Het magazine voor Natuurfotografen


Home > Album >




:
:
:
:
:
:
:
:
:
 
 


Ik denk zelf dat het wel de Gele Trilzwam is Guido. Wellicht weten de echte kenners het.

Volgens mij ook een Gele Trilzwam.
Gr Nico

Mooi hoor Guido!

Even wennen voor je: op NP schrijven we de Engelse en Nederlandse namen met beginhoofdletters.
Ik heb e.e.a. voor je aangepast.
gr
G

het is al heel wat voor mij om deze te determineren maar het lijkt goed te zijn gegaan.
@Gerard ,die hoofdletters : wel bij alle delen van Nederlandse en Engelse namen een hoofdletter maar bij de Latijnse naam deel 2 een kleine letter. De logica zie ik niet maar wellicht leer ik het ooit.
dank voor de reacties, groet, Guido

@Guido: een poging tot uitleg 😉 Wereldwijd is er de afspraak om bij wetenschappelijke namen de eerste (geslachts)naam met een hoofdletter te schrijven en de tweede (de soorts)naam met een kleine. Daar is dus nooit discussie over.

Bij Nederlandse namen zou het volgens de spellingsregels allemaal met een kleine letter gedaan moeten worden (behalve als het een eigennaam is). Toch wordt er heel vaak bewust voor gekozen alle delen van de naam met een hoofdletter te schrijven. Dit om verwarring te voorkomen tussen een grote lijster (wat een Merel, Zanglijster, Grote Lijster etc.) kan zijn die toevallig erg groot is, en de Grote Lijster (de soort).

Geen idee eigenlijk wat de Engelse regels zijn, maar ook daar is het logisch deze redenatie te volgen.

Qua foto vind ik hem eigenlijk wat saai. Hij is erg recht van boven genomen, wat vaak een wat saai standpunt oplevert. In dit geval is het wel leuk om de gele zwam in het groene mos omringt te zien door de bruine blaadjes, maar dat komt er net niet helemaal lekker uit.

Groetjes, Arjen

Aanvulling op het prima betoog van Arjen:
De vogelnamen op BP staan in de vaste database allemaal met beginhoofdletters; wij wilden op zustersite NP daar niet van afwijken.
Een argument extra, want wat Arjen zegt is ook waar: zie je daar die grote Grote Mantelmeeuw?

In Engeland is het meer dan bij ons de gewoonte om dierennamen met hoofdletters te schrijven.
gr
G

@Arjen @ Gerard, dank voor de uitleg. wat standpunt betreft : ik kan deze eigenlijk alleen van boven fotograferen ( ben er net nog even langs geweest - tweede rondje van 5 km) , de zwam is erg laag en ik zou rondom moeten graven om van de zijkant te kunnen fotograferen. overigens neem ik op mijn dagelijkse 15 km geen camera mee - dat bleek voor 99% zinloos- , ik fotografeer dus met mijn GSM als daar aanleiding voor is.
groet, Guido

Guido nu nog de juiste benaming invullen.
Het is: Tremella mesenterica
Gele Trilzwam
Yellow Brain
Gr, Cor.

@Cor, conform gewijzigd. dank. groet, Guido

Een mooi en gaaf exemplaar Guido.

Graven zal niet nodig zijn. Ik denk dat hij uit een boom gewaaid is en los ligt op het mos, of op een tak zit die uit de boom gewaaid is. Deze soort groeit vooral op levend hout en is parasitair (mogelijk ook saprofiet als het hout is doodgegaan).

Leuke omlijsting van dode bladeren.

Groet, Robert

@Robert, ik ga er morgen nog eens langs. Hij zag er vandaag bevroren en wat verwelkt uit. Wekenlang bleef hij er goed uitzien.
Er staan een paar berken in de buurt maar hij ligt niet op hout voor zover ik gezien heb.
ik zou de zwam overigens niet ergens anders plaatsen om er dan een foto van te nemen vanuit een andere hoek.
dank voor je informatieve reactie.
groet, Guido

@Robert, vanmorgen nog gekeken de zwam staat er bevroren maar mooi bij. Hij groeit recht in het mos, kan geen takje eronder ontdekken. grt. Guido

:
 
Page 1 of 1