Het magazine voor Natuurfotografen


Home > Album >




:
:
:
:
:
:
:
:
:
 
 


Interessant verhaal. Geul kronkelt mooi de diepte in

Ziet er inderdaad erg aantrekkelijk uit voor weidevogels.
Die Gardenastok maakt toch wel het positieve verschil bij dit soort landschap foto’s.
Fijn licht had je hier.

@d

Een weids landschap met de koeien op de achtergrond!
Groeten Marieke

"De Zwagermieden", de meiden van je zwager? Is dat familie?

Opmerkelijk dat het zicht op de geul begint op een duiker.
Ha Hendrik!

Ha die Peter Wijn,

Om even in te haken op je prikkelende commentaar:

Zwager komt van Zwaag, een woord dat verwant is aan het Germaanse woord "Swaig" met een Oud Friese vorm: Swâch. Van Oostduitsland tot zelfs in Engeland wordt het woord gebruik voor "weidegebied". In dit geval betrof het een weidegebied van een ouder dorp waarin een nieuwe nederzetting werd gesticht. Oudere nederzettingen in de omgeving zijn: Westergeest, Triemen en Kollum. Het nieuwere dorp in het weidegebied is dan Kollumerzwaag. Vanuit Kollumerzwaag zijn ook weer dorpen ontstaan: Zwagerveen, Zwaagwesteinde en Zwagerbos.

Het tweede element van de naam is: "Mieden". Mieden is een naam voor hooilanden, andere varianten zijn Maden of Beemd.

De Zwager Mieden zijn dus de hooilanden van de Zwagen, waarmee de dorpen worden bedoeld. Eigenlijk is de naam dubbelop. Het soort geultjes dat je op de foto ziet zijn slechts fragmenten. Ik sta de foto te maken vanaf de weg. Het gebied kan en mag je niet in, er ligt nog een sloot tussen. Veel is door ruilverkaveling en de aanleg van infrastructuur, wegen, verloren gegaan. Het stukje op de foto is teruggevonden door de groep wetenschappers achter het boek "de Mieden". (zie bronnen). Tegenwoordig overigens heel duidelijk te vinden met behulp van Google Maps.


Bronnen:
- M. Philippa, F. Debrabandere, A. Quak, T. Schoonheim en N. van der Sijs (2003-2009) Etymologisch Woordenboek van het Nederlands, Amsterdam
- Karel F Gildemacher: Friese Plaatsnamen (2007)
- O. Brinkkemper, M. Brongers, S. Jager, T. Spek, J. van der Vaart en Y. IJzerman: De Mieden, een landschap in de Noordelijke Friese Wouden (2009)
- https://www.frieslandopdekaart.nl/home/ : Schotanus-Halma-Atlas (1718) + Atlas van Eekhof (1849-1859), Grietenij: Kollumerland en Nieuw Kruisland, Achtkarspelen.

.



» Last edited by Hendrik van Kampen on Sun 12 Jun 2022, 16:59; edited 6 times in total

een gek kan meer vragen... maar je staat je mannetje, het is een sluitend antwoord! Dank je wel Hendrik, er gaat weer een nieuwe deur van de wereld open... Zou er zoiets bestaan als een Kollummerzwagersmiedensgat?

En, hoe makkelijk zouden we gardena kunnen vervangen door google-maps, of zouden we stil thuis op ons luie miedensgat blijven zitten en helemaal niet meer de moeite nemen te gaan kijken of het te zien is. Wout Berger gebruikte zijn bus voor een hoog standpunt. Hendrik van Kampen zijn tuingereedschap, geduld en verbeelding.

:
 
Page 1 of 1