Het magazine voor Natuurfotografen


Home > Album >




:
:
:
:
:
:
:
:
:
 
 


Prachtig. Wat een mooie wereld laat je ons zien
Truus

Mooi, de grootste lijkt me de Paardenanemoon maar ik ben ik geen kenner.
groet van Nel

Mooi beeld. Ik denk ook aan Paardenanemoon of anders Slibanemoon. Veder zie ik waarschijnlijk Mossel en volgens mij ook een Wandelend Geraamte, (Caprella linearis) net onder het midden.

Die kleine diertjes zijn wat voor Henk Baptist, maar die grote anemonen zijn denk ik Zeedahlia's - Urticina felina - Dahlia Anemone: https://www.nederpix.nl/album_page.php?pic_id=103296

Een soort van Wandelend Geraamte zie ik ook, maar daar zijn ook nog andere opties, zoals het "Teringlijdertje". Ik ben daar niet zo goed in thuis, maar Henk gaat dat ongetwijfeld oplossen,
gr
G

edit: en mossel klopt ook.



» Last edited by Gerard Visser on Fri 21 Aug 2020, 13:50; edited 1 time in total

De paardenanemoon is het niet, die is roodbruin met onder de tentakels blauwe stippen. De zeedahlia ook niet, die zijn fel van kleur vaak rood en andere tinten. met streepjes bij de aanhechting van de tentakels.
Slibanemoon ken ik ook niet maar ik heb begrepen dat die in de bodem van slib of zand groeit. Kon hem ook niet vinden op de pagina van Stichting Anemoon. Dat zijn wel kenners. Daar heb ik het eerst gekeken.
Lida.

Ik zou toch nog eens kijken naar de variatie in kleur bij zeedahlia’s Lida,
Google Zeedahlia, afbeeldingen
gr
G

Foto’s als dit leveren qua determinatie veel problemen op. Het is goed je te realiseren dat er op zo’n klein stukje ‘zeebodem’ al vele diersoorten leven. Zeebodem tussen haakjes omdat deze foto in het Grevelingenmeer is gemaakt. Er spelen meerdere zaken een rol. Ik ben mijn recente ervaring kwijt. Ik mag om medische redenen al 20 jaar niet meer duiken. Weet dus ook niet exact welke exoten er allemaal in die tijd bij zijn gekomen. Dieren in het stilstaande Grevelingenmeer, m.n. anemonen, hebben soms een ander voorkomen dan die in de volle zeestroom. Dieren zoals anemonen reageren op verstoring door vormveranderingen. Voorts speelt het groottebeeld een rol. Stel de breedte van de Mossel op de voorgrond op 2-3 cm, dan is die anemoon 1 tot 1,5 cm doorsnede.
De anemonen op deze foto kan ik niet exact determineren. Het zijn ofwel de aan stilstaand water aangepaste Zeeanjelieren (zo werden ze ook in mijn aquarium), maar meer waarschijnlijk Golfbrekeranemoon. Veel te klein en te weinig kleur voor Zeedahlia of Paardenanemoon. Beide soorten komen/kwamen niet de Grevelingen voor door gebrek aan stroming.
Op de Mossel zit iets van een vlokreeft. Dat wat links op de mossel zit, met die lichtende stipjes, is wel een dier maar ik ken het dier niet. Die ronde vorm wijst op een gezamenlijke uitstroomopening van een tunicaat / manteldier. De vorm is meer van een naaktslak, de ronde vorm is dan de kieuwkrans.
Midden tussen de twee anemonen zit een soort roze vlek met rondjes. Zeer waarschijnlijk is dit de Doorschijnende Zakpijp (Ciona intestinalis). Voor die roze zakpijp zit een kreeftachtige, een Caprella soort, een spookkreeft.
Helemaal links op de foto, vrijwel tegen de anemoon aan, zit een steurgarnaal (Palaemon spec.). Dit zijn flink doorschijnende garnalen waarbij je vaak en zoals hier, alleen de ‘oplichtende’ puntjes op de lange poten ziet.
Het witte spul linksonder lijkt op iets van een soort spons. Mogelijk een buisjesspons.
Voor de rest zie ik niets dat scherp genoeg is om te kunnen benoemen.

De Zeedahlia is veel en veel groter. Deze is maar 3 a 4 cm. Heeft ook geen splitsende helder rode lijnen op de tentakels. HIj komt wel voor in de Grevelingen. Weet niet hoe diep hij groeit, maar hij schijnt in de stroming te groeien die loopt van af de doorlaat in de Brouwersdam tot het dammetje bij Den Osse. De Ossehoek valt daarbuiten. Dat ligt aan de andere zijde van de Kabbelaarsbank.

Tekst op internet: Zeeanemoon. Tot 15 cm (tot 6 cm hoog, tentakels, 2 cm). Groot, breed, met korte dikke tentakels. Zuil met bobbeltjes (zuigwratten), met soms aangeplakte voorwerpen. Bruin, oranjegeel, rood, groen, paars. Op de mondschijf vaak helderrode, zich splitsende dubbele lijnen, lopend van de tentakels naar de rand van de mondschijf en om de voeten van de tentakels. Tentakels vaak helderder, eenkleurig, of met een kleurverloop. Er staan veel goede foto's bij.

Hallo Henk
Zeeanjelieren stonden vooral vorig jaar massaal in de Grevelingen. Ik heb er honderden gezien. Zij hebben een gegolfde rand met daarop de tentakels en een lange steel. Deze lijkt er niet op, al komt deze kleur wel bij de Zeeanjelieren voor. Ook de Zeeanjelieren waren wat groter. Ik denk dat je gelijk hebt met Golfbrekeranemoon. Heb wat plaatjes op het net bekeken, maar er waren ook veel slankere bij. De meeste Oranjeachtig van kleur. Dus ben ik niet zeker. Bedankt voor je commentaar en uitleg.
Groet Lida



» Last edited by A. Soeting on Fri 21 Aug 2020, 16:07; edited 1 time in total

Maar bedenk ook dat zelfs Zeedahlia’s als kleintjes beginnen 😊

Het groene met stipjes op de mossel is een groene wierslak (Elysia viridis)
het oranje tussen de anemonen is wel een zakpijp maar niet de doorschijnende, die heeft een gele ring rond de uit- en instroomopeningen, lijk mij op een oranje vlokkige zakpijp (Aplidium punctum) maar dit weet ik niet zeker.
van het wandelend geraamte (Caprella sp.)zijn er zeker 3 en waarschijnlijk 4 zichtbaar
d anemoon kan ook een weduweroosje (Actinothoe sphyrodeta) zijn, maar het blijft moeilijk de anemonen uit elkaar te houden idd omdat er verschillende vormen van groeien naar gelang hoeveelheid stroming en voedsel.
Een leuke onderwaterfoto, die vaak heel veel levensvormen in 1 plaatje vastleggen.
gr, eric

Elysia viridis kan inderdaad dit soort tekening hebben (kleur is afhankelijk van het voedsel), maar Elisia is niet glad met zo'n ronde kieuwkrans.
Aplidium punctum is geen in Grevelingen (in NL) voorkomende soort. Aplidium is een kolonievormende zakpijp waar nooit sprake is van een grote in- en uitstroomopening.
Probleem bij deze foto is dat het een verstoorde situatie is. Zowel de anemonen als de tunicaten trekken zich bij verstoring samen waardoor niet alle kenmerken meer zijn te zien.
Lange dunne tentakels worden korte dikke tentakels. Gele randen van uitstroomopeningen verdwijnen.

Wat allemaal niet wegneemt (maar bevestigt) dat dit een boeiende foto is!
gr
G

Gave opname. Komt mooi uit tegen die donkere achtergrond.

:
 
Page 1 of 1