Het magazine voor Natuurfotografen


Home > Album >




:
:
:
:
:
:
:
:
:
 
 


Inderdaad, ik heb nog nooit een snippenorchis weg zien fladderen. Wink Het enige dat de sfeer kan verzieken is de wind. Prachtige opname!

Ook bloemen gaan je goed af. Mooi.
Gr, Pieter

Tja een beetje uit nood geboren maar goed van de nood een deugd gemaakt.
Vrolijke plantjes en ze staan er puik op.
Groet, Sjors

prachtig portret
heel fijne scherpte en dito weggelopen achtergrond
waarom lukt jou dit zo ontieglijk mooi Smile
scheelt misschien dat dit een hogere plant is (bovenste knop in bloei)? Had je hem vastgeklemd, of was het windstil?

(Opvallend: de tekening op de lip is bij de recentere foto's van Tom nogal afwijkend. Deze hierboven is zoals ik hem ook zag, toch wel vrij veel, en nogal verspreid - Extremadura, Cevennen, Bouche du Rhone/Marseille).

Heel erg mooi, Richard.

@Peter: Deze foto van jou, of eigenlijk de bloem er op, lijkt erg op de bloemen op de recentere foto's van Tom. Ik weet bar weinig van orchideeën, maar die bloemen lijken mij een andere vorm; misschien de Kleine Snippenorchis?

Groeten, Robert

Je hebt gelijk Robert dat die van mij ook die kant op neigt. Heb nog eens gekeken, en eigenlijk is alleen deze van Tom - onder - behoorlijk afwijkend. De anderen zitten toch dichter bij de normale tekening, en daarmee is die ene ook eerder als variatie dan als iets bijzonders te beschouwen.
https://www.nederpix.nl/album_page.php?pic_id=230217

Naarmate ik langer naar orchideeën kijk, ben ik eerder geneigd in 'verschijningsvormen' dan in soorten te denken. Omdat de indeling in soorten nog veel verder gaat dan in het veld herkenbaar is. En vanwege de verregaande hybridisering, die tot intermediaire soorten blijft leiden. Dit geheel onwetenschappelijk, en ingegeven vanuit mijn eigen onvermogen ze adequaat te determineren Wink.

@ Peter, het was inderdaad een wat hoger exemplaar, had ze immers voor het uitzoeken.
Ze stonden in een laagte van het terrein, vergelijkbaar met een duinpan in ons land, dus zo goed als windstil.

Gr Richard

dank Richard.
(hoefde je je ook niet te bukken)

Deze heeft wat weg van Ophrys scolopax subsp. santonica maar ik ben niet bekend met dat taxon. Schijnt wel voor te komen in het departement Var. En inderdaad, de grenzen tussen soorten, ondersoorten en variëteiten zijn vooral scherp in de hoofden van sommige mensen. Waarom zijn de bloemen van sommige ophrys-soorten zo variabel en van een soort als de bijenorchis of de vliegenorchis niet? Ophrys atlantica is ook geen variabele soort. Ophrys speculum ook niet. Zijn dat dan echt zuivere soorten en die anderen eigenlijk allemaal min of meer stabiele bastaarden? En dan niet eens stabiel over het hele verspreidingsgebied maar van regio tot regio waarbij die bastaard in elke regio net wat andere invloeden heeft gekregen...

Een prachtig plaatje van deze twee.

:
 
Page 1 of 1