Het magazine voor Natuurfotografen


Home > Album >
:
:
:
:
:
:
:
:
:
 
 


Twijfel zelf ook aan de determinatie. Ook de app geeft geen absolute zekerheid.
Robert wellicht?

Gr.
@d

Zeker geen Muurschotelkorst, want die heeft om te beginnen echte thallus-lobben; deze is korstvormig. Ik zal er even induiken als ik vannacht thuiskom uit m’n werk.

Groet, Robert

Als ik deze foto in ObsIdentify stop, geeft hij 20% Kastanjebruine Schotelkorst en 12% Bruine Kikker. Ik denk gezien de kleur eerder aan Groene Kikker.Laughing

Word vervolgd…

Groet, Robert

Heb de foto gekanteld en het onderwerp nog iets groter in beeld gezet. De App zegt dan voor 93% Kastanjebruine Schotelkorst en is zeker van de determinatie.
Soms moet je de app een handje helpen😀
Als ik in BLWG Verspreidingsatlas Korstmossen kijk is er iig één foto welke sprekend op de hier getoonde soort lijkt.

Groeten,
@d

Dat was mij ook al opgevallen. Ik had zoveel mogelijk van de muur weggelaten om tot die 20% Kastanjebruine Schotelkorst te komen. Ik denk ook nog aan Witte Schotelkorst, maar daar noemt de app niet eens 1% van, dus misschien kunnen we die vergeten. Ik kijk thuis even in mijn boeken voor een beschrijving.

Groet, Robert

Witte Schotelkorst is vooral een bewoner van bomen en hout. De thallus daarvan is vaak in kleine ronde areolen verdeeld. Over de prothallus word niets gezegd, terwijl die hier wel duidelijk aanwezig is (witte rand). Een witte prothallus is een kenmerk van de Kastanjebruine Schotelkorst. Daarnaast word er bij de Kastanjebruine Schotelkorst niets gezegd over areolen, en die zien we hier ook niet. Andere gelijkende soorten vallen af om verschillende redenen (substraat is hout, prothallus zwart, berijpte rand van apotheciën, etc.). Op basis van wat ik heb kunnen vinden over de verschillende gelijkende soorten, denk ik dat de app correct is: het betreft hier de Kastanjebruine Schotelkorst. Pas je het zelf aan, Jan? Voor de namen kun je hier terecht.Wink

Groet, Robert

Goed werk Robert!

Vind dit overigens wel een mooie soort met dat pistache groen, vooral nabij de omranding.

Gr.
@d

Robert, hartelijk dank voor het uitzoekwerk. Ik heb de namen aangepast.

Jan.

Apart van kleur en mooi scherp.
groet van Nel

@Jan: Fijn, dank voor de moeite.

Groet, Robert

:
 
Page 1 of 1