Het magazine voor Natuurfotografen


Home > Album >




:
:
:
:
:
:
:
:
:
 
 


Oké, ik heb de boodschap begrepen: geen wisenten meer, tenzij…

Groet,
Eef

Misverstand hoop ik?
Ik vind ze prachtig en persoonlijk zie ik ze veel liever dat al dat huisvee dat loopt te grazen in onze natuurgebieden.
Een aansporingsnominatie van mij 😊.
gr
G

👍👍

Er zit niet zoveel verschil tussen foto’s van bijvoorbeeld Damherten en Wisenten. Allebei wild, maar ook allebei alleen te vinden in omheinde terreinen (hoewel een Damhert wel eens over een hek springt). Bovendien allebei niet op eigen kracht naar Nederland gekomen. De Wisent heeft waarschijnlijk in een ver verleden tenminste nog in Nederland geleefd. Het Damhert naar mijn weten niet. Toch zal ik me een beetje proberen in te houden. Dat zal niet meevallen want ik vind het ongelofelijk mooie en fascinerende dieren.

Groet,
Eef

Groet,
Eef

Gewoon doorgaan Eef. Het maakt het aanbod hier op de site gevarieerd, voor elk wat wils.
Persoonlijk heb ik wat minder met Wisenten in onze natuur, simpelweg omdat ik tegen dit soort menselijk ingrijpen ben.
Zo krijgen nachtvlinders, waar ik dan veel aan doe, ook veelal minder aandacht dan dagvlinders.

Groeten,
@d

Het Damhert inderdaad niet, dat stamt uit Klein Azië, als ik het goed zeg. Maar die zien er in ieder geval nog uit als de stamvorm, en dat kun je van Schotse Hooglanders niet zeggen.
Er zijn best wat categorieën die hier soms minder aandacht krijgen (o.a. vaak die waar ik in geïnteresseerd ben😉 ), en zeker in de tijd wanneer andere zaken pieken (voorjaarsbloemen, vlinders, paddenstoelen, van die dingen) willen ze wel eens 'ten onder gaan".
Niks van aantrekken, gewoon doorgaan!
gr
G

Dit is inderdaad een ingreep in de natuur Ad. Maar eentje die een tweeledig doel dient.

Ten eerste zorgen Wisenten ervoor dat het dichtgegroeide duinterrein weer een wat meer open karakter krijgt, ook door door de zandbaden waar de dieren van houden. Dit heeft positief effect op planten, insecten en hagedissen. De effecten van de Wisenten op het landschap en de flora en fauna worden al 15 jaar gemonitord. Zelf houd ik me bezig met de effecten van de Wisenten op de stand van de broedvogels. De Wisenten hebben waarschijnlijk geen negatief effect op de broedvogelstand. Ik zeg "waarschijnlijk" omdat het exacte effect niet is te meten. Er wordt helaas geen vergelijkbaar duinterrein in de omgeving onderzocht, dat niet door Wisenten wordt begraasd. Daarom moeten we het doen met een vergelijking met de landelijke trend.

Ten tweede is de Wisent nog steeds een zeldzaam dier. Aan het begin van de vorige eeuw was de Wisent in het wild uitgestorven. Een jaar of tien geleden waren er minder dan 5000 dieren wereldwijd (inclusief de dieren in gevangenschap). Hoeveel er momenteel zijn weet ik niet. Alle tegenwoordig levende Wisenten zijn nakomelingen van (geloof ik) minder dat 50 dieren. De genetische variatie is daarom gering. De grootste "wilde" populatie leeft tegenwoordig in Polen. Door de dieren te spreiden is de soort kwetsbaar.

Ben je tegen elke vorm ingrijpen in de natuur Ad, dus tegen elke vorm van begrazing? Door de stikstofdepositie en de ongebreidelde groei van bepaalde planten die door het gevolg van is, is begrazing volgens mij goed. Wisenten begrazen een terrein op een andere manier dan Schotse Hooglanders, Konikpaarden of schapen. Het zijn browers. Hier en daar een hapje etend trekken ze door het terrein. Ze eten zowel grassen/ kruiden als twijgen en houtige gewassen. Begrazing moet natuurlijk niet doorschieten, zoals in de Amsterdamse Waterleidingduinen gebeurd is met de Damherten. Daar is het juist ten koste gegaan van de biodiversiteit. Hoewel de Damherten daar niet zijn uitgezet om te begrazen, maar ze begrazen wel.

Groet,
Eef

Dank Eef voor je uitgebreide toelichting!
Ik besef best wel dat je niet ontkomt aan ingrepen in onze natuur en dan zijn natuurlijke begrazers echt wel een heel goede optie. Goed te lezen ook van die zandbaden, er zijn vast vogels die daar dan weer baat bij hebben; Tapuiten bijvoorbeeld zullen dat zeker weten te waarderen.
Dieren die ergens niet van nature gekomen zijn vind ik eigenlijk op zo’n locatie niet interessant. Niet dat ik die diersoort niet interessant vind, ik zou ze graag in hun eigenlijke leefgebied ergens op aarde zien en fotograferen. In Nederland echter laat ik ze fotografisch gezien links liggen.
Vind overigens de Wisent een ontzettend imposante diersoort, echte oerdieren. Snap best wel dat je daar, als je toch in het gebied bent om broedvogels te inventariseren, zo nu en dan opnames van maakt.
Gewoon wel doorgaan met aanbieden van dit soort foto’s. Zeker in combinatie met interessante info zoals hierboven is dit een aanvulling voor Nederpix.

Groeten,
@d

Fijn de informatie bij je foto, gewoon blijven posten, de animo op nederpix is ook m.i. de laatste tijd minimaal!
Groet susan

:
 
Page 1 of 1