Het magazine voor Natuurfotografen


Home > Album >




:
:
:
:
:
:
:
:
:
 
 


Hoe kom je erbij dat dat een Europese wenkkrab (Uca tangeri) is? Voor een vrouwtje zijn de scharen veel te groot en voor een mannetje mist er een sterk vergrote schaar.

Deze twee schoonheden hebben elkaar goed gevonden Smile

Zeker twee fraaie diertjes mooi op de steen. Was wel de foto geweest als de krab de slijkspringer had gepakt. Iets Europees in Afrika komt bij mij vreemd over maar van beiden soorten heb ik net zoveel verstand als van kantklossen Smile

Groet Kees

Boeiende interactie. Knap!

Michiel,

Als het een andere soort is, geef mij dan de naam. Als je op NP
deze krab zoekt vind je er 11 waarvan er 7 in Gambia, Kotu zijn genomen, de eerste twee in 2012. Uiteraard kunnen we het allemaal verkeerd hebben.

Met vriendelijke groeten,
Han

Han, ik weet niet welke soort krab dit is, maar ik weet inmiddels wel dat het zeker geen Europese wenkkrab is. Als je de foto's van die soort op NP bekijkt, zul je moeten inzien dat geen van de afgebeelde krabben lijkt op die krab op jouw foto. Dat de Europese wenkkrab in Gambia voorkomt, wil natuurlijk niet zeggen dat alle krabben in Gambia Europese wenkkrabben zijn. Behalve dat de scharen sterk afwijken van die op jouw foto te zien zijn, hebben Europese wekkrabben zoals heel veel soorten wenkkrabben (misschien wel alle, dat weet ik niet) ogen op lange steeltjes. Die kunnen ze niet intrekken in hun schild maar bewegen zijdelings in een lange uitsparing in het schild. De door jou gefotografeerde krab heeft dezelfde bouw van de ogen als onze strandkrab.
Ik heb even zitten zoeken en ik denk dat de door jou gefotografeerde krab Goniopsis pelii is, een soort mangrovekrab. Een Nederlandse naam heb ik zou gauw niet kunnen vinden. In het Engels kwam ik de naam Purple Mangrove Crab tegen, maar op basis van het aantal hits als je op die naam zoekt, lijkt me dit geen algemene naam.



» Last edited by Michiel Janssen on Wed 13 Dec 2017, 16:36; edited 1 time in total

Purple Mangrove Crab zie ik bijna alleen maar in combinatie met Ucides cordatus; die zou ik niet gebruiken voor Goniopsis pelii (als die het is). Ik heb geen namen kunnen vinden voor G. pelii. Ook bij de synoniemen van G. Pelii vind ik geen Nederlandse of Engelse namen.

Groeten, Robert

Die krab is best lastig, maar inderdaad zeker geen wenkkrab.
Heb je er meer foto's van?

De stand van de poten lijkt op die van rotskrabben, maar die hebben kleinere scharen.

Edit: even verder gekeken dan mijn neus lang is. G. pelíi lijkt me correct.
Heette vroeger Grapsus pelii en het genus Goniopsis is nauw verwant aan Grapsus (beide in de familie Grapsidae, Rotskrabben).
Voor de benaming van de foto niet belangrijk, maar toch goed om zo'n soort op naam gebracht te hebben.

De Nederlandse naam van de Slijkspringer is Berberse Slijkspinger; die heb ik aangepast.
groet!
Gerard Visser
(editor)



» Last edited by Gerard Visser on Thu 14 Dec 2017, 10:37; edited 1 time in total

Gerard, Michiel,

Bedankt voor jullie reacties. Ik heb nog een paar foto's op NP van vorig jaar, zoek naar de Europese Wenkkrab. Deze krabben hebben inderdaad ogen op steeltjes dus die namen zijn wel juist? Snap ik gelijk mijn misverstand, op dezelfde lokatie waar ik vorig jaar die Wenkkrab op de foto heb gezet heb ik nu die Slijkspringer samen met krab op de foto gezet en direct aangenomen (paarse kleur) dat het
dezelfde soort was. Ik zal deze naam veranderen maar de naam van de foto's van vorig jaar laten staan.

Nogmaals dank,
Han

:
 
Page 1 of 1