Het magazine voor Natuurfotografen


Home > Album >




:
:
:
:
:
:
:
:
:
 
 


Wat een prachtige ijsbloemen. Mooi scherp. Heel bijzonder inderdaad dat ze in zo’n open cirkel liggen. In zwart-wit zou deze foto het denk ik ook goed doen.

Het lijkt wel een kanten tafelkleedje van vroeger, prachtige opname.
Groet, Tineke

Prachtige kerstbomen op deze planeet! Puik scherp. Ik zou 'm ook omgeturnd hebben naar z/w.
Groet, Sjors

Heel mooi.
Truus

Bijzonder, ijsbloemen in een natuurlijk kader. Als je de oplossing hebt gevonden hoor ik het graag.

Voor mij het mooiste kunstwerkje Robert!
Groeten,
Paul

Prachtig in een natuurlijk kader. Doet ook mij denken aan zo'n tafelkleedje van weleer.

Groeten,
@d

Een filigraan kunstwerkje…..

Grt. Frans

Fraai natuurlijk kunstwerk. Knap gedaan.

Schitterend!!!
Groeten Marieke

Erg fraai beeld!

Complimenten.

Groeten, Robert-Jan

Je zou het bijna moeten kunnen fixeren op je deur.

Fotokunst. De mooiste van de drie. Z/W zou ook mijn voorkeur hebben.

Groet Kees

Om van te genieten.

Fantastische macro Robert, deze spreekt ook mjj het meeste aan van je serie.

O ja, vroeg ik me nog af Robert. wat voor vergroting is dit?

Iedereen bedankt voor de leuke commentaren en nominaties!

Zwart-wit is iets waar ik niet zo van hou, waardoor ik het ook vergeet te overwegen als een onderwerp zich er juist heel goed voor leent. Ik ga meteen aan de slag ermee.

@Reinier: Ik gebruikte mijn MP-E 65mm bij alle drie de foto's. Bij de enkele ijsbloem was de vergroting 2x en bij deze en de andere foto was dat 1x. Verder heb ik bij deze foto de beeldverhouding aangepast en een randje weggesneden boven en onder.

Groet, Robert

@Hendrik: Eerlijk gezegd had ik niet heel erg goed gezocht naar een verklaring, omdat ik er de tijd niet voor had. Het meest voor de hand liggend zou zijn om 'De natuurkunde van 't vrije veld. Deel II' van Marcel Minnaert (1939) te raadplegen, dus dat heb ik zojuist even gedaan en waarempel, daarin stond het verschijnsel beschreven onder nummer 174. Vensterrijp. Op internet is heel veel tekst te vinden uit 'De natuurkunde van 't vrije veld', zo ook van het genoemde stuk over vensterrijp. Ik citeer het stuk hieronder. Voor nog veel meer over ijs kun je terecht bij deze link naar de bron.

"Bij lichte vorst houden we een lamp of een brandende kaars dicht bij een bevroren ruit, tot er een groot stuk ruit eerst ontdooid en daarna zelfs geheel opgedroogd is. Nu nemen we de lamp weg. In de gordel gesmolten ijs om de droge plek groeien nu weldra vensterijskristallen. Dan verschijnen echte kleine vensterrijpkristallen, lijnvormig of boomvormig, in de randgedeelten van de droge vlek; en daar omheen slaat als dauw de korrelige vorm neer. Iets verder vormt zich weer vensterrijp ook opnieuw omringd door de korrelvorm. (Plaat XI, 4). Merkwaardigerwijze blijven deze waterdruppeltjes altijd op een zekere afstand van de echte vensterrijpkristallen; het is alsof deze het aanslag afstootten’ tot op wel 1 mm afstand. Dit is een zeer merkwaardig verschijnsel, dat ook bij andere kristalliserende stoffen opgemerkt is.

Het is duidelijk dat de druppeltjes een grotere dampspanning hebben en voortdurend overdestilleren naar de naburige ijskristalletjes; daat slaat de waterdamp op neer, en zo is er om de groeiende rijp een zoom, waarin het gehalte aan waterdamp een snel verval vertoont (vgl. § 152). De grotere dampspanning van zeer kleine korreltjes met sterk gekromd oppervlak is een welbekend feit; het verschil zou nog sterker zijn, indien de korreltjes misschien uit onderkoeld water bestonden, dat bij een gegeven temperatuur een grotere dampdruk heeft dan ijs."

Groet, Robert

@ Robert,

Bedankt voor de informatie.

Aha ... De digitale bibliotheek voor de nederlandse letteren (DBNL). Daar kom ik ook vaak terecht als ik informatie zoek over het landschap of monumenten. Ik heb zelfs een aantal tweede hands boeken aangeschaft die er daarbij extra vaak uitsprongen.

Wat een mooie en scherpe opname. Geweldig om zoiets tegen te komen .

:
 
Page 1 of 1