Het magazine voor Natuurfotografen


Home > Album >




:
:
:
:
:
:
:
:
:
 
 


Kleurige foto, maar naar mijn smaak iets te druk.

De naamgeving is een rommeltje en de status van de soort is volgens het NSR: "In Nederland. Precieze status nog niet bepaald. ( 0a )". Mijns inziens twee redenen om de foto af te keuren. Omdat hij nu toch goedgekeurd is, heb ik de namen als volgt gewijzigd:

Wetenschappelijke naam: Asteraceae Doronicum Leonardo > Doronicum orientale
Nederlandse naam: Voorjaarszonnebloem Doronicum Orientale of Hartsblad > Kaukasische Voorjaarszonnebloem
Engelse naam: Doronicum Caucasian Leopard's Bane > Oriental Leopard's-bane
Plaats: Bloemendaal Historische parken > Bloemendaal, Historisch park

Omdat het maar 1 historisch park tegelijk kan zijn heb ik de naam enkelvoud gemaakt. Mooier zou het zijn als je de naam van het park invult.

Groet, Robert



» Last edited by Robert Rodenburg on Sun 26 Jun 2022, 11:29; edited 1 time in total

Hester, ik ben even bezig met het corrigeren van de namen uit het genus Doronicum op Nederpix, maar ik heb nu mijn twijfels of het hier wel de Kaukasische Voorjaarszonnebloem betreft. Jammer genoeg kan ik geen blad zien, dus kan ik me alleen baseren op de vindplaats. In Bloemendaal zie ik op Waarneming.nl geen meldingen van de Kaukasische Voorjaarszonnebloem, maar wel van de Hartbladzonnebloem (Doronicum pardalianches). Zou het kunnen zijn dat we op jouw foto de Hartbladzonnebloem zien? Ik kan dat niet bepalen vanaf jouw foto.

Groet, Robert

Robert in de omschrijving staat dat dit soort geen blad heeft. En de Moderatoren hadden ook al gezocht en hadden ook twijfels over de soort. Als het de hartzonnebloem is is dat een cultivar en zou de foto alsnog naar het TA worden verzet. Misschien kan Hester nog wat toelichting geven.

N.a.v van de vraag kwam ik googlend tegen "Jan Vink foto voorjaarszonnebloem Elswout Stinzenplant ": Blad zit laag.

In The complete wild flower guide Richard Fitter blz 236, 9: lijkt anders. 9a is niet getekend. Op een andere site staan onder cultivars andere namen genoemd. Staatsbosbeheer gaat niet opzettelijk cultivars in de grond zetten. Zij beheren en beschermen wat er historisch verantwoord kan staan. Verder weet ik het niet wat mag en niet mag, Daar sta ik buiten. Ik kan ook nog eens ijsvormen up loaden. Hester

@Moderatorteam: Inderdaad met blad, al dan niet laag. Er zijn geen soorten in het genus Doronicum zonder blad. Planten kunnen, enkele uitzonderingen daar gelaten, niet zonder blad i.v.m. de energievoorziening. Volgens het NSR is de status van de Hartbladzonnebloem (Doronicum pardalianches) 1a Oorspronkelijk en zou dus niet in het TA belanden volgens de regels. Hetzelfde geldt voor de Weegbreezonnebloem, al is daarvan de status 2a Exoot (minstens 100 jaar). Misschien een idee om de volgende keer de editors (op dit moment tot mijn verdriet helaas in enkelvoud) te betrekken bij dit soort zaken. Wij weten precies de olifantenpaadjes en hebben goede 'search skills'; ons werk is juist zorg dragen voor de juiste naamgeving en determinatie.Wink

Groet, Robert

@Hester: Dank voor de nadere toelichting en het extra zoekwerk. Fijn!Smile

Groet, Robert

@ Robert, heel goed dat de 'discussie' over de status van deze plant op deze manier openbaar is gevoerd. Wij vroegen ons hier thuis ook af wat het verschil was tussen deze plant en een allium in de tuin (wat betreft wel of geen plaatsing op NP dan). Het is ons nu geheel duidelijk, dank daarvoor.



» Last edited by Meindert on Mon 27 Jun 2022, 8:09; edited 1 time in total

De Doronicums die geillustreerd zijn in het boek met planten in Engeland of Nederland hebben vaak blaadjes tot dichterbij onder de bloem. Zo leuk bij deze variant is het fijnere en langsteliger ervan om te fotograferen in het bos. Het is geen Thijses hof plant. Dat is nog weer een ander educatief type verzameling.
Maar deze moet daar echt als stinse plant zijn gekomen.
Ik woon aan de rand van Bloemendaal met meer stinzeplanten langs bosbermranden.
Maar of Staatsbosbeheer wel zaden heeft uitgestrooid van zuring, margrietjes en knoopkruid en meer in de bloemenweide weet ik niet.
Het zal ook wel zo zijn dat een deel van de orchissen er ook al bij de Engels Romantische inrichting van het park tijdens de Borski's is neergezet en niet vanuit een oertijd daar over gehouden. Ik maak ook graag foto's van de kievitsbloemen langs het toen indertijd aangelegde water. Groet, Hester

:
 
Page 1 of 1