blank Nederpix.nl Natuurfotoforum 

« Previous Recent Nature Picture

Next Recent Nature Picture »

  Nature picture:  / Zonnevlekken / Sunspots


Poster: Ger M
Scientific name:
Dutch name: Zonnevlekken
English name: Sunspots
Place: IJmuiden
Date: 04 Feb 2007
Photo recording circumstances: Naar aanleiding van de foto van Adri eens in het archief gedoken. Na mijn gebruikelijke wandeling op de pier keek ik omhoog naar het dunne zonnetje dat door het wolkendek prikte en meende twee vlekken te zien. Achteraf blijken dat inderdaad twee zonnevlekken te zijn, namelijk 940 en 941. Het toeval wil dat op spaceweather.com bij deze datum een foto staat van Emiel Veldhuis. Dat betreft een enorme close-up met een telescoop, waarop nog beter te zien is hoe deze vlekken ontstaan.
Technical data (processing/exif): Omdat de bewolking zo dik was kon ik gewoon recht tegen de zon in fotograferen. Ik heb niets aan de kleuren veranderd, maar uiteraard is de omgeving onderbelicht, terwijl de zon redelijk goed belicht is. Ook heb ik automatische witbalans gebruikt, wat zorgt voor een vrij neutrale kleurstelling. Iets uitgesneden om de vlekken wat beter te laten zien. Vermoedelijk gemaakt met de Sony 70-400 mm F4-5,6 G SSM.
Posted: Mon 12 Feb 2018, 21:40
View: 141
Nr. nominations:
« Previous Recent Nature Picture - Next Recent Nature Picture »
 

Comments
Poster: Adri Gr Nuelend on Tue 13 Feb 2018, 8:38
Mooi man. Ah, automatische kleurbalans. Maar zo wel aangenaam Ger.

Zonder filter blijft natuurlijk wel gevaarlijk voor ogen en apparatuur. Ik heb even terug gekeken naar 4 februari 2007 op spaceweather.com. Leuk om daar een opname van Emiel te zien. Jammer dat het al een hele tijd geleden is dat hij hier een opname liet zien. 
Poster: Ger M on Tue 13 Feb 2018, 9:16
Het was echt een heel flauw zonnetje, anders had ik dat niet zo gedaan, natuurlijk. Ik heb ook maar een foto gemaakt (uit de losse hand). Ik heb overigens wel een zonnefilter, ooit aangeschaft vanwege een zonsverduistering. Ook toen uiteindelijk een foto gemaakt zonder filter, maar dat ligt ook bij mij nu stof te verzamelen.


» Last edited by Ger M on Tue 13 Feb 2018, 9:17; edited 1 time in total


 
Poster: Adri Gr Nuelend on Tue 13 Feb 2018, 11:02
Ik had dus ook een filter aangeschaft voor die gedeeltelijke zonsverduistering. Helaas was het bij mij de hele dag bewolkt. Jij hebt er zo te zien nog een aardige foto aan over gehouden!


 
Order:  
Page 1 of 1 All times are GMT + 1 Hour

contrast border=


© Zygomatic 2018 | Disclaimer