Het magazine voor Natuurfotografen

Sponsored by

Home > Album >
:
:
:
:
:
:
:
:
:
 
 


Een mooie foto in winterse setting. Plus een interessant verhaal.

Wat ik meen te zien aan de linkeroever is een ontwateringspijp(?)Zou mijn fanatasie correct zijn dat deze pijp nogal wat stoffen naar de beek brengt, die als sediment terplekke neerslaan?
In dat verband is het interessant te weten wat de stroomrichting is. Mijn gok is dat het naar de kijker toe is.» Last edited by Tom van der Most on Thu 06 Dec 2018, 9:08; edited 1 time in total

prachtig beeld
en heel netjes - niet netjes - aangelegd.

K.. een ontwateringspijp... idioten.

@ Tom en Peter,

Een ontwateringspijp inderdaad. Grasland is ook geen stabiel natuurlijk biotoop. Langs de oever van de beek loopt een pad voor de maaimachines van Staatsbosbeheer. Als je niet maait krijg je een bos in plaats van grasland. Links in het grasland liggen sloten, die moeten met een buis onder dat pad door afwateren. Dat was voorheen ook al zo, alleen had je toen van die ouwerwetse dammetjes met hekken. Overigens zijn die sloten veel ondieper gemaakt en hebben ze een heel vlak profiel gekregen. Men hoopt dat daarin moerasvegetatie tot ontwikkeling komt. Goed voor AmfibieŽn.

Rechts is nu een eiland tussen de oude gekanaliseerde bedding en de nieuwe met meanders. Alle sloten zijn daar dichtgegooid. Dat is nog wel de zien aan de ruige vegetatie met gele pollen, in het verlengde van de ontwateringspijp. Ik denk dat de weelderige begroeiing bij de pijp ook nog te maken heeft met de voormalige sloot die daar dwars liep. Ook het eiland is toegankelijk voor maaimachines d.m.v. een betonnen doorwaadbare plaats waar de nieuwe beek afsplitst van de oude.

De stroomrichting van de beek is hier van de kijker af. Naar het westen, waar het regenfront al klaar hangt.

:
 
Page 1 of 1