Het magazine voor Natuurfotografen


Home > Album >




:
:
:
:
:
:
:
:
:
 
 


Mooi beeld fijne kleuren.

Quote:
waarbij ik me afvraag of het vroeger, voordat er sloten werden gegraven, ook zo was


Dat is wel uit te zoeken. Ik heb even voor je gekeken in de Atlas van Nederland in het Holoceen. Het gebied waar de Krimpenerwaard ligt, staat van 3850 v.Chr tot nu ingetekend als veengebied. Van 3850 v. Chr. tot in de middeleeuwen +/- 1500 n.Chr. zal dat Hoogveen zijn geweest. Daarna is men begonnen de venen te ontwateren en te ontginnen. Om een beeld te krijgen hoe Hoogveen er uit ziet kan je op onderstaande link klikken. (klik ook even door op Hoogveenkern)

https://www.hoogveenherstel.nl/uitgebreide-info-1/hoe-ziet-een-hoogveenlandschap-eruit/

Het beeld op jou foto toont een beginnend Laagveen. Hoogveen ligt boven de grondwaterspiegel, wordt alleen gevoed door regenwater en is daardoor zeer voedselarm. Het kent weinig soorten die allemaal zijn aangepast aan die voedselarme omstandigheden. Laagveen ligt onder de grondwaterspiegel en is daardoor voedselrijker. Daardoor veel soorten, weelderige groei, veel bomen. Laagveen is geen stabiele toestand. Als je niets doet zullen de plassen dichtgroeien en zal het Laagveen via Kraggen, Rietmoerassen en Veenmosrietland ontwikkelen naar Moerasbos, (afhankelijk van het menselijk ingrijpen / beheer). Uiteindelijk kan door het groeien van Veenmossen het gebied tot boven het grondwater uitgroeien, dan zullen de Moerasbossen verdwijnen en krijg je weer een Hoogveen. We hebben het dan wel over een ontwikkeling van honderden jaren.

http://www.stedentipsvoortrips.nl/flora/relaties-vier-successiebb.htm

Bronnen:
- www.hoogveenherstel.nl
- Stowa
- de Alde Feanen schets van een laagveengebied
- Atlas van Nederland in het Holoceen
- Stedentips voor Trips (voor het mooie schema)

.



» Last edited by Hendrik van Kampen on Mon 13 Nov 2017, 20:39; edited 3 times in total

Hendrik,

Heel hartelijk dank voor het uitvoerige commentaar! Heel interessant. De Krimpenerwaard staat voor ingrijpende veranderingen, nl. steeds verdere bodemdaling, oxidatie van het veen en kwel omdat de massa van het veen afneemt. Rond 2050 is, als er niets gebeurt, de K'waard weer moeras.

Groet,
Arie

voer voor oog en brein

dank beiden

Interessante foto en verhaal.

Een prachtig stukje natuur.

:
 
Page 1 of 1