blank Nederpix.nl Natuurfotoforum 

« Previous Recent Nature Picture

Anacamptis pyramidalis var. dunensis

Next Recent Nature Picture »

  Nature picture: Anacamptis pyramidalis var. dunensis / Duinhondskruid / Pyramidal Orchid


Poster: Ger M
Scientific name: Anacamptis pyramidalis var. dunensis
Dutch name: Duinhondskruid
English name: Pyramidal Orchid
Place: Wijk aan Zee
Date: 17 Jun 2017
Photo recording circumstances: Even terug in Nederland en zowel dit weekeinde als vorige weekeinde een rondje in de buurt gemaakt om orchideeŽn te bekijken. Met gemengd resultaat: bokkenorchissen waren uitgegraven en de meeste bijenorchissen verdwenen (vergeleken met vorige week). Ik vond de Dactylorhiza's klein van stuk en grotendeels uitgebloeid. Honingorchis was er veel, net als groenknolorchis, maar beide leken last te hebben van droogte. Het hondskruid bloeit op de type-locatie nog later dan vorig jaar en de planten zijn opvallend klein, dit jaar. Nog slechts de onderste rij bloemen bloeit. Overigens zou piramideorchis een betere benaming zijn dan hondskruid (dat schijnt te verwijzen naar de vorm van de knol die zou doen denken aan de testikels van een hond). Dankzij de link van Michiel weet ik nu dat het hier de variant duinhondskruid betreft (hoewel ik eigenlijk niet zo'n splitter van soorten ben).
Technical data (processing/exif): Gehele opname; even gewacht tot de wind ging liggen. iets met niveaus en verzadiging geschoven.
Posted: Sun 18 Jun 2017, 18:40
View: 96
Nr. nominations:
« Previous Recent Nature Picture - Next Recent Nature Picture »
 

Comments
Poster: peter wijn on Sun 18 Jun 2017, 20:20
duinhondskruid?
Dat terwijl het - gewone - hondskruid er in Griekenland juist wel behoorlijk anders uitziet, door een spitsere aar.

Nu ja, het is een variant en geen soort. Benieuwd wat er variant aan is.

mooi» Last edited by peter wijn on Sun 18 Jun 2017, 20:23; edited 1 time in total


 
Poster: Ger M on Sun 18 Jun 2017, 20:30
Lees de link naar een artikel van Londo et al. die Michiel een paar foto's hieronder noemt. Erg leerzaam. De planten zijn dit jaar zichtbaar minder, kleiner en later dan vorig jaar.


» Last edited by Ger M on Sun 18 Jun 2017, 20:32; edited 1 time in total


 
Poster: Tom van der Most PixPas Pro on Sun 18 Jun 2017, 20:40
Mooie foto; ziet er inderdaad anders uit dan het Hondskruid dat ik hier aantref.


 
Poster: Michiel Janssen Editor on Sun 18 Jun 2017, 22:19
Leuk Ger. Ik was daar vorige week zaterdag i.v.m. de junileumexcursie van de WEO. Ik vond dat de orchideeŽn er in z'n algemeenheid goed bij stonden. Ontzettend veel groenknolorchis i.v.m. de Maasvlakte en ook toen stond de honingorchis al in bloei, maar de beste bloei moest nog komen. Moeraswespenorchis begon ook net te bloeien. Bokkenorchissen hadden hun beste tijd gehad maar we hebben wel nog verschillende planten gezien, evenals bijenorchis. Het duinhondskruid had net een bloempje geopend, terwijl twee gewone hondskruid al zo goed als uitgebloeid waren. In een week is het hard gegaan, maar wat wil je met dit weer? Teer guichelheil begon toen ook net te bloeien en bloeide gisteren al volop op de Maasvlakte en we vonden ook de eerste bloeiende parnassia. Ik ben ook niet zo'n splitter maar om juist te laten zien doe zo'n studie eraan toegaat, heb ik het atikel aangehaald. Wink

Edit: ik de locatieaanduiding in je beschrijving weggehaald om te voorkomen dat deze orchideeŽn hetzelfde lot staat te wachten als de bokkenorchissen. In Nederland moet je helaas voorzichtig zijn met het delen van deze informatie. Sad» Last edited by Michiel Janssen on Sun 18 Jun 2017, 22:23; edited 1 time in total


 
Poster: Ger M on Mon 19 Jun 2017, 8:44
Ik heb ook veel teer guichelheil gevonden en ťťn bloeiende parnassia en waar vorige week nog maar een enkele moeraswespenorchis bloeide, stond nu het hele veld in bloei. Prachtig. De gaten waar bokkenorchis had moeten staan, waren daarentegen treurig om te zien. Vorig jaar had ik overigens bijna laarzen nodig om bij de groenknolorchissen te komen, dit jaar bepaald niet. Erg droog voor een natte duinvallei.


» Last edited by Ger M on Mon 19 Jun 2017, 12:37; edited 1 time in total


 
Poster: peter wijn on Mon 19 Jun 2017, 9:50
"Deze variŽteit onderscheidt zich van de typische variŽteit Anacamptis pyramidalis var. pyramidalis door een latere bloeitijd, een meer gedrongen habitus en een meestal kortere min of meer eironde bloeiaar met gemiddeld lichtere (lichtpurperroze) bloemkleur. Een ander verschil is de enigszins S-vormig heen en weer gebogen stengel."

Deze planten heb ik nogal veel gezien in de westelijke Cevennen, Corsica en in de Provence, een erg algemene en vrij laat bloeiende orchis met een vrij lange bloeitijd, van begin mei tot eind juni. Variatie in kleurintensiteit is normaal, ze hebben regelmatig een s-vormig gebogen stengel, en een eironde bloeiaar (bij volle bloei) komt zeker voor. Dun, dit duin. Bij zoeken op wetenschappelijke naam is dit geen enkel probleem. Op Nederlande naam zoeken geeft deze twee foto's niet als je op hondskruid zoekt.» Last edited by peter wijn on Mon 19 Jun 2017, 10:30; edited 1 time in total


 
Poster: Michiel Janssen Editor on Mon 19 Jun 2017, 11:08
Hoi Peter. De bloeitijd voor het duinhondskruid wordt in de publicatie aangegeven als vanaf mid-juni met hoofdbloei in juli en uitlopend tot in augustus en zelfs begin september. Evenwel zal dat in Midden- en Zuid-Frankrijk, als ze daar zouden staan, mogelijk vroeger zijn. Echter zijn dat wel typische kalkgraslanden en niet duingraslanden (zie opsomming vegetatie voor beide typen).

Een interessante vraag is voor mij waarom die duinvariŽteit zich anders heeft ontwikkeld gedurende de afgelopen paar honderd jaar? Het zeedorpenlandschap is een zeer karakteristiek landschapstype dat gevormd is door menselijke activiteiten. Mij is verteld dat tijdens de Engels-Nederlandse oorlogen in de 17e en 18e eeuw en in periodes van veel piraterij de vissers niet de Noordzee op konden en men sterker was aangewezen op veeteelt (schapen vermoed ik) voor de voedselvoorziening. In dergelijke periodes was er meer intensieve begrazing op het duingebied en dat had z'n weerslag op de vegetatie. Tegenwoordig zijn er helaas maar weinig stukjes van dat landschapstype over, Wijk aan Zee is het meest bekende voorbeeld (dat ik ken).

Dat je nog weinig foto's vindt van deze variŽteit is gezien de publicatie in augustus 2016 nog niet zo gek. Er zijn sowieso maar weinig hobbyisten die de literatuur over orchideeŽn bijhouden, laat staan natuurfotografen. Maar je hebt ook gelijk dat een variŽteit niet heel bijzonder is en dus zal lang niet iedereen meegaan met deze scheiding. Dat doet men al niet eens bij soortenscheiding. Dat het artikel daarnaast in een Nederlands tijdschrift en in de Nederlandse taal (met welliswaar een Engelse samenvatting) zal ook weinig internationaal stof doen opwaaien. 
Order:  
Page 1 of 1 All times are GMT + 1 Hour

contrast border=


© Zygomatic 2018 | Disclaimer