Het magazine voor Natuurfotografen


Home > Album >




:
:
:
:
:
:
:
:
:
 
 


Tof Arjen! Zo'n hapje eruit is fotografisch best leuk, achteraf gezien. Heb je die kleine zonnevlekjes ook nog vast kunnen leggen? Zo op het verkleinde formaat kon ik ze namelijk op mijn eigen foto ook niet meer terugvinden.

Gaaf Arjen, heb het vandaag niet in de gaten gehad omdat ik nooit in die felle pit kijk.

Gr.
@d

@Adri: Dank je! Goh, nu je het zegt (en ik even opgezocht heb waar de vlekjes zouden moeten zijn): Ja, ik kan beide vlekjes zien zitten als ik heel goed kijk. Het lijkt overigens ook alsof er verder wat detail zit in het oppervlak van de zon, maar dat is vast iets optisch.

@Ad: Ja, soms kan het uit dit wel even te doen, met de juiste middellen uiteraard.

Groeten, Arjen

De maan lijkt hier ff op pacman.
Prachtige opname vanhet fundament van onze aarde.

Groetjes David

Arjen, daar zit idd wat details in. Beter zichtbaar wordt het natuurlijk met een zonnetelescoop en dan in h-alpha. Wat me trouwens wel opviel in mijn opnames is dat de maanrand die over de zon schoof heel rafelig was. Zou dat het ruwe maanoppervlak zijn?

Leuk gedaan Arjen, fascinerend zo'n hap uit de zon.



» Last edited by Hendrik van Kampen on Fri 11 Jun 2021, 13:57; edited 1 time in total

Prachtig, Arjen. Staat er Goed op.

Naast mijn eclipsbrillen (ook voor de kids) had ik als leuk wetenschappelijk experiment kleine ronde gaatjes geperforeerd in een stuk karton om te zien of ik ook met 17% verduistering dat dan terug zou kunnen zien in de zonnebeeldjes die door de perforatiegaatjes op een gladde ondergrond zouden verschijnen. Ik had dat jaren terug al eens gelezen in 'Natuurkunde van het Vrije Veld'. Inderdaad verschenen er zeker tijdens het maximum van de verduistering zonnebeeldjes met hapjes eruit. Aan het begin en eind waren de hapjes veel minder duidelijk. Wat ik vergeten was, was dat de zonnebeeldjes ondersteboven zouden verschijnen. Bij de zonnebeeldjes was er dus een hapje uit de onderkant. Op deze wijze kun je overigens ook grote zonnevlekken waarnemen in de zonnebeeldjes. Nog een leuk weetje is dat, bij voldoende afstand tot het te beschijnen oppervlak, ook vierkante en driehoekige gaatjes in het karton ronde zonnebeeldjes geven. Ik heb in de zonnebeeldjes ontstaan onder bomen door gaatjes in het bladerdak nauwelijks zonnebeeldjes kunnen vinden met hapjes eruit, in tegenstelling tot de verduistering van 2005 in Barcelona van 99%, waar ik ze overal in zag. Blijkbaar heb je daarvoor meer verduistering nodig.

Groet, Robert

Dank allen voor de reacties.

@Adri: Ja, die rafelrand was me ook al opgevallen bij m'n vorige (volledige) zonsverduistering. Ik had idd ook bedacht dat het nog wel eens het relief in het maanoppervlak zou kunnen zijn.
@Robert: Leuk! Ik zag gisteren op facebook mensen het met een vergiet doen, dat werkte ook erg leuk.

Nou ja, 25 oktober 2022 weer een kans 😀

Groeten, Arjen

:
 
Page 1 of 1