Het magazine voor Natuurfotografen


Home > Album >




:
:
:
:
:
:
:
:
:
 
 


Goed te zien dat het mega veel sterren sterren betreft welke hier de centrale bol vormen.
Knap dat je zoiets in een beeld kunt vangen.
Mooie strakke sterrenhemel in het hele beeld.
Wat is die “ster” rechts van de centrale bol, een fractie boven het midden ervan en zo halverwege de rest van het beeld? Deze lijkt te bewegen of heeft een soort van ring?

Gr.
@d

Ad, wanneer je goede data hebt en de sterren mooi rond zijn kun is het goed te zien dat sterren puntvormige lichtbronnen zijn, stipjes. Bij grotere sterren zie je in dit beeld ook zogenaamde spikes die veroorzaakt worden door obstructie in de lichtbaan van de telescoop. In dit geval de ophanging van de vangspiegel. Kleine sterrenstelsels zie je vaak als wazige vlekjes, pluisjes of hoe je het ook noemen wil. Zijn ze wat groter dan is er ook structuur te herkenen.

Hier https://www.nederpix.nl/album_page.php?pic_id=271957 een versie die ik met zogenaamd plate solving heb kunnen voorzien van de positie van enkele stelsels, waarvan de meeste ook zichtbaar zijn. Een iets grotere versie van het oorspronkelijk beeld (2400 x 1600px) op mijn site http://www.adrigrootnuelendfotografie.nl/2023/04/19/herculesbolhoop-2/

Edit: linkjes werkbaar gemaakt



» Last edited by Ad Sprang on Fri 21 Apr 2023, 8:02; edited 1 time in total

Dank Adri voor je uitgebreide, verhelderende antwoord.
Leuk beeld krijg je met plate solving en de toegevoegde benamingen; ziet er zeer professioneel uit.
De grotere versie van dit beeld op jouw eigen site ziet er nóg strakker uit, meer kb’s is er aan af te lezen.
Ik heb met jouw welnemen de linkjes in jouw bovenstaande antwoord even werkbaar gemaakt.

Groeten,
@d

Juweeltje.Hoeveel foto's heb je ervoor moeten maken?
grt, Bertus

Dank je Bert. Ik heb 5 x 60 seconden en 38 x 300 seconden aan subs geschoten. Twee stacks gemaakt het met behulp van HDRComposition in PI samen gevoegd om zo het dynamisch bereik proberen te vergroten. Bij lange belichtingen verliezen veel sterren hun kleur. Ik denk dat zelfs 60 seconden te lange is om die kleuren vast te houden.

Er zat met deze relatief geringe integratietijd best nog wel wat ruis in het eindresultaat. De NoiseXterminator-plugin in PI deed zijn werk goed bij het vermideren van die ruis moet ik zeggen. Ik heb nog geen spijt van de aanschaf daar van.

Heel erg mooi Adri en proficiat met de EQ6-R Pro, die van mij is spijtig genoeg al redelijk roest op de stang voor de contragewichten en enkele schroeven, ik heb deze indertijd nieuw gekocht, dus spijtig toch dat ze dit (zeker voor die prijs) niet in Inox maken.

Mooie opname hoor met fijne sterren, ik schrik er eigenlijk wel van dat je met uw 10 minuten subs nog zoveel detail haalt in de kern.
Prachtige sterrenkleur heb je ook en mooie afwerking

grts
Sieg

Dank Sieg. Het waren 1 en 5 minuten subs. Ik had een foutje gemaakt in de beschrijving Wink

Bijzonder boeiende tak van fotografie. Die sterrenhoop is net een exploderende bol.

Willem

Mooi beeld, veel detail in de sterrenhoop.

@ Adri, ja ik zie nu pas je uitleg die je gaf aan Bert, waarschijnlijk hebben onze reacties elkaar net gekruist
Dat is inderdaad de ideale manier om dit soort dingen vast te leggen, korte subs en lange subs integreren.
Eigenlijk zou ikzelf dat ook wat meer moeten doen, zeker wat stelsels betreft, doch met de heldere nachten die we maar ter beschikking krijgen hier in onze contreien is die manier van werken bijna niet te doen toch.
Het is wat mij betreft toch al één van de slechtste voorjaren geweest sinds hele lange tijd, amper enkele nachtjes gehad dit jaar

grts
Sieg

:
 
Page 1 of 1