Het magazine voor Natuurfotografen


Home > Album >




:
:
:
:
:
:
:
:
:
 
 


Mooi gered uit de kliko, zal wel ergens op het land hebben gelopen omdat het waterstadium voor dit jaar zo’n beetje voorbij raakt.
Foto fijn van scherpte, belichting en pose.
Mocht je nog eens zoiets treffen dan verdient het wellicht aanbeveling om vooraf een klets water over zo’n steen te gooien. Wordt ie donkerder van en onderstreept het feit dat de soort voornamelijk bij vochtig weer verplaatst.
Had ze in Vianen ook altijd in en rondom onze vijvers, evenals Kamsalamanders.

Maarre....leuk weer werk van je te zien Peter!

Groeten,
@d



» Last edited by Ad Sprang on Wed 26 Aug 2020, 18:21; edited 1 time in total

Mooie foto van dit prachtige beestje. Dit jaar helaas weinig in onze vijver gehad, maar andere jaren heb ik ze uitgebreid kunnen bewonderen. Wel alleen in het water, dus dat maakt fotograferen toch een stuk lastiger.

Groet, Nicole

Leuke plaat van een mooie aktie.

Ik was gisteren bij een oude kennis op bezoek (uit mijn Alpiene klimtijd). Die was maar gestopt met het snoeien van de planten omdat hij er zoveel Salamanders tussen vond.

Natuurlijk goed dat het dier hebt geholpen het opruimen van de tuin te overleven. Leuk dat je voor je zelf deze gebeurtenis vastlegt.
Maar de foto ontbeert elke vorm van natuurlijkheid. Natuurlijk is het mijn menselijke interpretatie maar ik vind dat het dier zieligheid uitstraalt. Voelt zich niet gelukkig op een kale steen, dat is niet zijn biotoop. Een dergelijke foto moet niet worden aangeboden en de moderatoren mogen dergelijke foto's niet accepteren.
Op het forum is een discussie over manipulatie. Discussie over hoe ver je mag gaan om een foto mooi te maken. Goed om er over na te denken. Veel bekentenissen van onschuldige manipulatie om toch een goede natuurfoto te kunnen maken. No problem.
Maar deze foto is geen natuurfoto, maar vergelijkbaar met
een foto van salamanders in een visnet. Dergelijke bewijsfoto's heb ik ook zat. Het was mijn werk.
Neem de uitdaging aan, weet dat er ergens salamanders zijn en fotografeer ze zonder aan te raken. Dat is dus altijd op een plaats die de salamander kiest.

Dank lui,

En Henk, ze wonen een deel van het jaar in mijn vijver dus ik heb ook wel een paar zwemmende beesten. Ook ooit in de herfst in Limburg in het bos een lichtbruin jong beest gevonden, fijn op mos en tussen takjes.

De meest natuurlijke manier om deze nu te fotograferen was tussen de veren van de grashark geweest, waar ik hem vond. Ik weet niet. Ik ben transparant over het verhaal.

Wat nederpix er mee doet, is aan nederpix.

Inmiddels weet ik - vooral uit mijn en andermans tuinen hier - dat salamanders vrij blind zijn voor hun natuurlijke setting en overal kunnen lopen, ook op een fotogenieke plaats. Alleen minder lang dan je als fotograaf zou willen. Het beest beperkt zich niet tot zijn biotoop. Zoals de strandlopers die over de woestijnen in Arabië vliegen.

De natheid van de salamander en de plantenresten, die matchen niet bij de droge steen. Dat ziet er niet natuurlijk uit. De paradox is dat er nog meer manipulatie nodig was geweest om het natuurlijker te doen voorkomen.

:
 
Page 1 of 1