Het magazine voor Natuurfotografen

Sponsored by

Home > Album >
:
:
:
:
:
:
:
:
:
 
 


Prachtige hemel en fijn het kenmerkende silhouet van de kokerboom in het beeld.
Chapeau!
Groet, Sjors

Sterren tot de horizon, die als er geen maan is, bij elkaar zo veel licht geven dat je nachts zonder zaklamp buiten kunt lopen.

Erg mooi, kenmerkende bomen en mooi de magelhaense wolken in beeld.

Prachtig gezicht deze sterrenhemel in combinatie met de bomen. Fraai geheel.

Gr. Ben

Schitterend beeld Loulou.

Ik vraag me af wat er gebeurt als je een focus stack maakt van 2 foto's; een foto scherp op de bomen en een foto scherp op de lucht. Met een diafragma van 2.8 krijg je, denk ik, niet beide volledig scherp. Hier heb je volgens mij scherpgesteld op de bomen, of heb ik het mis?

Edit: Het bovenstaande schreef ik op de iPad. Op het beeldscherm van de PC, waar ik nu op werk, oogt de sterrenhemel net zo scherp als de bomen. Het verschil in scherpte tussen de bomen en de sterren op de iPad is overigens minimaal en zeker niet bedoeld als kritiek. Wink

Groet, Robert» Last edited by Robert Rodenburg on Thu 18 Apr 2019, 10:25; edited 1 time in total

Mooi Loulou. Wat een details in de melkweg en dat met een belichtingstijd van 20 seconden. Die magelhaense wolken zijn gaaf, die zou ik wel eens willen fotograferen. Ook links in beeld, het Rho Ophiuchi complex is zeer kleurrijk met die donkere stofbanden en in de zomer hier in nederland net boven de horizon zichtbaar.

Je zou kunnen overwegen, als je dit soort fotografie leuk vind om een klein trackertje aan te schaffen. Dank kun je het diafragma en stopje of meer knijpen. Minuutje of twee belichten. Samen met een opname van de voorgrond kun je zo best makkelijk een beeld samenstellen die heel natuurlijk aandoet en eigenlijk ook is.

Robert: Bij foto's als dit stel ik scherp op de bomen, op 14 mm F 2,8 is dat tot oneindig idd.. De truc is wel dat de voorgrond niet heel dichtbij is, dat was hier al een meter of 20 bij me vandaan, op een lage bergrug.

Adri: ik weet net zo goed wat voor en foto jij voor ogen hebt. Langer belichten dan pak 'm beet 30 seconden is not done bij melkweg fotografie, de draaing van de aarde is dan al zichtbaar en de sterren zijn dan als strepen. Knijpen met het diafragma: waarom eigenlijk? Ik ken geen nachtfotograaf die dat op zijn verlanglijstje heeft staan, men koopt lichtsterke objectieven met extreme groothoek om zoveel mogelijk ruimte en licht in de foto te kunnen vangen. ISO gaat hoog en heeft voor de beeldtaal ook enorm veel invloed. Niet alleen voor de helderheid, maar zeker ook voor het aantal sterren. Des te hoger, des te meer zichtbaar. Vandaar ook de wens om juist zoveel mogelijk licht te vangen. Maar misschien begrijp ik niet wat je bedoeld?

Zonder tracker kun je niet zolang belichten. Dan is een lichtsterk objectief wel plezierig. Met tracker kun je wel lang belichten zodat je ook met minder lichtsterke objectieven kunt werken. In een blogje heb ik er iets meer over geschreven.
http://www.geldersenatuurfotografie.nl/2019/04/03/orion-en-de-ooievaars/» Last edited by Adri Gr Nuelend on Thu 18 Apr 2019, 16:59; edited 1 time in total

Ik ken dat onder de noemer timer, iets wat ik gebruik voor startrails.En mij welbekend om die zin, ik dacht dat je inhoudelijk commentaar gaf. maar je geeft de suggestie voor een andere foto dus.. IVoor mij is dat meer dat als ik een foto maak met een leeuw, dat je aangeeft dat luipaarden ook leuk zijn op de foto;-).
Het zou een andere foto zijn ( startrail), die heb ik trouwens ook in Namibie gemaakt. Maar een streperige melkweg foto staat niet op mijn verlanglijstje;-) dus blijf ik bij een max. belichting van 25 sec. Langer doe ik nooit, vind dat niet mooi. Dan is een timer, of tracker zoals jij dat noemt niet nodig ook. Een startrailfoto is heel wat anders, qua technische benadering en qua beeld, niet wat bij deze foto mijn doel was.

Ik denk dat je me verkeerd begrijpt. Ik vind leeuwen namelijk juist erg leuk Wink

Edit: Om misverstanden uit de weg te ruimen, met een tracker bedoel ik geen timer, maar een klein volgsysteem.

Ik denk dat we het hierbij moeten laten. Ik krijg namelijk de indruk dat we langs elkaar heen praten Loulou.» Last edited by Adri Gr Nuelend on Fri 19 Apr 2019, 10:01; edited 1 time in total

Haha, dat weet ik wel zeker, evenzo goed dank je wel voor je commentaar. Volgende keer zullen we elkaar vast beter begrijpen;-)

:
 
Page 1 of 1