Het magazine voor Natuurfotografen


Home > Album >




:
:
:
:
:
:
:
:
:
 
 


Zou het ook niet kunnen komen doordat het de afgelopen maanden heel rustig, windstil weer is geweest, waardoor dit gedeelte, dat misschien normaal regelmatig onderliep, nu een tijdje droog heeft gestaan? Te kort droog voor planten dus, maar lang genoeg droog om zoutuitslag te kunnen krijgen. Het zout heeft door de droogte ook niet weg kunnen spoelen, waardoor de bodem te zout is voor veel planten. Lijkt mij eigenlijk wel een aannemelijke verklaring.

Mooie, interessante foto met dito verhaal.

Groeten, Robert

"Een waddensysteem kan alleen blijven bestaan bij zeespiegelstijging, in een stabiele situatie zal het getijdengebied volledig verlanden."

Dit is op korte tijdschaal en beperkte ruimtelijke schaal bekeken. De grotere schaal is dat de Nederlanden (Zeeland, Utrecht, de Hollanden, Overijsel, Groningen, Friesland) deel uitmaken van een het sedimentair bekken De Noordzee. Op langere tijdschaal leidt zeespiegelstijging tot 'regressie', waarbij de zee zich landinwaarts verplaatst, en de sedimenten dus op het huidige land worden afgezet. De enige manier om op hoogte te blijven, is door ophogen met sediment, dus door het land onder water te zetten. Precies wat je op deze foto ziet. En net zo instabiel en ongecontroleerd ook.
Zal onze tijd nog wel duren. Maar zo heel veel generaties ook weer niet. Dan ontvangen Duitsland en Frankrijk migranten uit Vlaanderen en Nederland. Heel veel problemen kun je lang van te voren zien aankomen.
Bij dalende zeespiegel, dat zal de komende 20.000 jaar ook weer komen, vindt transgressie plaats, waarbij de Nederlanders hun land weer kunnen betrekken.

Prachtfoto, ondertussen.

Je voelt jezelf er bijna in staan.
En weer interessante info.

Doeg
Jantine

@ Peter Wijn:

Yep! (ik wilde het verhaaltje overzichtelijk houden) Dank voor de aanvulling! Spreken we af om tegen die tijd een keer naar Engeland te wandelen?

@ Robert:

Het grotendeels ontbreken van plantengroei in het centrum van deze kunstmatig aangelegde bezinkvakken is al van langere tijd, enige jaren. De zoutafzetting is inderdaad het gevolg van de huidige droge zomer. Vloed - opdrogen - vloed - opdrogen - vloed .... ect.



» Last edited by Hendrik van Kampen on Mon 23 Jul 2018, 15:40; edited 1 time in total

Zoveel geduld heb ik nou ook weer niet.

De foto’s die Henk vd Born over de Brunsummerheide plaatst, en ook de Rode beek bij Roermond, dat is misschien ook eens interessant.

:
 
Page 1 of 1