Het magazine voor Natuurfotografen


Home > Album >




:
:
:
:
:
:
:
:
:
 
 


Wat een prachtige bloem en ook de foto mag er zijn!
groet van Nel

Mooi scherp op het bloemetje
gr, Pieter

Mooie opname.

mooie foto
goede concentratie op het onderwerp
aan de donkere kant, wat aan de randen dan juist weer mooi is en ook mooi diepe kleuren geeft op de bloem.

prikkelende naam

Mooi!
Calotropis is komt van oorsprong voor in tropische gebieden van de oude wereld, maar komt nu ook voor in de Amerika's. Hij is heel taai en hij kan in de brandende zon overleven.
Ik heb ze op heel wat plekken in de wereld gezien.
Bij beschadigingen scheidt hij een wit melksap af, waardoor ik lang dacht dat het een Euphorbia-soort was, maar hij hoort tot de Maagdenpalmachtigen.
gr
G

een mooi scherpte verloop op de bloempjes.

Dank voor jullie commentaren.
Ik had nog een opmerking verwacht/gehoopt wat betreft de nederlandse naam, maar misschien komt dat nog.

Weinand van Buren gaf er in 2012 de naam Sodomsappel aan.

Dat klopt, heb ik zojuist gezien, maar hij gaf er een andere wetenschappelijke naam aan. Wie helpt me op de enig juiste weg?

"Wie helpt me op de enig juiste weg?"
Uhh, de Messias?

Fijne compositie, mooi scherpteverloop.
Sodomsappel kom ik ook als naam tegen voor deze soort op de site van de Nederlandse Kuipplantenvereniging: https://www.kuipplantenvereniging.nl/index/kuipplanten-c-d/calotropis-procera/

Sodomsappel is mijns inziens geen goede naam voor deze soort, omdat die naam in meerdere talen gebruikt wordt voor zowel de soort Solanum linnaeanum als de soort Solanum sodomaeum (zie ook hier). De naam Apple of Sodom levert met Google voornamelijk hits op die betrekking hebben op Marilyn Manson. Bij Observation.org en nog een aantal andere websites wordt de Engelse naam Roostertree gebruikt voor de soort Calotropis procera. Bij het Amerikaanse EOL wordt de naam American Silk Cotton gebruikt. Het lijkt mij het best de Engelse naam Roostertree te gebruiken op Nederpix, maar danmisschien liever met spatie, zoals in het Engels gebruikelijk is. Tot zover de Engelse naam. De Nederlandse naam wordt lastiger. Sodomsappel valt wat mij betreft af, omdat die naam, zoals eerder gezegd, gebruikt wordt voor zowel de soort Solanum linnaeanum als de soort Solanum sodomaeum. Speurwerk heeft mij niet tot een overtuigend juiste Nederlandse benaming gebracht. Naast de voor mij onwenselijke naam Sodomsappel, vond ik ook Kroontjeskruid Boom (met spatie inderdaad), Katoen Boom, Kapok Boom en de naam die in Curaçao gebruikt wordt: Katoena die seeda of Zijkatoen. Die naam vond ik ook hier, maar dan als Zijdekatoen. Die laatste namen komen ook mooi overeen met de naam American Silk Cotton. Lastig om tot een goede oplossing te komen hier. Ik laat het even rusten. Wink

Groeten, Robert

O ja, Wijnand van Buuren heeft een vergissing gemaakt. Waarschijnlijk heeft hij eerst de naam Sodomsappel gevonden en daar de wetenschappelijke naam Solanum sodomaeum bij gevonden, wat inderdaad goed zou zijn geweest als het die Solanum betrof. De plant van Wijnand is echter dezelfde als deze, dus Jannie heeft wel gelijk; Wijnand zat ernaast. Wink En misschien moeten we de naam Sodomsappel maar geven aan de soort Calotropis procera, want zelfs in de Romeinse tijd gaf men al die naam aan deze soort.

Na nog wat speuren, kwam ik er achter dat de naam Apple of Sodom of Sodom's Apple alleen aan Solanum linnaeanum is gegeven daar waar hij geïntroduceerd is. Met andere woorden: ik denk nu toch dat de Nederlandse en Engelse namen die Wijnand ingevuld heeft min of meer correct waren, maar dat hij zich vergist heeft met de wetenschappelijke naam. De plant komt oorspronkelijk uit (Noord-)Afrika, waar hij leeft in woestijnen en woestijnachtige gebieden. In de Caraïben en Amerika is Calotropis procera geïntroduceerd en daar heeft hij andere namen gekregen (o.a. Roostertree). Solanum linnaeanum, die ivasief is in Noord-Amerika, heeft de naam Apple of Sodom gekregen, waardoor de namen nu door elkaar gehaald worden, blijkbaar ook door Observation.org. Wat mij betreft worden de namen nu dus als volgt:

Calotropis procera
Sodomsappel
Sodom's Apple

@Tom: Is het voorgaande zo'n beetje wat je verwacht/gehoopt had? Mr. Green

Edit: Link toegevoegd.

Groeten, Robert



» Last edited by Robert Rodenburg on Tue 13 Nov 2018, 15:37; edited 1 time in total

Robert bedankt voor al je zoekwerk.

Ik vond op Wikipedia nog uitgebreidere informatie:

https://en.wikipedia.org/wiki/Calotropis_procera

Wat een grote boom is dit.

Ha Robert,
ik was van plan dit zoekwerk op me te nemen, maar ben blij dat jij hebt gedaan hebt, jij hebt groenere vingers Wink.

Mooi dat we nu 3 geldige namen hebben. Ik zie dat je Wijnands foto al hebt aangepast, nu nog even de reactie van Tom afwachten.
gr
G

Ik voel me eigenlijk vereerd met jullie aandacht en ik laat het aan jullie om de naam te wijzigen zoals jullie dat goeddunkt.
Hoewel de officiële taal op Curacao het Nederlands is, is het heel gebruikelijk daar om samengestelde woorden los van elkaar te schrijven, het komt vreemd over maar het zal wel de invloed zijn van het Engels of van een gebrekkig onderwijs in het Nederlands of beide.
Een lokale "autoriteit" op Curacao, Dinah Veeris, ze heeft er een grote kruidentuin, heeft op het naambordje van de Calotropis procera staan: Katuna di seda, papiamento, voor zover ik het kan vertalen 'zijdekatoen'.
Ik vind dit overigens weer Nederpix op zijn best, hartelijk dank voor jullie bijdragen.
Qua grootte is dit slechts een forse struik (wat ik gezien heb) , maximaal menshoog.

Ha Tom,
is gebeurd.
Ja ze zijn best groot.
Ik zag ze ook regelmatig solitair ergens langs een (hete) weg ergens in een woestijn.
gr
G

Peter Wijn schreef:
Quote:
"Wie helpt me op de enig juiste weg?"
Uhh, de Messias?
Mwah, da's te veel eer voor mij. Laughing

Gerard: Als ik een hint had kunnen ontdekken in je eerste commentaar, dan had ik de eer aan jou gelaten. Wink

Tom van der Most schreef:
Quote:
Qua grootte is dit slechts een forse struik (wat ik gezien heb), maximaal menshoog.
Er is ook nog een Calotropis gigantea, die hoger wordt.

Groeten, Robert

@Robert, hoe zeker ben je er van dat deze elegante en doorwrochte oplossing de enig juiste weg is?

Ik geloof, net als Tom, niet in een enig juiste weg.
(De weg van de Messias is overigens het smalle pad).

compliment

Hartelijk bedankt voor het correctiewerk wat de naam betreft.

:
 
Page 1 of 1