Het magazine voor Natuurfotografen


Home > Album >
:
:
:
:
:
:
:
:
:
 
 


Schitterende foto weer, Reinier. Leuk gebiedje om lichtende nachtwolken vast te leggen met al dat spiegelende water. Die zullen er dit voorjaar vast ook weer genoeg zijn met de vele zonnevlekloze dagen van de laatste maanden.

Groet, Robert

Heerlijk dromerig beeld met een mooie weerspiegeling van de lucht.

@Robert: waarom zijn er meer lichtende nachtwolken als er minder zonnevlekken zijn? Zou er inderdaad een mooie plek voor zijn.

Groeten, Arjen

Echt heel mooi, prachtige combinatie van veel natuurschoon met niet in het minst een bijzonder fraai wolkendek met spiegeling.
Gr. Ben

Schitterende foto, met mooie weerspiegeling van de wolkenlucht!
Groeten Marieke

Prachtig.

@Arjen: Ik heb de uitleg even gekopieerd van Wergroepmeteoren.nl.

'Het optreden van lichtende nachtwolken wordt al meer dan 100 jaar nauwkeurig bijgehouden. De allereerste meldingen komen uit 1885. Dat wil niet zeggen dat ze daarvoor nooit zijn gezien, maar er bestaan geen goede waarnemingsgegevens van. Wat opvalt, is dat er een sterke schommeling is in het aantal opgetreden situaties door de jaren heen. Het blijkt dat er ook een 11-jarige cyclus in is te ontdekken. De activiteitscyclus van de zon heeft invloed op het temperatuursverloop (verminderde kans op extreem lage waarden) in de mesosfeer en op de hoeveelheid ultraviolette straling. Die UV-straling is voor een deel verantwoordelijk voor het uiteenvallen van waterdampmoleculen in zijn afzonderlijke elementen. Beide effecten leveren tijdens een zonne(vlekken)maximum dus indirect een verlaagde kans op rijpvorming op de meteoorresten. In de jaren rond het zonnevlekkenminimum lijkt het aantal waarnemingen van lichtende nachtwolken dus gemiddeld hoger te liggen.'

Daarom waren er afgelopen jaar ook extreme uitbraken van NLC's, want we zitten nu ook in een ongewoon diep solarminimum.

Aanvulling: Waarschijnlijk zorgt ook het broeikaseffect voor een toename van NLC's, want door de warmte wordt meer vocht tot in de mesosfeer getransporteerd.

Edit: Nog een aanvulling gegevens.
Edit 2: Taalfoutje verbeterd.

Groet, Robert» Last edited by Robert Rodenburg on Wed 25 Mar 2020, 20:45; edited 2 times in total

@Robert: dank. Ja, ik weet van het zonneminimum, kende alleen de link niet met NLC's. Nu wel, bedankt.

Heel mooi Reinier.
Gr Nico

Iedereen bedankt voor de commentaren en nominaties!

@Robert en Arjen,

Dank voor jullie informatieve aanvulling.

Groeten, Reinier.

Mooi beeld, fris en zacht

Fraaie wolkenweelde!
Groet, Sjors

:
 
Page 1 of 1