Het magazine voor Natuurfotografen


Home > Album >




:
:
:
:
:
:
:
:
:
 
 


Mooie foto Peter, met interessante informatie op de koop toe.

Groeten, Robert

Fraaie beeldopbouw en mooie grijstinten, het licht was prachtig op het moment van afdrukken!
Enne inderdaad interessante info, altijd van meerwaarde voor een foto.
Gr.
@d

Mooie foto Peter

Wat een heerlijke tinten! Ondanks de klik mooie beeldopbouw
groet susan

Intrigerend! Wat voor druk is er wel niet nodig om de kristalstructuur van steen te vervormen?

Ja, hier heb ik ook wel een klik mee.
Mooi & interessant.
gr
G

Mooi beeld en interessante informatie.
groet van Nel

Mooie uitleg van wat Gneis is, ik wist dat niet. Ook goed herkenbaar in de foto. Gneis was altijd wel lekker klimmen, ruw, veel houvast en veel kleine randjes en uitsteeksels

Nooit van Gneis gehoord. Boeiend. Fraaie opname.

Gneis is vooral grijs
net als dolomiet, maar da's zachter.

Gneis kan ook ontstaan door rekristallisatie van kwartsrijk sediment... meen ik. Niet alleen door rekristallisatie van dieptegesteente graniet. Metamorf gesteente heet het.
Check... https://nl.wikipedia.org/wiki/Gneis


Van de bergen die ik noem, daarvan is de Fiescher Gabelhorn wel erg verborgen achter een wolk uiterst links in beeld. Pontificaler zijn Klein (rechts) en Gross Wannenhorn. Ziet die wand er niet geweldig uit? Er klimt geen hond, want de berg is net kleiner dan 4000 meter.

Wat voor druk is er nodig?

Gewoon, een paar kilometer gesteente 1 meter levert 2,3 ton/m2 en kilometer 2.300 ton/m2. En een hoop tijd hoor. Als je glas een paar eeuwen in een sponning laat gaat het - zonder enige druk - kristalliseren. In een miljard jaar kun je een hoop bereiken. (Maar ook al in enkele miljoenen jaren schat ik. Dat is een alzijdige druk.

Als je daarnaast nagaat dat de oceaanbodem die nu bij Japan naar beneden duikt de aardmantel in, 180 miljoen jaar geleden bij San Fransisco ontstaan is en gedurende al die tijd materiaal omhoog gekomen en gekristalliseerd is om de verplaatsing richting Japan mogelijk te maken, dan krijg je denk ik wel een indruk van wat er mogelijk is. (8.000.000 meter in 180.000.000 jaar is 0,04 meter per jaar.)

Andere mogelijkheid de krachten te benaderen is door te constateren dat de kracht waarmee Italië tegen Europa aan botst, het Alpiene diepte materiaal van zo 6 km diepte (amper gefundeerde aanname?) naar 4.000 meter boven zeespiegel heeft gedrukt.

Atlas heeft het zwaar.

Ennuh, hoe komt dat? Al die krachten, waarom? Omdat het binnenste van de aarde warm is, en de aarde aan de buitenkant afkoelt. Warmte kan door geleiding worden afgevoerd, maar blijkbaar is ook voor een beduidend deel convectie nodig: stroming van warm materiaal met een lage (relatieve) dichtheid naar boven, en ter compensatie stroming van koud materiaal naar beneden. Schollentektoniek verklaard onder een fotootje. Het is zo simpel als je centrale verwarming thuis.



» Last edited by peter wijn on Wed 31 Oct 2018, 22:41; edited 2 times in total

Fraaie variatie in grijs!

tekst nog weer wat aangevuld.

heel lang wetenschappelijk onderzoek (stand van zaken 1990) toegelicht in een commentaarveld onder een foto.

Ik kan ook nog redelijk eenvoudig uitleggen hoe dat gaat, rekristallisatie. Moeilijk om mee te rekenen, maar uitleggen gaat prima.

Mooie kleuren. Prachtige beeldopbouw. Lesje geologie, interessant. Heel anders dan veenweide.

Weer een verkeerd knopje geraakt, ik heb op 31 oktober al op deze foto gereageerd....
groet van Nel

Tja, er was iets misgegaan achter de schermen, waardoor dit beeld nu weer in de schijnwerpers staat. Helaas kunnen wij dit beeld niet zonder hulp van hogerhand zomaar terugplaatsen, waardoor een aktuele foto als "beste foto van de dag" nu wordt ondergesneeuwd....

Blijft evenwel een mooie foto van Peter maar dit wist hij al.

@d

Arie
Die veenweiden bevatten wel belangrijk potentieel voor ons klimaat.

Ad en Nel, ik zie het als een klein cadeautje.

Mooi beeld

:
 
Page 1 of 1