Het magazine voor Natuurfotografen


Home > Album >




:
:
:
:
:
:
:
:
:
 
 


Apart zo met die blauwgroene kleur; nog flink wat opnames kunnen maken. Het zal koud geweest zijn op het dak alhoewel de adrenaline temperatuur verhogend zal werken.
Las op internet dat deze komeet pas in maart 2022 ontdekt is!
Interessant beeld weer!

Gr.
@d

De groene kleur komt door het verdampen van koolstof. Ik heb redelijk wat opnames kunnen maken gelukkig. Misschien nog leuk om daar een korte animatie van te maken. Dan is de beweging beter te zien.

Sommige kometen worden inderdaad laat ontdekt. Soms bevinden ze zich achter de zon wanneer ze het binnenste van ons zonnestelsel naderen. Dat is dan vrij lastig te detecteren.

Dank voor de nadere toelichting Adri!

Knap gedaan, mooi om te zien!
groet van Nel

Ha Adri, ik heb deze nacht ook foto's gemaakt van de komeet, eindelijk was het eens enkele uurtjes helder na 8 lange weken met wolken, regen en storm.
Frappant genoeg ben ik gegaan voor 45 sec belichting en heb een 100tal opnames gemaakt, komt dus goed overeen met hetgeen jij gedaan hebt.
Alleen moet ik nog een manier zoeken om deze te bewerken, lijkt me niet evident te worden, ben benieuwd hoe jij het aangepakt hebt, ik vermoed in PI de sterren en de komeet apart bewerkt ?
In ieder geval een mooi resultaat hoor, jaloersmakend
Wat de staart betreft, je moet eens zoeken op Astrobin, er staat daar een animatie hoe de komeet een paar dagen geleden zijn lange staart deels is kwijtgeraakt.
Uiteraard zal deze komeet de volgende dagen nog redelijk wat veranderen van vorm, dus hoop ik om 'm toch nog eens vast te kunnen leggen.

grts
Sieg

Helaas alleen maar wolken hier, dus er (nog) niet veel van gezien, maar wie weet. Mooie plaat weer en kan me best voorstellen dat het een hele klus is de komeet goed in beeld te krijgen.
grt, Bertus.

Dank voor de reacties.

Sieg, de workflow die ik me aangeleerd heb doe ik in PI en Elements.

Ik registreer alle opnames op de sterren. Dan volgt het stacken waarbij ik de komeet door middel van sigma clipping zo goed mogelijk verwijder. Het ontstane beeld spits ik met StarNett++ op. De sterren laat ik ongemoeid, maar in het andere beeld zonder sterren, clone ik de laatste resten van de komeet voorzichtig weg. Wel oppassen dat er niet toevallig een stelseltje zichtbaar is. Dan voeg is de twee beelden weer samen. Nu heb ik hier een komeetloze sterrenhemel

Vervolgens registreer ik de (reeds op de sterren geregistreerde) beelden op de komeetkern. Bij het stacken laat je de op deze manier de sterren verdwijnen.

De twee ontstane beelden leg in doormiddel van twee lagen op elkaar. Dat doe ik dus in Elements. Met overvloeimodi Lichter laat ik de komeet (de onderste laag) verschijnen op de laag met sterren. Het is even uitvinden hoe helder beide lagen moeten zijn.

Het is natuurlijk mooier als je twee sessies draait 's nachts, waarbij de tweede sessie je hetzelfde gebied fotografeert als waar de komeet was. Nu kun je langer belichten waardoor je wat dieper komt.

Nou zo dus.

Bedankt Adri voor de uitgebreide uitleg, ik had al zoiets gedacht
Nu nog eens de tijd vinden, en de goesting, om eraan te beginnen want mezelf kennende zal ik er wel redelijk wat uurtjes zoet mee zijn eer het naar mijn smaak is ...

grts
Sieg

:
 
Page 1 of 1