Het magazine voor Natuurfotografen


Home > Album >




:
:
:
:
:
:
:
:
:
 
 


Dit één van de vele voorkomende bidsprinkhanen, Mantodea.
De foto is van een dier in een ongebruikelijke pose, zich verdedigend. Je zegt meer foto's te hebben. Zet ze in det PA. Geef ook even de geschatte lengte, 30 of 40 mm, want die kan ik niet van de foto zien.
Dan kan ik verder kijken.
Je kunt ook zelf verder zoeken. Begin bij Harpagomantis tricolor.

Goedemorgen Henk,

Dank je voor jouw reactie. Ik heb nog 2 foto's, maar 1 is nagenoeg gelijk aan deze en de 2e plaats ik zo direct. Ik denk dat de klinker waarop hij staat ca 10x10 was. Wij schatten de hoogte maximaal 30cm.

Ik krijg het niet exact gevonden, maar wel soort genoten die ook zo'n "blad" tonen. Ik had nooit aan een Bidsprinkhaan gedacht.

Mvg

Harrie

Prachtig beest. Ik heb even wat gezocht en ik vond een lijst met Zuid-Afrikaanse soorten. Die lijst is alleen wel heel erg lang. Met zijn v-vormige kop en dat fraai gekleurde vleugelpatroon zijn er toch wel wat aanknopingspunten. Als ik tijd heb, zal ik eens een poging wagen (word vervolgt).

Groet, Robert

Ik denk dat ik het genus gevonden heb: Heterochaeta. Ik denk aan Heterochaeta orientalis, maar ik ben nog niet zeker. Misschien kan Henk even meekijken...

Edit: Na nog wat verder graven in de krochten van het wereld wijde web, heb ik nog wat aanvullende informatie kunnen vinden met betrekking tot het voorkomen van de verschillende soorten Heterochaeta. Daarbij vond ik dat Heterochaeta orientalis niet wordt gevonden in Zuid-Afrika. De enige soort die wel daar wordt gevonden is Heterochaeta occidentalis. Die soort lijkt sterk op H. orientalis en zou heel goed de soort op deze foto kunnen zijn. Voor mij staat in ieder geval vast dat het genus Heterochaeta is. Alle onderscheidende kenmerken komen overeen, zoals bijvoorbeeld de 2 achterlijfaanhangsels, het rozige geblokte achterlijf, de ogen, de stekels aan de voorpoten, de lichte ring achter de aanhechting van de voorpoten en de vleugels.

Groet, Robert



» Last edited by Robert Rodenburg on Wed 19 Jan 2022, 23:12; edited 1 time in total

Robert, knap dat je dit hebt gevonden.
Dat genus lijkt me zeker. Informatie over verspreiding vind ik op pagina 28 van :
https://www.researchgate.net/publication/309709791_Updated_Checklist_and_Distribution_of_Mantidae_Mantodea_Insecta_of_the_World
Samengevat : de soort H. occidentalis in Botswana, Namibia, Cape Province. De soort H. reticulata in Zimbabwe.
Mijn ervaring is dat Kruger vaak overeenkomt met Zimbabwe. Maar ik kan nu de verschillen tussen beide soorten niet vinden.

Misschien zouden we de determinatie voor hier op Nederpix kunnen doen op basis van de verspreiding. Dat is natuurlijk niet waterdicht, maar beter dan niets. Er is jammer genoeg erg weinig beeldmateriaal van de andere soorten. Van Heterochaeta reticulata ben ik helemaal niets tegengekomen. Misschien ook daarom wat voorbarig om er Heterochaeta reticulata van te maken. Ik twijfel. Ik laat het aan jou, Henk.

Groet, Robert

Robert,
zekerheid krijgen we niet. Je kunt plaatjes zeoken maar al snel blijkt dat de meeste fotosites uitermate onbetrouwbaar zijn als het gaat om moeilijke soorten. Ik stuitte nog op de volgende site.
https://www.zobodat.at/pdf/ANNA_98B_0193-0346.pdf
Zie pag 285-286
Ook hier is geen zekerheid te krijgen maar je krijgt de indruk dat H. occidentalis een soort is van grofweg kuststreek zuidwestelijk Zuid-Afrika en Namibia en H.reticulata een soort is uit Zimbabwe.
Ik ben in al deze gebieden meerdere malen geweest. Puur op basis van gevoel voor biotopen komt Kruger meer overeen met Zimbabwe dan met Zuidwest.
Wanneer we op basis van verspreiding beslissen dan heeft H. reticulata mijn voorkeur.
Groet, Henk

:
 
Page 1 of 1