Het magazine voor Natuurfotografen


Home > Album >




:
:
:
:
:
:
:
:
:
 
 


In Columbia leven meerdere soorten Cebus.
De meer algemene soort is:
Humboldt's White-fronted Capuchin (Cebus albifrons).
Maar deze foto lijkt me van
Sierra de Perijá White-fronted Capuchin (Cebus leucocephalus).
Deze soort is pas in 2013 onderscheiden van de eerst genoemde soort. Specifiek voor Noord Columbia en een deel Venezuela.

Correcte NL-naam weet ik niet. Bestaat die wel?

Hallo Henk,

Alweer een tijdje geleden dat we elkaar 'gesproken' hebben.
Dank je wel voor je reactie.
Ik heb echter jouw suggesties eens opgezocht en die hebben voorzover ik kan zien vrijwel allemaal forse wenkbrauwen met meteen daarboven al haargroei.
Heb ik dan toevallig een paar oude mannetjes met terugtrekkende haarlijn gezien?
En komt de treurkapucijnaap daar niet voor? (ik kan alleen maar afgaan op de plaatsingen op internet, jij hebt waarschijnlijk een goede gids).

Groetjes,
Ger

Hallo Ger,
Gelukkig ben je weer op reis geweest waardoor je mij werk bezorgt. Maar doe me een lol en gebruik geen namen als treurcapucijnaap want ik weet niet wat je bedoelt. Gebruik in dit soort discussies uitsluitend wetenschappelijke namen. Die zijn te achterhalen.
Cebus vormt een lastig geslacht. Zie hiervoor:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1055790310003696
Artikel uit 2010. Samengevat; In 1949 werden binnen C. albifrons 13 ondersoorten onderscheiden, waarvan er 9 in Columbia voorkomen.
Vanuit de ecologie kun je stellen dat twee (onder)soorten die nauw verwant zijn nimmer tezamen in een gebied voorkomen. Er is altijd sprake van geografische scheiding. Dat kan in de Andes wel erg ingewikkeld zijn door grote hoogteverschillen. Soorten kunnen hier geografisch dicht bij elkaar leven maar toch heel erg gescheiden zijn.
Dit artikel is uit 2010. Later zijn er andere indelingen gemaakt en ondersoorten specifiek of gegroepeerd als soort beschouwd.
De nu soort C. leucocephalus komt inderdaad wat zuidelijker voor dan ik eerst dacht en zuidelijker dan waar de foto is gemaakt. Dit betekent dat het dus een andere (onder)soort moet zijn.
In het boven aangehaald artikel wordt de distributie van de verschillende ondersoorten beschreven aan de hand van al die namen van Columbiaanse rivieren etc.. Het duizelt me aan namen. Zelf kwam ik in die streek nooit verder dan Merida in Venezuela. Doe me een lol en zoek even zelf uit welke ondersoort is beschreven voor het gebied waar je deze foto nam.
Ik zie het resultaat wel.
Groet, Henk

Hallo Henk,

Ik neem me voor 2023 (en volgende jaren) voor om zoveel mogelijk de wetenschappelijke namen te gebruiken. En ik zal er dit jaar al mee beginnen. Smile

Volgens mijn interpretatie van dat genoemde artikel zou ik dan opteren voor C. a. malitosus (immers, vertaald: in de bladverliezende en vochtige bossen van de noordelijke en oostelijke hellingen van de Santa Marta Sierra Nevada tot hoogtes tot 1300 m boven zeeniveau, inclusief Tayrona National Park). En dat zou dus nu geen ondersoort meer zijn maar een soort. Dan wordt het volgens mij dus Cebus malitosus. De Engelstalige versie van wikipedia omschrijft hem als Santa Marta white-fronted capuchin. En de afbeelding komt zeer goed overeen met mijn foto.

ps met Treurkapucijnaap bedoelde ik Cebus olivaceus (in mijn eerste post)



» Last edited by ggerretje on Sat 10 Dec 2022, 17:09; edited 2 times in total

Als je er Cebus malitiosus (niet malitosus) van maakt kan ik het bevestigen. Engelse naam : Santa Marta White-fronted Capuchin. Er is zelfs een Nederlandse naam Santa Martakapucijnaap (zie Observation.org)
Je hebt gemerkt dat sinds DNA analyses worden gebruikt het soortconcept niet meer zo eenvoudig is.

Hoi Henk,

Ik deed gewoon Copy/Paste uit "jouw" artikeltje.
En net deze keer had ik dan Copy/Paste uit wikipedia moeten doen. Smile of liever Sad
Zo doe ik het dus nooit goed.

Bedankt voor je hulp. We zijn er helemaal uit.
En alvast fijne feestdagen.
Groetjes,
Ger

:
 
Page 1 of 1