Het magazine voor Natuurfotografen


Home > Album >




:
:
:
:
:
:
:
:
:
 
 


Uitnodigend paadje om daar te wandelen. Heb het even opgezocht waar het is.

Ontzettend interessant gebied is dat toch, die Krimpenerwaard. Door je foto's word ik uitgedaagd om er steeds verder in te duiken. Wat ik kan vinden is dat het al in de middeleeuwen ontgonnen is, vanuit de rivieren, o.a. de Vlist. Veel eerder dan de Veengebieden in het noorden van Nederland.

Ik heb ooit in een commentaar onder een foto van jou geschreven dat het waarschijnlijk een hoogveengebied moet zijn geweest. https://www.nederpix.nl/album_page.php?pic_id=243159.

Daar kom ik nu op terug.
Door je opmerking dat er wel pogingen zijn geweest om in de Krimpenerwaard veen te graven maar dat dit niet goed ging, ben ik verder gaan zoeken. Ik heb gevonden dat de reden dat veenwinning in de Krimpenerwaard niet lonend was is, dat het veen daar Bosveen is. Van Bosveen blijft bij verbranding veel te veel as over, het is te voedselrijk, je kan er niets mee verdienen. Bosveen ontstaat in moerasbossen en hoogveenbossen.

https://www.nederpix.nl/album_page.php?pic_id=242416 Elzenbroek
https://www.nederpix.nl/album_page.php?pic_id=243915 Berkenbroek/Hoogveenbos

De naam Berkenwoude die je steeds in de omgeving tegenkomt zou dus prima op het type bos van de tweede foto kunnen wijzen.

Het oorspronkelijke landschap zal een combinatie zijn geweest van ondoordringbare Moerasbossen en in afgesneden meanders en verder van de rivier Berkenbroekbossen. Daar tussendoor liepen wild meanderende rivieren en beken. Effect van het getij moet nog merkbaar zijn geweest. Via het water kon men in het gebied komen. Op de oevers zal ook de eerste bewoning zijn geweest. Men zal vanuit de rivierdalen begonnen zijn om het gebied te ontginnen. Bij de vlist kan je dit nog duidelijk zien aan de verkaveling. Die komt in een puntje uit bij de rivier en wijst naar het noorden. Daaraan kan je zien dat de Vlist van oorsprong naar het noorden heeft gestroomd en uitkwam in de Hollandsche IJssel.

Ik heb hier op Nederpix ooit een foto van de Lauwers laten zien waar je dat type van verkaveling ook op kan herkennen. (die puntjes die stroomafwaarts wijzen)

https://www.nederpix.nl/album_page.php?pic_id=238634

Door het ontbreken van de grootschalige vervening zijn de structuren van oude verkaveling in het landschap blijven bestaan, cultuurhistorisch landschap. Is het landschap ook op enige wijze beschermd?

Groet,
Hendrik van Kampen

.



» Last edited by Hendrik van Kampen on Thu 18 Jan 2018, 18:29; edited 8 times in total

Hendrik,

Je roept in je commentaar tal van vragen en kwesties op, die ik ook niet kan beantwoorden.
Hieronder volgt een poging om er toch wat dieper op in te gaan.
De ontginning is inderdaad in de late middeleeuwen begonnen. Waarschijnlijk is behoefte aan landbouwgrond daarvoor de reden geweest. Die ontginning begon bij de rivieren: de Lek, de IJssel en de Vlist. Laatstgenoemde rivier is ws. een verbinding gewest tussen de Lek en de Hollandse IJssel. Later werd dat een boezem die uitwaterde op de Hollandse IJssel bij Haastrecht.
De ontginning betekende ontwatering, vandaar de vele sloten, die overigens niet loodrecht stonden op de getijdenrivieren, maar zodanig werden gegraven dat de ebstroom, als het ware het gebied leegzoog. Met die ontwatering/ontginning werd een proces in gang gezet, dat nu nog aanwezig is, nl. inklinking van de veenbodem. Die inklinking betekende dat het land daalde, waardoor de rivieren het nieuw gewonnen land regelmatig en teveel overstroomde. Rond 1150 schijnt begonnen te zijn met bedijking.
Of de oorspronkelijke in het gebied aanwezige stroompjes wild waren is niet te achterhalen. Maar die stroompjes zijn voor de ontginning veelvuldig aanwezig geweest, min of meer parallel aan de wat grotere stromen zoals de Lek. Er is één veenstroom bewaard gebleven, nl. de Loet, daar maakte ik wel foto's van. Ook bij Ammerstol, m'n woonplaats, was een dergelijk stroompje, hetgeen blijkt uit de benaming van de dorpen Ammerstol en Groot Ammers (overigens thans aan weerszijden van de huidige Lek).
Vermoedelijk is die ontginning gepaard gegaan met een behoorlijke ontbossing. Nog regelmatig komen restanten van heel oude eiken tevoorschijn bij graafwerk.
De laatste eeuwen is de Krimpenerwaard een weidegebied. maar dat zal niet altijd zo geweest zijn, er was ook sprake van hennepteelt.

Nu nog steeds voornamelijk veeteelt, maar de inklinking veroorzaakt door de "te lage" grondwaterstand, zal, althans dat vermoeden bestaat, zich tegen de veehouderij gaan keren.

Hopelijk heb ik op sommige punten iets meer duidelijkheid kunnen bieden.

Hartelijke groeten,
Arie

Hendrik,

Nog 1 opmerking. De Krimpenerwaard is (helaas?) geen beschermd landschap, echter, de Provincie Zuid Holland, heeft, gelukkig, in zijn RO-beleid vastgelegd dat de meeste aanwezige kernen niet meer buiten hun huidige grenzen mogen bouwen. In de 70-er jaren van de vorige eeuw was de Krimpenerwaard overloopgebied van de Rijnmond. Dat proces is gelukkig grotendeels beëindigd.

Arie

Dank voor de verhelderende toevoeging.

:
 
Page 1 of 1