Het magazine voor Natuurfotografen
Wij plaatsen verschillende cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en om het gebruik van de website te kunnen meten. De analytische gegevens zijn volledig geanonimiseerd en niet te herleiden naar IP adressen of personen.
Lees hier meer over cookies en ons privacybeleid
Arjen Drost on Tue 17 Oct 2006, 22:57
Het blijft leuk om te zien hoeveel verschillende soorten insecten je in je tuin hebt Albert. Maar denk dat je foto's toch mooier zouden zijn als je een iets ander standpunt zou nemen. Het insect staat er zo prima op, maar persoonlijk vind ik de compositie van de meeste van je foto's wat saai. Ik zou eens wat experimenteren met andere standpunten, denk dat je dan nog mooiere foto's gaat maken.
Albert de Wilde on Wed 18 Oct 2006, 12:00
Arjen, het heeft enigszins te maken met mijn wens om ook wat registrerend te fotograferen. Jij mag het saai vinden (en meldde dat al eerder), maar je vergeet denk ik dat het hier gaat om een relatief klein insect, dat ook niet stilzit. Het is geen paddestoel, waar je eindeloos de ideale compositie kunt bepalen. IK zoek het dikwijls in het kleine. Bij deze nietige insectjes kun je met een camera er niet onder kruipen. Recent plaatste ik een foto van een bijenwolf op berenklauw, waar overigens geen kommentaar bij kwam, die meer tegemoet komt aan jouw wensen denk ik. Maar dat is een veel groter dier en dan is dat mogelijk. Zelf vind ik dat een zeer geslaagde foto, ook qua kompositie. Deze bijenfoto is er een uit een reeks waarvan deze de enige is waar ik tevreden over was. Ik heb er ook vanaf de zijkant, maar die voldoen niet aan mijn kwaliteitseis. Als je overigens eens klikt op 'alle foto's van Albert de Wilde' dan valt het denk ik nog wel mee: ook voor- en zijkanten komen af en toe aan bod. Dikwijls is de bovenkant van het insect belangrijk en die wil ik dan ook zien, bijv. de vleugelbeadering of uitkleuring. Ik zal binnenkort nog enkele foto's laten zien van een wants die van nimf imago wordt. Dan is de bovenkant gewoon essentieel, want juist het uitkleuren van de tekening is dan van belang. Natuurfotografie uitsluitend voor de foto, wat veel voorkomt, vind ik gewoon niks. Ik wil weten wat ik fotografeer en essenties weergeven als dat kan. Ik nodig je graag uit eens te demonstreren hoe die leukere compositie er dan uitziet, uiteraard met een insect dat niet groter is dan 7 tot 10 mm. Daarvan zijn er genoeg. Zelf maak je dit soort foto's niet, althans je laat ze hier niet zien. Ik zie slechts libellen e.d., maar dat is echt wat anders dan een bijtje, wespje of vliegje. De gemakkelijkste is nog wel de Eristalis tenax om op te oefenen, want daarvan zijn er miljoenen en dat dier zit meestal goed stil en is 2 x zo groot. Dat maakt heel veel verschil. Begrijp me goed: ook zonder dat je het zelf beter zou kunnen heb je voor mij wel het recht om kritiek te leveren op foto's van een ander. Dat wil ik zelf namelijk ook zo kunnen doen. Om je nog wat meer voeding te geven zal ik in het insectenalbum een foto van een wants (Adelphocoris lineolatus) plaatsen, die pal van bovenaf gefotografeerd is, maar die tot mijn favoriete foto's van dit jaar behoort. Iedereen heeft zo wel enkele van die foto's die je gewoon niet anders wilt, waar je blij mee bent, een bijzonder moment vastleggen of een gelukstreffer zijn geweest. Het is geen bijzondere soort, die zelfs wat saai van kleur is, maar prachtig harmonieert met de rest van de foto. Zodra mijn plaatsingslimiet ruimte geeft zal ik die als eerste uploaden. Ik ben benieuwd of je die ook zo saai zult vinden. Groet, Albert