Het magazine voor Natuurfotografen


Home > Album >




:
:
:
:
:
:
:
:
:
 
 


Mooi en interessant verhaal. De panoramafoto is hier bijzonder mooi en knap gemaakt. Het blijft een heerlijk gebied. De 'atributen' links en rechts maken de foto af.

Groet, Tim

Boeiend en heel informatief verhaal over de inrichting en verkaveling van dit gebied. De verkaveling was - denk ik - gebaseerd op de zandruggen.

Recent was er een uitzending van Vroege Vogels over de Krimpenerwaard waarin ze met beelden genomen door een drone de verkaveling lieten zien. Eigenlijk ben ik er nooit in geslaagd een mooi opname te maken van het slagenlandschap met de vele sloten. De Gardenastok is daarvoor te kort.

Groet,
Arie Kooy.

@ Arie Kooy,

De uitzending over de Krimpenerwaard heb ik gezien. Interessant, het gebied boeit mij. Met een Gardenastok zou je het in beeld moeten kunnen krijgen denk ik, er zijn niet zoveel bomen. In het gebied op deze foto werkt het niet omdat er altijd boomwallen in de weg staan, die te hoog zijn. Eventueel kan je ook panoramafoto's maken met een Gardenastok, dat doe ik ook wel eens. De camera automatisch meerdere opnamen laten maken en tussenin de stok een beetje draaien. Lastig maar wel te doen.

De stroken in dit landschap vinden waarschijnlijk hun oorsprong in het wegdorp Twizel (Twijzel) dat aan de oostrand van het zandplateau ligt. Het lange dorp is ontstaan vanuit drie dorpjes langs een oude route van Leeuwarden naar Groningen. (zie de ook foto die ik hiervoor heb geplaatst)

Mooie foto!!
Groeten Marieke

Ik wil hier nog even op terug komen. Het antwoord hier boven is niet juist. Het oerdorp Twizel is ontstaan langs een beek, de Alde Ried. Aanvankelijk aan de oever van de beek maar door het ontginnen ging de bodem dalen en werd het te drassig. Het dorp is daarom langs de lijnen van de verkaveling verplaatst, naar een plek waar nu de Zandsloot loopt. Daar zijn bodemvondsten gedaan. Later is het om dezelfde reden nogmaals verplaatst naar de hogere zandrug. Zo'n verplaatsing ging waarschijnlijk vrij gecoördineerd. Iedereen binnen zijn eigen strook naar één lijn. vervolgens kwam er een weg of dijk langs de boerderijen. Op die manier zijn de lange dorpen (streekdorpen) langs een weg ontstaan.

:
 
Page 1 of 1