Het magazine voor Natuurfotografen


Home > Album >




:
:
:
:
:
:
:
:
:
 
 


Interessante toelichting bij foto. Mooie lichtschakeringen in het zand en dreigende wolkenlucht.

Bij dit beeld gaat de aandacht inderdaad meer uit naar de voorgrond mede door het standpunt en het iets minder nadrukkelijk aanwezig zijn van de wolkenlucht.

Die donker laag heeft wel iets weg van een oud verharde weg die plots weer te voorschijn komt. Weet je zeker dat het niet door de Romeinen aangelegd is Wink

@ Adri,

De Romeinen zijn enkele keren in Friesland wezen kijken maar vonden het maar een moerassige bende, ze zijn er niet in geslaagd om de Friezen te onderwerpen. De Friezen moesten wel belasting betalen in de vorm van Koeienhuiden, maar dat vonden ze oneerlijk. Ze hebben de Romeinen er vervolgens uitgegooid (kort door de bocht). In ieder geval was er geen echte bezetting. Er was handel en er waren contacten, sommige avontuurlijke Friezen deden ook dienst in het Romeinse leger. Na het vertrek van de Romeinen is de bevolking van Friesland ingestort. Pas rond het jaar 450 kwamen er nieuwe Friezen van elders die zich in het gebied vestigden. Waar die nieuwe Friezen vandaan kwamen is niet helemaal duidelijk, mogelijk uit het noordoosten, Denemarken, Scandinavië. We hebben hier dus geen Romeinse wegen. Er zijn alleen wat sierraden, aardewerk en munten achtergebleven.

De Romeinse schrijver Plinius over de Friezen:

"Met een ontzaglijke gang beweegt zich daar met tussenpozen van tweemaal alle dagen en nachten de uitstromende Oceaan over onmetelijke weidsheid, en bedekt wat een oeverloze discussie van de natuur is en (het blijft) twijfelachtig of het een deel van het land of van de zee is. Daar, een meelijwekkend volk, zitten ze op hoge bulten of ‘podiums’, opgebouwd met eigen hand tot waar naar hun ervaring de hoogste vloed reikt. Met hun huisjes die daarop gezet zijn, lijken ze op zeelieden wanneer het water de omgeving bedekt, maar op schipbreukelingen wanneer het water weggetrokken is, en jagen ze rond hun hutten op vissen die wegvluchten met de zee."



» Last edited by Hendrik van Kampen on Wed 14 Apr 2021, 21:03; edited 6 times in total

Mooi beschreven door Plinius. Fijn toch dat die Romeinen veel op papier gezet hebben. De Rijn was de noordgrens van het Rijk, daaronder was het drukbevolkt voor die tijd. Momenteel worden daar weer veel opgravingen gedaan. Ik probeer dat altijd een beetje te volgen. Omroep Gelderland schenkt daar regelmatig aandacht aan.

Geweldig om eb en vloed te beschrijven als een oeverloze discussie van de natuur. Mooie schrijfstijl heeft die Plinius.

Groet, Robert

Wat me opvalt bij de zandgebieden is dat daarboven heel vaak dynamische luchten zijn.

:
 
Page 1 of 1