Het magazine voor Natuurfotografen


Home > Album >




:
:
:
:
:
:
:
:
:
 
 


Bekend beeld, prachtige middenmorenen. Een foto van een icoon.

In augustus 1991 heb ik twee weken geklommen in de Berner Alpen, hoofdzakelijk net even rechts van deze foto. We zijn begonnen in het noorden en hebben een hele ronde door het centrale deel gemaakt, van hut naar hut, dwars over gletsjers en graten. De mooiste beklimming was de Finsteraarhorn (4274 m). Op de weg terug van die beklimming hebben we overnacht in de Konkordiahutte (rechtsboven op de foto, op de donkere schouder) en zijn we over de Aletschgletsjer afgedaald. Daarbij hebben we ook het midden van de Konkordiaplatz bezocht, dat is hier bovenin de foto, waar al die ijsstromen bij elkaar komen. Het is daar zo wijd dat de bergen er omheen klein lijken. We hebben hier vooraan het paadje naar rechts genomen.(uiterst rechtsonder op de foto is het nog te zien). Om daarlangs verder af te dalen naar Fiesch. (ik heb die hele route op kaartjes ingetekend, vandaar de gedetailleerde herinnering).

Een paar linksen in rechts veranderd (toen we daar liepen was het linksaf, sorry)
.



» Last edited by Hendrik van Kampen on Thu 27 Dec 2018, 19:44; edited 3 times in total

Even een paar keer links in rechts veranderen en ik beleef je prachtige tocht aan de hand van de foto en wat kleinschaligere eigen tochtjes... Wink.

Wink dank Hendrik



» Last edited by peter wijn on Thu 27 Dec 2018, 19:31; edited 1 time in total

Wat een verschil met 35 jaar geleden toen ik er was! Zo weinig sneeuw nu. Heel fraai beeld!
groet van Nel

Poe hee. Weg van alles. Turen naar oud ijs. Zou de beweging van zo'n gletsjer nog te registreren zijn binnen 24 uur vraag ik me dan af?

Leuke vraag Adri

Ik vond iets over de Rhonegletsjer:
"Door de verplaatsing van de stenen te volgen kon men aflezen dat de gletsjer in het midden sneller beweegt dan aan de zijkanten en dat de maximale stroomsnelheid eerjaar ligt tussen de 100 en 250 m."
Dat zou je moeten kunnen zien.
(Het opzoeken leverde me bijna een troiaans paard, of wat dan ook voor smerigs.)

Nel, de sneeuw is misschien het punt niet? Die hangt meer af van de tijd van het jaar waarop je er bent en kan in augustus nog bijvallen.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/88/Aletschgletscher-Eggishorn.jpg/800px-Aletschgletscher-Eggishorn.jpg

Indrukwekkend mooi.

Ja, prachtig!
@d

Mooie foto van een indrukwekkend gebied!

Bijzonder dat de snelheid niet overal gelijk blijkt te zijn. Zou het de wrijving zijn die de snelheid remt?

Volgend jaar op exact dezelfde plek dezelfde foto maken lijkt mij wel interessant, maar ik vraag me af of die mensen opnieuw willen poseren.

"Bijzonder dat de snelheid niet overal gelijk blijkt te zijn. Zou het de wrijving zijn die de snelheid remt? "

Het materiaal - ijs - is plastisch, dat wil zeggen dat het onder invloed van druk definitief vervormt. (Dit komt door een vergelijkbare rekristalisatie in het ijs, als die het mogelijk maakt dat de schollen van keihard gesteente door de aardmantel draaien. De tijdas is anders, dit dus 250 m per jaar, de schollen 0,04 m per jaar (bij welke eerdere foto schreef ik dit?). De weerstand tegen plastische vervorming in de aardmantel is dus 6000 keer groter dan in ijs Smile. (Wie ziet waarom deze redenering niet klopt?)

Vanzelfsprekend oefenen het ijs en de rotswand grote kracht op elkaar uit. Die ijsmassa gaat ook niet gratis de bocht om. Je ziet rechts en links de kaalgeschuurde rotswanden van toen het ijs nog 50 a 100 meter dikker was. Eigenlijk opmerkelijk dat je daar niks van ziet in het midden van de gletsjerstroom: de zwarte banden lopen strak door.

Gletsjers schuren de V-vormige beekdalen uit tot U-vormige gletsjerdalen.

Hoe het er volgend jaar uitziet? Ik denk hetzelfde als we het over augustus hebben. Inclusief 'mensen'.

Mooi dit.

Tja, 4 centimeter ga je niet terugvinden op de foto. De zwarte banden inderdaad strak door, maar hebben ook mooie curven.

:
 
Page 1 of 1