Het magazine voor Natuurfotografen


Home > Album >




:
:
:
:
:
:
:
:
:
 
 


In dit geval lijkt het me een goede oplossing, het contrast van de lucht is mooi. Het nadeel is wel dat je als je een voorgrondonderwerp gebruikt (wat de foto meestal beter maakt) of bijvoorbeeld 1/3e 'land' laat zien, dat dit te donker is. Dit is weer op te lossen via een grijsverloppfilter of digitaal de voorgrond oplichten. Maar ervaring leert dat in het veld je al goed moet belichten. Als ik jouw foto's bekijk, zie je dat je de lucht meestal het grootste deel uitmaakt, met minimale, donkere voorgrond en/of land. Als je een mooi belichte voorgrond icm die mooie, contrastrijke luchten kan combineren dan zit je helemaal goed. Die combinatie had je bijvoorbeeld hier te pakken.
Ikzelf belicht altijd m'n voorgrond en kijk dan wat ik met de lucht doe, bv een verloopfilter om hem onder controle te houden of er digitaal wat knutselen met een verloopfilter, maar ook ik ben zoekende. Dus misschien ben je het met mijn woorden niet eens.

Mooie foto. Typisch Fryslân met zo'n hele lage horizon. In dit geval is het idd de beste oplossing om iets met de reflectie van water in de voorgrond te doen. Bomen, huizen enz kan je dan zwart laten terwijl je toch nog structuur in het landschap krijgt.

Het wordt een heel ander verhaal als je luchten goed wilt weergeven en toch ook nog een belangrijke rol voor het landschap wilt. Het gebruik van een grijsverloopfilter kan bijdragen maar als je die te sterk kiest krijg je toch vaak een onnatuurlijk beeld. Bij zulke foto's is het zaak om heel goed te weten wat het licht doet, met name bij bewolkte hemel. Onmogelijk is dat niet, maar je moet veel oefenen en kennis opdoen over het reflecterend vermogen van oppervlakten en het effect van de richting van het licht in bewolking van verschillende dichtheid. Kortom kennis van natuurlijke omstandigheden en het geduld om te wachten op het juiste moment zijn naar mijn mening veel belangrijker dan het inzetten van hulpmiddelen zoals filters en bewerking.

Zie: http://www.nederpix.nl/album_page.php?pic_id=25402 (met een heel licht filter en zonder nabewerking in de computer gemaakt)

Kan het niet laten nog even te reageren, omdat je uit mijn verhaal misschien opmaakt dat je zonder filters en digitaal geknutsel geen mooie landschapsfoto kan maken, dit is natuurlijk (gelukkig) niet het geval. Maar in bv. heftige tegenlicht omstandigheden, kan het een hulpmiddel zijn. Dit wilde ik even laten weten. Groet,

@ Martin,

Ik heb geen enkele moeite met jou manier van werken of kritiek daar op. Mijn commentaar is ook geen reactie op dat van jou. Dit is natuurlijk slechts mijn mening over welke techniek je voor een lanschapfoto het beste kan inzetten. Naar mijn mening krijgen foto's toch net even dat stukje meer spanning, als je de bijzondere belichting op natuurlijke wijze weet te vangen.

De fotograaf (Tim) vraagt, in zijn bijschrift, expliciet om in het commentaar in te gaan op de technische aspecten van het fotograferen van landschappen onder lastige licht omstandigheden. Natuurlijk een uitgelezen kans om daar eens even wat dieper op in te gaan en een leerzame discussie te starten.

Ik vind het leuk dat er 2 (verschillende) technieken belicht worden voor een topic waar ik nog een hoop in kan leren.

Gr Frank

@ Hendrik: Ik zag jou worden niet als kritiek, hoor Very Happy . Maar na jouw (leerzame) commentaar, kwam mijn commentaar een beetje over alsof ik voorstander ben om altijd filters te gebruiken, maar het gebruik hiervan is alleen bedoeld voor noodsituaties.

:
 
Page 1 of 1