blank Nederpix.nl Natuurfotoforum 

« Previous Recent Nature Picture

Asilidae sp.

Next Recent Nature Picture »

  Nature picture: Asilidae sp. / Roofvlieg sp. / Robber Fly sp.


Poster: Ger M
Scientific name: Asilidae sp.
Dutch name: Roofvlieg sp.
English name: Robber Fly sp.
Place: Letland
Date: 12 Jan 2018
Photo recording circumstances: Ooit, in wat lijkt een vorig leven, was ik reisleider op een reis met een cruiseschip langs de landen aan de Oostzee. We bezochten de (hoofd)steden en in die steden musea, maar vooral restaurants, souvenirwinkels en markten. In Riga kreeg ik van een van de kooplieden op de markt een handjevol 'afgekeurd' barnsteen, terwijl hij zijn betere waar voor veel te hoge prijzen aan mijn gasten verkocht (maar die konden het lijden). Onlangs kwam ik dat barnsteen weer tegen en raakte opnieuw gefascineerd door de insluitingen van allerlei insecten. Hier zien we volgens mij een soort roofvlieg uit lang vervlogen tijden (enkele honderdduizenden tot miljoenen jaren oud).
Technical data (processing/exif): Uiteraard is dit een 'studio-opname' en wel een met een professionele flitsinstallatie met twee flitsers en softboxen, vanaf statief en met een macro-objectief op 1:1 plus een 20 mm-tussenring. Handmatige trial-and-error-belichting, scherpstellen via live view. Vervolgens nog een lichte crop en wat bijgewerkt. Helemaal scherp krijg je zo'n insluitsel denk ik nooit wegens de opaciteit van het barnsteen. Als datum gewoon die van vandaag opgegeven, de kalender voorziet niet in data van het mesozo´cum of kwartair.
Posted: Fri 12 Jan 2018, 23:12
View: 117
Nr. nominations:
« Previous Recent Nature Picture - Next Recent Nature Picture »
 

Comments
Poster: Hendrik van Kampen Vip on Sat 13 Jan 2018, 12:12
Prachtig, herinnering aan een verdwenen wereld. Leuk dat je er een foto van hebt gemaakt.


 
Poster: Adri Gr Nuelend on Sat 13 Jan 2018, 13:04
Bijzonder Ger. Is het eigenlijk mogelijk om de buitenkant te polijsten om de vlieg zo beter zichtbaar te krijgen of wordt het zicht belemmerd door ingesloten deeltjes?


 
Poster: Ger M on Sat 13 Jan 2018, 14:50
Deze steen is gepolijst. Barnsteen zoals je het vindt heeft een heel ruwe 'korst' en is ondoorzichtig. De versteende hars is van zichzelf helder geelbruin, maar er zitten veel insluitsels in. Het vage gebied boven de vlieg zijn de vleugels, die van bovenaf goed zichtbaar zijn. Het vliegje is overigens maar een paar millimeter groot.


 
Poster: Adri Gr Nuelend on Sat 13 Jan 2018, 17:19
Ah, dank voor de uitleg.


 
Poster: Eric Gibcus on Sat 13 Jan 2018, 19:12
mooi


 
Poster: Newdig on Sun 14 Jan 2018, 13:35
Geen hart van steen, maar een steen met een hart.
Dat is een wereld van verschil.
Een kijkje in een gestold land overvloeiende van zoete honingkleur. 
Order:  
Page 1 of 1 All times are GMT + 1 Hour

contrast border=


© Zygomatic 2018 | Disclaimer