekt.



» Last edited by peter wijn on Mon 19 Jun 2017, 10:30; edited 1 time in total

Hoi Peter. De bloeitijd voor het duinhondskruid wordt in de publicatie aangegeven als vanaf mid-juni met hoofdbloei in juli en uitlopend tot in augustus en zelfs begin september. Evenwel zal dat in Midden- en Zuid-Frankrijk, als ze daar zouden staan, mogelijk vroeger zijn. Echter zijn dat wel typische kalkgraslanden en niet duingraslanden (zie opsomming vegetatie voor beide typen).

Een interessante vraag is voor mij waarom die duinvariëteit zich anders heeft ontwikkeld gedurende de afgelopen paar honderd jaar? Het zeedorpenlandschap is een zeer karakteristiek landschapstype dat gevormd is door menselijke activiteiten. Mij is verteld dat tijdens de Engels-Nederlandse oorlogen in de 17e en 18e eeuw en in periodes van veel piraterij de vissers niet de Noordzee op konden en men sterker was aangewezen op veeteelt (schapen vermoed ik) voor de voedselvoorziening. In dergelijke periodes was er meer intensieve begrazing op het duingebied en dat had z'n weerslag op de vegetatie. Tegenwoordig zijn er helaas maar weinig stukjes van dat landschapstype over, Wijk aan Zee is het meest bekende voorbeeld (dat ik ken).

Dat je nog weinig foto's vindt van deze variëteit is gezien de publicatie in augustus 2016 nog niet zo gek. Er zijn sowieso maar weinig hobbyisten die de literatuur over orchideeën bijhouden, laat staan natuurfotografen. Maar je hebt ook gelijk dat een variëteit niet heel bijzonder is en dus zal lang niet iedereen meegaan met deze scheiding. Dat doet men al niet eens bij soortenscheiding. Dat het artikel daarnaast in een Nederlands tijdschrift en in de Nederlandse taal (met welliswaar een Engelse samenvatting) zal ook weinig internationaal stof doen opwaaien.

:
 
Page 1 of 1