Het magazine voor Natuurfotografen


Home > Album >




:
:
:
:
:
:
:
:
:
 
 


Ook weer een fantastische soort

Goed gezien. Ik kan ze me nog herinneren uit mijn jeugd toen we een vijver hadden aangelegd in de tuin. Opeens een brommend geluid en dan viel er zo'n beest uit de lucht. Letterlijk. Omdat de vijver niet al te groot was, vielen de meeste van deze torren naast de vijver en moesten ze de rest van de weg kruipend afleggen. Slimmer was het om door te vliegen want ze waren niet welkom in de vijver.

Van Wikipedia (uitgebreid artikel dat op mij deskundig overkomt):
Quote:
De kevers paren meestal in de herfst, wat vrij uitzonderlijk is bij insecten. Tijdens de paring grijpt een mannetje het vrouwtje vast en zwemt een tijdje als een dubbeldekker met haar mee. Hierbij worden de zuignapjes aan de voorpoten van het mannetje gebruikt. Het vrouwtje zet haar eieren pas in de volgende lente af. De eieren van waterroofkevers zijn voor insecten vrij groot en kunnen een lengte van 7,5 millimeter bereiken.[11] Het vrouwtje zet de eitjes één voor één af in plantenstengels.


Wat betreft de determinatie: ik mis de kenmerkende groeven in het het dekschild van het vrouwtje. Ik meen dat ze op deze foto ook zichtbaar zouden moeten zijn. Bovendien is de gele rand beperkt tot de buitenkant rondom. Het borststuk heeft geen gele rand rondom. De enige soort die aan die kernmerken voldoet die ik zo gauw tegenkwam is de Tuimelaar (Cybister lateralimarginalis). Ik kon zo 1-2-3 geen informatie vinden over het voortplantingsseizoen. Twee foto's van deze soort van de paring zijn van april, dat past beter dan de herfst (vanaf september). Wink



» Last edited by Michiel Janssen on Wed 16 May 2018, 22:10; edited 3 times in total

Michiel, dank voor je kritische opmerkingen. En dat meen ik oprecht.
Ik heb bij de naamgeving de Tuimelaar wel overwogen en had toch gekozen voor Geelgerande. Ik baseerde me op de Tirion natuurgids zoetwaterleven. Hieruit heb ik (verkeerd) geconcludeerd dat de geelgerande vrouwtje de enige was met groeven en het mannetje de enige met het soort brede grijpklauwen. Betere plaatjes had ik niet.
Bij verder kijken dan mijn neus lang is blijken de groeven van vrouw geelgerande veel dieper en hebben mannen Tuimelaar ook van die grijppoten.
Ik heb de soortnaam aangepast.
Groet, Henk

Smile

:
 
Page 1 of 1