Het magazine voor Natuurfotografen


Home > Album >




:
:
:
:
:
:
:
:
:
 
 


Informatief met zo’n boekje ernaast, goed om ze de echte sporen te vergelijken.

Gr.
@d

Leuk zo’n informatieve foto.
Truus

Fantastisch!
Ik weet niet of je ook nog van papier houdt, je weet wel een boek:-)
Dan is veldgids dierensporen van Annemarie van Diepenbeek
Isbn90 50 11 114_9

Zelfs uitwerpselen en braakballen worden besproken, mooie foto's
Groet susan

Dank voor de reacties.

@Susan: Volgens mij ligt er zelfs een stapeltje samengebonden papier in beeld (je zou het ook een boek kunnen noemen). Dus ja, daar hou ik wel van. 😀
Ik heb een voorloper van het door jou genoemde boek hier al thuis liggen en er zijn nog 2 boeken onderweg.

Groeten, Arjen

-Smile
Groet susan

Staan wel heel dichtbij elkaar voor wolvenafdruk te zijn,
misschien een wolvenwelpje of gewoon een teckel Smile

grts
Sieg

@Sieg: Bij een normale draf worden de achterpoten op de plek neergezet waar de voorpoten gestaan hebben (je krijgt dan dubbelprenten). Bij een scheve draf gaan de achterpoten 'voorbij' de voorpoten en zit er dus wat ruimte tussen. Op basis van deze twee afdrukken kun je dus weinig over de grootte van het dier zeggen (behalve dan door te kijken naar het formaat van de prent zelf). Als ik de volgende prent had meegenomen, had je daar wel wat over kunnen zeggen.

Voor een welpje of tekkel waren de prenten veel te groot.

Groeten, Arjen

Bedankt Arjen voor de verduidelijking
Eerlijk gezegd zie ik er geen wolvenafdrukken in, mijn honden laten dezelfde print na
Maar het kan uiteraard als het volgens jouw echt wolvenprints zijn, misschien had het wel leuk geweest om er ook een meetlat naast te leggen om de grote te kunnen zien.
Of is die rand van dat boekje een meetlat met 1cim verdelingen per kleur ?

grts
Sieg



» Last edited by sieg on Thu 23 Sep 2021, 20:27; edited 1 time in total

Er is inderdaad veel overlap tussen Wolf en (grote) hond. Dat maakt het echt vaststellen van Wolf op basis van sporen erg lastig. In dit geval waren de instructeurs van de sporencursus er aardig zeker van (maar een grote hond was zeker niet uit te sluiten). Het type spoor (de scheve draf) is iets wat men niet vaak bij Wolven ziet, maar juist wel weer bij de Wolvin die in dit gebied rondhangt, dat past er dus ook op.

De reden van het boekje ernaast is inderdaad het meetlatje wat aan de zijkant zit, 1 kleurstukje is idd 1cm.

Bij een hondenspoor zou je (over het algemeen...) een minder eivormige prent verwachten (de tenen staan daar vaak wat verder uit elkaar, meer een 'bloemkoolvorm'), de tenen wijzen daar vaak naar buiten, ipv naar binnen (is op deze prent niet goed te zien, op andere prenten uit het spoor wel) en de X die je op de rechter prent duidelijk kunt zien is daar minder aanwezig (meer een H). Verder zie je dat de buitenste teenkussens daar vaak ronder zijn, in plaats van de meer driehoekige vorm die deze heeft. Bovendien liep dit spoor vrij lang in een rechte lijn door (we konden het niet de 100m die voor Wolven eigenlijk vereist is volgen, maar wel een flink stuk), ook iets wat je bij honden minder vaak ziet.

Maar goed, je ziet een hoop 'vaak' en 'over het algemeen', 100% zeker gaat het absoluut niet worden hiermee. Ik heb er zelf geen ervaring mee (dit was m'n eerste dag spoorzoeken), maar ik zag wel duidelijke verschillen met de hondensporen die we die dag meer gezien hebben. Maar goed, misschien was dit dan gewoon een grote hond.

Groeten, Arjen

Hier nog een mooi artikel (van de mensen van m’n wolvensporencursus, ik sta ergens op de foto’s onderin) over het verschil tussen hond en wolf: https://www.diersporengids.nl/het-verschil-tussen-pootafdrukken-van-wolf-en-hond/



» Last edited by Arjen Drost on Tue 26 Oct 2021, 16:50; edited 1 time in total
:
 
Page 1 of 1